Snížení alimentů a další dítě

toninkova
25. lis 2017

Takovou diskuzi jsem tu ještě nenašla, takže.. jsem v situaci... Manžel má z předchozího manželství dceru 15 let, na kterou platí již roky pravidelně měsíčně 5000.-, přispívá na oblečení, koníčky apod. Nyní máme spolu dceru, které jsou dva roky. Manžel před půl rokem přišel o zaměstnání. Kvůli nastalé situaci manžel zažádal o snížení alimentů, načež bývalá manželka samozřejmě o zvýšení. Na jednání se sociální pracovnicí, bývalou manželkou a dcerou se dozvěděl, že skutečnosti jako ztráta zaměstnání a další přírůstek do rodiny není důvodem ke snížení, čemuž nerozumím...!!! Můj dotaz -
bude soud zajímat naše společná dcerka a výdaje s ní související??
Může tato pracovnice OSPODu u soudu také vypovídat - že prý máme auto prodat a koupit si levnější, že prý má jít manžel vydělávat do světa...??? Není to zastrašování? Děkuji za každé info, stání je již v pondělí... 😲😠

j.a.n.i
25. lis 2017

@toninkova No, další vyživovací povinnost by důvodem pro snížení být mohla, to, že přišel o práci v dnešní době zrovna moc ne.

berenika39
25. lis 2017

To, že má manžel 15ti letou dceru je nezpochybnitelný fakt - kdyby to fungovalo podle tvých představ, tak by si každý, kdo má platit alimenty pořídil dvě tři děti a alimentů se zbavil.
Jeho dcera má stále stejný nárok na alimenty, at její "tatínek" dělá cokoliv.
Zkus si to představit opačně - budeš sama s dítětem, tvůj ex si pořídí dítě a tobě seberou polovinu alimentů - protože on má přece další dítě. Co bys na to řekla?

Jeho dcera je stále stejná dcera, má stále stejné právo na otce a příjem z alimentů

toninkova
autor
25. lis 2017

Dobrá, i když je manžel bez příjmu? Nyní pobírá příspěvek od úřadu práce a evidentně mu klesl příjem...

berenika39
25. lis 2017

tohle posuzuje soud.

journals
25. lis 2017

@toninkova A myslíš, že když je manžel bez příjmů tak dítě přestane jíst, omezí kroužky, neporoste...? Mít dítě je prostě výdaj, který musíš platit, ať máš práci, nebo ne. Když jeho matka mít práci nebude, taky nemůže dítě nechat o hladu proto, že ona nemá práci, tak musí šetřit. Co zkusit se s matkou dcery rozumně domluvit jako lidi (ne nastoupit na ní - nemám práci, peníze nebudou, mám ještě další dítě)?

toninkova
autor
25. lis 2017

S matkou se domluvit nelze... Vloni byla s dcerou na dovolené "pouze" šestkrát, což je podle ní málo. My byli pod stanem, na víc nemáme. Dcera má vše značkové, hlavně že je to IN, naše malá nemá jedinou věc novou, dcera řekne tatínkovi, poté, co se dozví, že požádal o snížení, že cituji : nejsou peníze, není láska...
Takže tak, ale už chápu tuto spravedlnost, tak snad to alespoň zůstane na stejné výši... Víc peněz měsíčně opravdu NEMÁME... 😢

journals
25. lis 2017

@toninkova No jo, ale ona se ta máma taky stará. Ona na to dítě platí taky - musí ho živit, platí nájem, platí energie, náklady ve škole, kroužky. To nemůžeš brát tak, že si jezdí po dovolených a dítě chodí ve značkovém. Asi na to ta máma má, umí to vydělat. Z 5 tisíc opravdu neušetří na dovolenou, natož několik. Vezmi si, kdyby jste neměli dítě, jak by to bylo - třeba by stačil menší byt, neplatila bys pleny, oblečení, dítě taky musí něco jíst... Asi se na mě budeš zlobit, ale dítě je závazek a ten prostě nekončí s novou rodinou. Holt se musí chlap víc otáčet, když chce mít rodiny dvě.

berenika39
25. lis 2017

@toninkova nikdo neovlivnil to, že je to "jeho dcera", jen on. a je na něm, aby jí živil.

j.a.n.i
25. lis 2017

@berenika39 Tak jeho dcera to nepochybně je... na druhou stranu, pokud v úplné rodině přijde otec o práci nebo se narodí další dítě, tak prostě objem peněz, který do té doby šel na první dítě prostě klesne a netvrďte tu nikdo, že to tak není...

superkousky
26. lis 2017

@toninkova Je sice hezké,že dcera vašeho muže byla 6x na dovolený a nosí značkové oblečení,ale věř ,že díky alimentům to není. Částka 5tis. je tak na běžný provoz. Určitě to není na nějaké extra vyskakování.
Až té vaší malé bude 15let,tak věř ,že též bude chtít značkové hadříky a možná taky nalepovací nehty ,kerku a melíry ,i když si teď určitě myslíš,že ti bude nosit obnošené hadříky minimálně do dospělosti a žádné jiné nároky mít nebude.

Pracovnice OSPODu u soudu nejspíš vypovídat bude ,je to její práce.Hájí zájem dítěte ,kterého zastupuje.

kridav
26. lis 2017

Dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho oba rodiče, takže podle mě, když se otci ta úroveň sníží tak by se teoreticky měly snížit i alimenty. Nelíbí se mi, že tady nasazujete na otce, který si dovolil pořídit novou rodinu, kterou chce taky zajistit. Přijde mi že, když se dva rozvedou, tak jakoby ta matka má nárok na vše, najít si nového partnera, mít dostatek peněz, a být šťastná. A co otec, nejlepší by bylo, kdyby zůstal sám, většinu peněz dával na dítě, a byl nešťastný.

toninkova
autor
26. lis 2017

@superkousky Ona je totiž bývalá manželka veselá v rozkroku prakticky s každým, kdo MÁ. Proto také má, co má. Ale to je jiná věc. Chápu, že dcera si zaslouží stále stejnou životní úroveň, kterou jí matka poskytne, ale my na takové úrovni nikdy nežili ani žít nebudeme. A snad by se k tomu alespoň z části mělo přihlížet, že otec i matka žijí na odlišné životní úrovni. Otec rodině při rozvodu dobrovolně vše nechal ve prospěch dcery, novostavbu s kuchyní, jež stála tolik, co celý náš byt na hypotéku.
Jsou otci, jež nechtějí platit, vykrucují se, platí po 100.- měsíčně a nic víc. My se opravdu snažíme, ale peníze jen pro dceru nerodíme!!
Zítra uvidíme, nemám z toho dobrý pocit, ale rozhodnutí neovlivním...

danfal
26. lis 2017

@toninkova vse ma dve strany. Nicmene situaci jsi znala, kdyz sis s manzelem zacala. Vedela jsi, ze ma uz jeden zavazek, ze alimenty jsou takove, jake jsou. Je mi lito, ze tvuj muz prisel o praci, ze momentalne nemate penize, ale vytahovat veci, ktere tehdy udelal dobrovolne, je nesmysl. Mam 13 leteho syna z prvniho vztahu. Alimenty tri tisice a mesicne mne tri tisice stoji jen sport, ktery syn dela. Kdyz jsem byla sama mela jsem dve prace, abych to zvladla.
Preju tvemu muzi, aby brzy nasel praci a aby vam alimenty nezvysili.

danfal
26. lis 2017

@toninkova a jeste jedna vec, bud rada, ze se s muzem mate radi, mate zdravou holcicku. Treba je ta jeho ex nestastna a nejvic ti zavidi tu domaci pohodu a stesti, itere spolecne s muzem a dcerkou mate.

misa357
26. lis 2017

Za pul roku si nebyl schopen najít práci? Tak to je borec.

veroniquecz
26. lis 2017

@toninkova prvotně si musí muž najít práci. Jaký děla obor a odkud jste?

dominikaromanova
27. lis 2017

@toninkova,
jestli jste manželé, což jste, posuzují se příjmy i výdaje celé rodiny. Stejně tak se budou posuzovat i příjmy bývalé manželky, kdyby byla znovu vdaná, i jejího manžela. Výživné ve výši 5000,- Kč může být sníženo, je to dokonce i dosti pravděpodobné, jestli Ty jsi na MD a manžel na ÚP.
Ženskou z OSPODU bych se nenechala zastrašit, ona není oprávněna vám kecat do toho, jaké máte mít auto a zda má manžel pracovat v ČR nebo mimo ČR. Bohužel i v dnešní době se na OSPODU najdou slepice, co si myslí, že snědly celou moudrost světa.

Toto stejně bude jen na rozhodnutí soudu.

superkousky
27. lis 2017

@dominikaromanova Tak on se bere majetek tak celkově (taky se mě soudkyně ptala, jaké má EX auto a chtěla vědět přibližnou hodnotu),takže pokud je to dražší auto,tak je to prostě majetek, který se může ve výši výživného zohlednit.Výživné soud může určit i přesto,že muž nedělá a může ho vypočítat z platu, který by muž měl,kdyby dělal. Známej je na ÚP a dostal 4tis. ani nemrknul.Dneska už není omluva,že člověk nedělá - naštěstí.

toninkova
autor
27. lis 2017

No tak dopadlo to tak, že to zůstalo na 5000.-. Manžel nastupuje do zaměstnání 1.12 za 21000.- hrubého, máme byt na hypotéku a Forda r.v.2012. Toť vše. Manželka 35000.- čistého plus prémie, novostavbu, byt dává do pronájmu, pracovní i vlastní auto, dvě garáže. A že nám zůstává 1000.- po odečtení nutných výdajů na měsíc opravdu nikoho nezajímá. Jen ať si dcera udrží vlastní standard. Hold naše malá doplácí na druhou... A ještě nějaký ten čas bude... Spravedlnost není!!

journals
27. lis 2017

Hlavně to, že nemá práci přeci není doživotní stav, ne? Není možné výši alimentů omlouvat tím, že hledá práci. A tedy překvapuje mě, že hledá práci už půl roku. V dnešní době kdy je všude nedostatek lidí?
A nesouhlasím s tím, že se tu nasazuje na otce, ale tak to je - matka platí víc jak 5 tisíc, proč by otec měl být pořád hájen tím, že on má ale dvě rodiny a víc dětí a chudák málo peněz? Myslíte, že ta máma má na vybranou, jestli zaplatí nájem celý, nebo část? Že se jí někdo zeptá, jestli na dítě má nebo ne? Proč by o tom měl někdo diskutovat s otcem? Když na děti a novou rodinu nemám, tak si je prostě nemůžu dovolit pořídit. Ale u něj je to jen otázka času, kdy si práci najde a začne zase normálně fungovat. Přeci nemůže předpokládat, že bude bez práce déle, ne? A řeší se tu 5 tisíc, ne 20...

journals
27. lis 2017

@toninkova Tohle mi nepřijde fér, tak je prostě schopnější než váš manžel. Dítě to je jejich společné. Proč by to mělo být všechno jen na ženské, která se asi o sebe umí postarat? Tohle uvažování nechápu.

j.a.n.i
27. lis 2017

@journals Tak dítě je jejich společné, o tom žádná, ale pokud je jeden schopnější, tak by měl v absolutní hodnotě přispívat více. Je zvláštní, že opačně s tím nikdo problém nemá... Ale aby někdo platil alimenty z platu 21tis. ve výši 5000,- když má doma 2 leté dítě a ženu na rodičáku mi přijde trochu přehnané, celkem by mě zajímalo, kolik by v obdobné situaci platila na alimentech žena - tak 1000,- ?

journals
27. lis 2017

@j.a.n.i To asi jaksi žena přispívá více. Těžko těch 5 tisíc pokryje náklady na dítě. Možná třeba polovinu? Právě že je to naopak - kdyby žena byla v té obtížné situaci, tak taky budete chtít aby jí otec dítěte přispíval 2, 3 tisíce a zbytek (což je mnohonásobně víc) doplatí samozřejmě matka (a že nemá z čeho, to taky nikoho nezajímá? V diskuzích tu běžně čtu úplný opak, proto se divím, že najednou je to jinak?

j.a.n.i
27. lis 2017

@journals Ne, já to myslela tak, kdyby dítě dostal do péče otec, kolik asi soud vyměří alimenty matce...

misa357
27. lis 2017

@j.a.n.i Ale ona přispívá víc a to podstatně. Ona se stará každý den, vaří, pere, učí se s dítětem, vozí na kroužky, po doktorech, je s nim doma, když je to potřeba, vychovává a udržuje dítě najezene, spokojene, v suchu a teple. Táta si ho vezme většinou 4 dny v měsíci a nic podstatného neřeší. Jen má trvalej příkaz.

misa357
27. lis 2017

@toninkova Otec si může najít přivýdělek, když vám nestačí peníze. Takovejch rodičů je, co mají dvě práce.

toninkova
autor
27. lis 2017

Co kdyby si to tak šel hodit, dozajista by sirotčí byl vyšší, že??

Prosím, už tu nepřispívejte, děkuji!

veroniquecz
27. lis 2017

@toninkova jak jsem psala výše - v jakem oboru muž pracoval a odkud jste? Shání muž do firmy i my v práci.

hanula311
27. lis 2017

To je tady klasika, že se bude obhajovat maminka Dítěte.A to ze se narodí dite (dětí )tatínkovi a nové pritelkyni stále se bude pritakavat matce ditete. Ono někdy to Dítě které zije s matkou z byvaleho vztahu se má lépe než dite ze současného. Přeji hodně štěstí ať se brzy situace zlepší 😉

kridav
28. lis 2017

@toninkova nebuďte smutná, taky tohle řešim, ale už se s tím smiřuju, že manželova bejvalka bude mít stále vysoké nároky a jejich holky se budou mít vždy líp, než my. Mám taky děti z bývalého manželství a asi jsem hloupá, ale nesnažim se z bývalého sedřít kůži.
A ano matka se o ty děti stará víc než otec, ale co když otec by ty děti chtěl mít častěji, ale není mu to umožněno, stačí že platí, na to je dobrý. Nemůžete se takhle navážet do toho otce, když nevíte jak to vše doopravdy je.