Soudní řízení o výživné u nesezdaného páru. Jak probíhá?

cherie24
22. dub 2020

Zdravím maminky,
chtěla bych se zeptat jestli mi někdo prosím poradí popřípadě vylíčí, jak probíhá soudní řešení o výživné, když jsme nesezdaní. Máme spolu 7mi měsíční dítko a zachránit rodinu už zcela jistě nejde (partner si našel jinou a je s ní prý mnohem spokojenější, protože po něm nic nechce a nemá závazky, takže si můžou plnohodnotně užívat života ...) Kde mám o to řízení požádat? Na úřadě nebo se posílá nějaká žádost přímo k soudu? A jak dlouho to tak trvá než se k nám dostanou? Popřípadě udává se i důvod proč se rozcházíme? Ještě bych se ráda zeptala jestli se žádá při jednom líčení o výživné na dítě i na matku popřípadě o náklady spokojené s cestou, protože jsem se s malou přestěhovala k rodičům a je to více než 100 km od místa bydliště otce. Tak nevím jestli mám žádat i o výživné pro sebe nebo to nechat být nebo jestli to já nechám být a on vytáhne u soudu, že jsem mu dítě odvezla daleko a budu platit ještě i já ...
Děkuji moc 🙂

roxanalit
22. dub 2020

Ahoj, myslím že si na příslušný "odbor" požádaš o soudní líčení na alimenty a oni otci pošlou poštou kdy se na dostavit na přelíčení. Můžeš si tam napsat kolik bys chtěla ale to ti stejně určí soud i podle výdělku a okolností. Myslím že všeho všudy se to táhlo necelé 2 -4 měsíce,přesně si to nepamatuju. Zkus zavolat třeba na úřad a oni ti poradí pokud máš nárok na výživné i ty,tak to si nejsem jistá jak to je když nejste sezdaní.

roxanalit
22. dub 2020

@cherie24 ještě ty si žádáš v místě bydliště kde žiješ ty a kde máš trvalou adresu, mám takový pocit a kde je otec ti může být jedno jelikož on se musí dostavit za tebou do okresu tvého bydliště a cestu ti tak samotnou asi neproplatí a pokud je trochu Normani tak po tobě snad nic chtít nebude,je povinost platit výživné. Přítel taky jel na soud kde byli jeho ex partnerka s dítětem a nic nežádal.

tez83
22. dub 2020

@cherie24 k soudu,místně příslušnému trvalému bydlište dítěte,podat Návrh na úpravu poměru k nezletilemu-3xkopie,čtvrtou si nechte pro sebe,ať víte,co jste tam psala.😉Důvod rozchodu tam psát nemusite-muzete,ale on se soud pravděpodobně okrajove u jednáni zeptá.Vyzivne na dítě a matku jsou dvě odlišná jednání.

letalnica
22. dub 2020

@cherie24 Výživné na neprovdanou matku je možné žádat do 2 let dítěte, to ti za to ještě stojí. Já to nakonec stáhla, protože malému už bylo rok a půl a ex souhlasil s mým návrhem na výživné, tak s tím jsem se spokojila.

hanicka2310
22. dub 2020

Tohle řešíme zrovna taky. Dojíždění. Ex meho přítel e se odstěhovala 200 km daleko a budrme chtit nizsi výživné nebo se budeme stridat v cestování.uz bylo jedno jednání na sociálce kde i paní rikali ze je to standsrtni vec. Ten kdo si ditr bere k sobě tak si pro něj jede a jelikož maminka bxla ta kdo odesel tak by si to mela uvedomit. Soud je odsunut kvuli koronaviru takze uvidime.
A ano soud probiha tam kde ma trvale bydliště dítě.