Rozvod na krku. Co s hypotékou?

2. kvě 2023

Vsechno se hrouti a vypada to, ze dojde k rozvodu a ja potrebuji zjistit ze zkusenosti ostatnich jak jste resily vyporadani z hypoteky. Jen se ten jeden rozvaze (dum mu zastane) a nebo se vyplaci v poloviccni castce? Vse je o domluve ale nechci odejit s holym zadkem. Hypoteku mame jeden rok. Diky

irmamala
2. kvě 2023

Řešíme to samé. Vyvázat se můžeš v případě, že ten, kdo zůstane dlužníkem, by na částku hypotéku dosáhl sám. To u nás nehrozí, takže ho prodáme a hypo umoříme. Jestli z toho něco zbyde, to si rozdělíme. Ale vzhledem ke krátké době splácení a snižujícím se cenám nemovitostí, z toho bude prd.

moudivlacek
2. kvě 2023

je to tak, musi mit ten, ktery hypo chce na sebe, dostatecny prijem, aby mel hypo ciste jen na sebe, coz mnohdy nejde, tak se pak musi prodat, po roce predpokladam, ze bude hypo porad vysoka

j.a.n.i
2. kvě 2023

Po roce hypotéky bych to videla na prodej, pochybuju, ze jeden z vas bude mit prijem na vyvazani druheho z hypo. O vyplacení nepisu, tam asi nebude moc vyplacet z ceho.

autor
2. kvě 2023

on na to prijem ma, ja ne

teenyel
2. kvě 2023

My to pred necelymi 5 lety resili. Neco malo jsem exmanzelovi vyplacela (ale to byly v podstate jeho nasporene penize, co padly do stavby mimo hypoteku). Jinak jsem manzela nechavala vyvazat. Meli tenkrat asi 5 tis administrativni poplatek za zmenu (Reiffka) a probehlo to bez problemu. Dokladala jsem znovu prijem.

zelenaesmolda
2. kvě 2023

Tak kdyz ma na to prijem tak je blbost to prodavat ne?

krisstina93
2. kvě 2023

Tak pokud na to on prijem má a chce si dům nechat, tak te vyváže, ale nárok na půlku nemáš, mas max nárok na půlku toho, co už se zaplatilo (coz za rok asi nebude taková darda).

j.a.n.i
2. kvě 2023

@krisstina93 No, není pravda, že má nárok na půlku toho, co už zaplatili, má nárok na půlku toho co zbyde z tržní ceny domu, když odečteš aktuálně nesplacenou část hypotéky. Souhlasím, že aktuálně s rok starou hypotékou to bude nula nula nic, ale v době, kdy šly ceny nemovitostí rychle nahoru to mohl být sakra rozdíl od tvého výpočtu.

moudivlacek
2. kvě 2023

@krisstina93 cca tri roky zpatky, pravda nebyl to rok splaceni, kamaradka brala hypo na sebe a pak si po pribuznych pujcovala na vyplaceni poloviny ted uz ex, koukala jsem na ni jak na blazna, absolutne nechapu, urcite to nebyly vlozene prostredky, chteli novy odhad

krisstina93
2. kvě 2023

@j.a.n.i no tak to bylo myšleno, nevím jak šly ceny poslední rok nahoru nebo dolu, počítala sem, ze dům bude mít +- stejnou hodnotu 🙂 jestli šly ceny fakt dolu, tak to má asi smůlu a hodnota bude nulová.