Střídavá péče a nástup dítěte do školy

myskyva
6. bře 2015

Nechci tu rozpoutat další téma na výhody a nevýhody střídavky,ale prosila bych ty,které mají osobní zkušenosti o radu a názor jaké možnosti máme a jak by se dalo dál postupovat....
Otec dětí od nás odešel před rokem k milence cca 160km daleko
Momentálně už jsme rozvedeni,děti jsou svěřeny do mé péče a styk máme určený na dohodu mezi námi,do teď vlastně střídavá péče kdy jsou děti středa - úterý u otce a úterý až středa u mne.Samozřejmě jsme schopni se dohodnout na dovolených,nebo když jednomu či druhému dny nevyhovují tak na změně a navzájem se zatím tak nějak přizpůsobíme.
Od září však starší dcera nastupuje do školy a tím pádem by měl nastat styk s otcem na dva víkendy v měsíci a prázdniny a dovolené podle dohody. Chápu že se mu to nelíbí,ani já bych nechtěla vidět děti jen pár dní v měsíci a i pro mne by bylo přijatelnější i milejší kdyby bydlel poblíž a dětem se mohl věnovat víc.Ale on byl ten kdo se odstěhoval tak daleko a návrat někam poblíž dětem odmítá. Naopak začíná argumentovat možnýma alternativama jakože střídavka dál,dvě školy a pod.... Je to vůbec reálné,může nějaký soud rozhodnout aby dítě navštěvovalo dvě základní školy nebo domácí výuku v době kdy je dítě u druhého rodiče???Když si vzpomenu na své dětství kdy jsem třeba jen týden marodila a dělala úkoly doma tak jsem dalších 14 dní doháněla látku. Vždyť toto nemůže být pro dítě žádným přínosem.
Budu ráda za každou zkušenost a radu

sonka.77
6. bře 2015

@myskyva Pokud vím, tak soudy neschvalují střídavku, pokud rodiče nebydlí blízko u sebe tak, aby dítě mohlo navštěvovat jednu školu. To už by musel být soudce blbec. Zasnažit se musí tatínek, on se odstěhoval, tak si musí vybrat, buď se přistěhuje k vám a budete mít střídavku a nebo se nepřistěhuje a bude se muset smířit s tím, že děti bude vídat málo. Jeho volba.

toga25
6. bře 2015

No sice zkušenost nemám, ale chudáci děti, takhle střídat školu ☹ Je fajn že vám střídavka jinak funguje a jste schopni se dohodnout, ale možná by bylo fajn říct tatínkovi, aby se zamyslel, jak se to dítko bude cítit.

Týden nebude v jednom kolektivu a během týdne se tam toho hodně změní (děti se baví, plánují aktivity) a za ten týden může dcerce uniknout spousta ,,věcí" a tím se může oddalovat kolektivu. Navíc by ji asi nebylo příjemné po týdnu v jiné škole poslouchat jak se kamarádky baví o tom co se za ten týden stalo legračního. Bude podle mě chudák a bude se cítit odstrčená a to jí na psychice nepřidá ☹ Navíc v týdnu kdy bude na té druhé škole, můžou jet děti z té první na výlet a při výletech se podle mě děti sbližují nejvíce a utužuje se kolektiv, tvoří se skupinky dětí, kteří se spolu kamarádí... A o to má přijít proto, že by byl tatínek tvrdohlavý?

Nedalo by se s tatínkem domluvit, že přes týden bude u vás a třeba 3 víkendy ze 4 u něj, aby se pořádně užili? Osnovy sice mají podle mě všechny ZŠ stejné, ale každá škola má podle mě jiné tempo, ale nevím jak je to v praxi :-/ Aby třeba neprobírali látku na jedné škole a tu samou pak na té druhé :-/

Píšete, že soud svěřil děti vám, takže kdyby přinejhorším dělal otec problémy, nemáte povinnost mu až tak vyhovovat. V první řadě je důležitý klid a pohoda dítěte a se školou už to není tak jednoduché, když bydlíte od sebe tak daleko. Zkuste se kdyžtak poptat na sociálce, jak se k tomu staví a jaké máte možnosti, ale jak říkám, dcera je ve vaší péči, takže to, že jste fungovali na principu střídavé péče byla vaše dobrá vůle. Ať si ji bere tatínek na většinu víkendů a třeba prázdniny a volna ve škole. Snad se vám to vyřeší vklidu a pro blaho dcerky 🙂

andelka
8. bře 2015

@toga25 právě že osnovy už povinné a stejné nejsou, teď je to pro školy a učitele mnohem volnější. Každá škola má jiné učebnice, jiné tempo, jinak rozvržené učivo, i jinou vizi..je to strašně náročné jak pro dítě, tak pro učitele, pokud by dítě mělo střídat školu. Nešla bych do toho ani za zlaté prase. to radši vydržím mít ex blízko.

toga25
8. bře 2015

@andelka aha děkuju za info, právě jsem nevěděla. Tak to bych byla proti tim tuplem.

paajus
18. bře 2015

Dobrý den,

ze školních let mám poměrně dost kamarádů ve střídavé péči (týden/týden) a vždy bylo podmínkou, že navštěvovali jednu školu (rodiče bydleli jen na opačném konci města), ale také jsem chodila do školy s klukem, kterému se střídala péče po půl roce, takže nějakou dobu byl s námi v Praze a v pololetí odjel na Moravu k otci. Jak my děcka, tak všechny zúčastněné učitelky z toho byly na mrtvici.

elu
18. bře 2015

V žádným případě bych o tom ani nepremyslela, je to nehorazna pitomost, to bych manželovi řekla, at si takový nápady realizuje někde jinde....sorry, ale me to úplně nastvalo, asi bych mu to pěkně vytmavila 😎