Rozvod a hypotéka s ručením bytem. Co pak?

lotka97
29. únor 2024

Přeji všem krásný den.

Má životní situace mě ubíjí a chci se rozvést. Nevím ale, co si počít. Proto bych Vás chtěla požádat o radu.
Má situace: jsem vdaná, na rodičáku s 1,5 ročním dítětem.
Rodičák mám nastaven do synovým druhých narozenin, které má v srpnu. Pak chci do práce, malý půjde do jeslí/miniškolky.
S mužem máme vztahové problémy už z dob těhotenství. Po porodu se to ještě zhoršilo. To bych ale rozpitvávat nechtěla.
Hlavní problém vidím v domě, který jsme koupili k rekonstrukci na hypotéku i s ručením bytem jeho rodičů. Nyní bydlíme v nájmu. Dům po dokončení nebude mít nejspíš hodnotu našeho dluhu, díky inflaci. S mužem jsme se proto dohodli, že manželská instituce poklape dál, dokudnebude dům prodejný za částku, která umoří celý dluh, jinak to ani banka nedovolí. Jenže já to s ním asi nevydržím ještě třeba 5- 6 let. Když muži přeskočí, různě mi vyhrožuje, že mě zničí. Já nemám kam jít. Ani jeden si nechce dům nechat.
Zatnu zuby a vydržím, než začnu vydělávat, ale co pak? Jak by se taková situace dala řešit? Vyvázat se nemůžeme ani jeden, na to nemáme sami za sebe dostatečnou bonitu (i kdybych pracovala). Neumím být sv*ně, ale myslíte, že by v domě zůstal kvůli ručení jeho rodičů? Nic po něm nechci, jen aby nezapomněl, že má dítě. I ty alimenty ať si nechá. Nějak to zvládnu. Nebo jsem moc naivní?
Hledám cestu ven, ale dochází mi nápady i chuť žít.
Víte prosím někdo o možnosti, která by mi pomohla?
Moc děkuji.

areh
29. únor 2024

@lotka97 kolik je odhadní hodnota domu po rekonstrukci a kolik máte hypo? Tu odhadní hodnotu máte v odhadu k hypotéce.
Můžete dům nabídnout k prodeji za cenu, kterou potřebujete a uvidíte. Jinak majetek se má vyřešit do 3 let od rozvodu, takže i po rozvodu máš teoreticky čas...

squezy
29. únor 2024

@lotka97 ze byste dum neprodali za cenu,abyste umorilo hypotéku? Cenu si můžete navrhnout,za kolik vy chcete. Dneska vam za krásný dům lidi utrhnou ruce. Nevěřte tomu, že dnes nemaji lidi peníze.. jestli ted mas nejaky kapital,od manžela bych odesla do jiného podnajmu. Alimenty samozřejmě chtej,zase nebud hloupa. Jděte od sebe,zchladte hlavy a pak vymyslete,co s barakem..

petrasipkova1
29. únor 2024

Máš dostatečný finanční polštář ? Pokud zůstaneš sama, musíš myslet na všechny možné varianty, např můj syn když nastoupil do školky tak to bylo 14 dní doma a 14 dní školka, někdy antibiotika, takže doma i déle. Budeš mít práci, která se dá s tímhle skloubit ? Budeš mít tak dobrou práci, že dokážeš financovat všechny synovi potřeby- rozhodně bych neodmítala alimenty, nevíš co bude a jsou to peníze pro syna, jednou se mu budou hodit. Dům bych nabídla k prodeji za tak vysokou cenu aby se dluh umořil a uvidíš, třeba bude někdo nadšený a ty peníze dá.

lotka97
autor
29. únor 2024

@petrasipkova1 Děkuji ta reakci ❤️
Je pravda, že moc naspořeno nemám... s financemi na tom nejsem (nejsme) nejlépe.. momentálně vše navíc spolkne barák. Alimenty jsem byla ochotná pustit kvůli mužově vyhrožování a vydírání. Ale je pravda, že je to i jeho dítě a alimenty nejsou peníze pro mě, ale pro dítě. Po takové práci se právě koukám, něco by se našlo.

lotka97
autor
29. únor 2024

@areh @squezy děkuji za reakci ❤️
Odhadní hodnotu teď nemůžu najít, ale kouknu se. Teď se takové domy prodávají za cca 4 až 4,5 milionu v našem okrese. A dluh máme s úroky 5,4 milionu. Když na to máme tři roky, tak by to teoreticky šlo se tam spolu nastěhovat.. zdrhnout mu.. a on si zvykne.. a třeba si to nechá. A svou polovinu bych třeba přepsala na syna.. jen takový momentální nápad v zápalu zoufalství.. to by bylo vhodné řešení? Nechci muži dělat zle, je to otec mého syna, budeme spolu muset ještě řadu let vycházet kvůli výchově. Ale nechci už, aby on dělal zle mě.

levandule_k
1. bře 2024

Můžeš kontaktovat realitního makléře, on má větší přehled za kolik by se daný dům dal prodat. Někdy za víc než si myslíš, někdy za míň. Známá zvažovala prodej domu, na rovinu mu řekla, že ještě není rozhodnutá, jestli dům prodá, ale že bych chtěla vědět na kolik je odhaduje, tak získala nějakou přesnější cenu než by si určila sama. Ale i tahle informace od makléře má svoje limity. Realitní trh se zase začíná hýbat.

Jinak se můžeš rozvést a majetkové vyrovnání se řeší až pak. Když se nedohodnete máte dům ve spolupodílovém vlastnictví, ale nejsem si jistá, jestli si to dobře pamatuji.

marki_s_m
1. bře 2024

Ahoj, já bych to probrala s právničkou, vysvětlí ti jak to vlastně celé funguje s rozdělením společného jmění a jaké máš možnosti. Klidně se ozvi, dělám asistentku v jedné advokátní kanceláři a paní magistra řeší tyhle kauzy pořád. 🙂