Soud - snížení alimentů. Jak to probíhá?

8. srp 2021

Má někdo zkušenosti se soudem o snížení výživného, jak to celé probíhá ? Zvládnu to bez advokáta? Žádám ja a druhá strana vyhrožuje ze budu muset zaplatit jeho výlohy na právníka, je to možné? Děkuji

tez83
9. srp 2021

U opatrovnické ho soudu si každý hradí své náklady za sebe.

adula000
9. srp 2021

u opatrovnického soudu se náklady opravdu neplatí, dle mě maximálně jen v případě, kdy jedna strana dělá opravdu velké problémy, protahuje řízení, napadá vše co může a zbytečně ho protahuje. Takže neboj, nic platit protistraně nebudeš.

autor
9. srp 2021

@adula000 a myslíš že to zvládnu bez právníka? Podle mě to bude taková formalita ze soud koukne do tabulky a vyzivne snad sníží, papíry všechny u soudu maji

adula000
9. srp 2021

řekla bych že jo, není to nic, co bys nezvládla, soud bude chtít příjmy a podle toho bude rozhodovat.

autor
9. srp 2021

@adula000 to ma začala jsem teď pobírat rodičovský příspěvek takze to si soud vyžádal jiné příjmy nemám

adula000
9. srp 2021

ano, soud si to vyžádá.

andelka
10. srp 2021

Soud si vyžádá příjmy a bude se zajímat nejspíš i o domácnost jako celek. Taky záleží kolik se platí teď a o kolik by se mělo snížit. Někdy už není prakticky kam snižovat nebo jen o málo. Dítě má své nezpochybnitelné potřeby. Taky záleží na podílu péče.
Opatrovnický soud co vím bývá zdarma.

autor
10. srp 2021

@andelka platim 9200kc měla jsem velký příjem. Teď mám rodicak 10 000 Kč a otec deti ma velké příjmy ale na to se nehraje asi. Koupili jsme nový dům platíme hypotéku to taky soud nezajímá ale nechápu kdyz mám bydlení které se do toho započítává jako ze mám majetek a z čeho pak mám platit energie, vodu atd ?

andelka
10. srp 2021

Tak to je dost. Na druhou stranu..nevíme jak je dítě staré, jak často s tebou je? A popravdě,z tak vysokého příjmu,z něhož byly určeny takove alimenty bych předpokládala odkládání bokem a využití tohoto pro doplnění příjmů po dobu RD. Stejně tak bych očekávala propočítání nákladů na nový dům a bydlení jako takové. Navíc dítě s nímž jsi na RD má taky otce.
Já jsem teda příjemce alimentů,ale ani by mě nenapadlo žádat o zvýšení kvůli snížení příjmu ( taky jsem na RD s dítětem s novým manželem).
Určitě žádost prodej a uvidíš. Soudy jsou mnohdy nevyzpytatelné. Tabulky jsou jen doporučení. Případy se posuzují individuálně.

autor
10. srp 2021

@andelka deti jsou dvě 12 a 7 let. Ano odkladala jsem si abych měla na alimenty než bude soud. Jsou u mě jednou za 14 dni na vikend, veškeré obleceni a potřeby pro pobyt u mě jim nakupuju ja otec jim sebou nic nedává. Měla jsem plat prez 30000 hypotéka pojištění atd jsme šli s partnerem na pul takze i tak mi zbylo cca 10000 na domácnost, jídlo, potřeby pro mimi a deti kdyz jsou tady atd z toho jsem se ješte snažila šetřit. No uvidíme na socialce mi žádost napsala a kdyz koukala do tabulek tak rikala ze nejvýš bych mela platit cca 3,500 ale uvidime co soud a hlavne bejvaly peněz ma jak slupek a mě jen skube a využívá ale to už je věc druha, deti zmanipuloval tak ze kdyz jsem je chtěla do pece tak to nešlo a to my před tim celou domu říkal ať si je vezmu hned jenže jsem neměla podmínky a tak mi je soud nedal a kdyz se to změnilo tak i on uplne otočil protože nechce platit alimenty on.

andelka
10. srp 2021

3,5 tis na jedno je standard a níž by to jít nemělo v případě,že k druhému rodiči jezdí jen na víkendy ( čím má dítě vybavit pečující rodič se vedou spory,nikde to není konkrétně určené).
A jak to máte teď? Přece teď když máš jen rp tak nemůžeš platit tak jako když jsi pracovala? Myslím hypotéku, bydlení, domácnost..U nás teď taky většinu všeho platí manžel. Ale s tím jsme do toho šli,když jsme si pořizovali společné dítě. Že mám závazky a příjem omezený.
Máte to dost komplikované. Asi bych očekávala,že to bude složitější jednání a možná na víckrát.

autor
10. srp 2021

@andelka no teď bych mela platit 3.5 t dohromady na obě s tím příjmem 10 000 jak mi říkala na socialce. No prave ze ted to vše potahne pritel a ja kdybych měla platit ještě 9200 tak by nám toho moc nezbylo. My právě kupovali barak proto abych mohla mít děti u sebe jenže to dopadlo takhle. No ja doufam ze to bude na jedno stání, co se může řešit příjmy soudce ma tabulky taky tak snad to tak bude. Jen doufám ze to dám bez pravnika. No co při rozvodu říkali právníci tak ten u koho žijí by měl deti chystat a balit vše potřebné k druhému rodiči.

andelka
10. srp 2021

Právníci jen spekulují, na ospodu taky. Nikde to není konkrétně určené, vyjmenované. Je stejně legální poslat dítě jen v tom co má na sobě, jako balit všechno včetně pyžama a kartáčku na zuby. V podstatě je to na domluvě.
Uvidíš. O něco by se to snížit mohlo. Ale na 3,5 tis na dvě školní děti dohromady bych to úplně neviděla. Záleží na koho narazíte, jak to bude brát.

autor
10. srp 2021

@andelka no podle tabulek to tak je a to do toho ještě nepočítám další mimco. No na socialce me ujistovala ze vic to nebude taky jela podle tabulek ale každý soudce je jiný, mam z toho strach a nebo možná spíš jen z bývalého kvuli nemu jsem pořád ve stresu.

andelka
10. srp 2021

Chápu. Stres v takovém období je hrozný. Osobně si neumím představit vídat děti tak málo, mám cca podobně staré.
Tabulky jsou ale jen doporučující,jen takové obecné vodítko. Roli v určování alimentů hraje více věcí.