Dobrý den,
nečekala jsem, že i já jednou přispeji do diskuze, ale bohužel člověk míní, život mění.
S partnerem jsme spolu pátým rokem. Máme v péči jeho syna z předešlého vztahu o kterého se výhradně starám já, jelikož je partner hodně zaměstnaný (maminka spíše nefunguje, než funguje) a jednoho společného syna, kterému v září byly dva roky.
Bydlíme v domečku, který jsme si společně zkrášlili (dům je partnera, poznali jsme dva roky po jeho rozvodu a teprve se zabydlovali).
Nicméně se rozhodl, že už se mnou nechce být a tlačí na to, abych se odstěhovala. Jenže k jádru pudla. Veškeré úspory jsem investovala do vybavení a můj příjem byl na jídlo a výdaje společné s dětmi a tak se nemám jak osamostatnit. Nástup do práce mám až v září a také mi to přijde dost nefér, odejít defacto s ničím. Vím, že jsme nebyli manželé, ale.. Práce jsem měla původně dvě, ale vzhledem k nové situaci (nevlastní syn), jsem z ní po dohodě s partnerem odešla, abych se mu mohla věnovat. Udělala jsem to ráda, neměla jsem s tím vůbec problém, ale jak teď mám pokračovat a vlastně nově začít? Mám na něco nárok? Řekl mi, že mi bude posílat alimenty na chlapečka a nazdar bazar, že mi není nic dlužen, ani povinen.
Je mi to celé líto a vzhledem k tomu, že jsem nikdy žádné příspěvky nepobírala, jsem v tom úplně nepolíbená.
Budu moc ráda za kteroukoliv radu.
M.
Nejsou ty alimenty na matku jen do dvou let věku dítěte? Jinak bych rozhodně posbírala účtenky, za co jsem při opravách a nákupech platila, prošla výpisy z účtu a šup za právníkem.
Samozřejmě to není pravda co ti říká. Máš nárok na poměrnou část toho co jsi vrazila do jeho domu, takže supito za právníkem, hned. No a co se týče alimentů, pokud je dítěti méně jak dva, musí platit i na tebe, pokud je mu více, platí jen na dítě, ale zase pokud nebude platit, můžeš jo dát k soudu. To je holt ta daň za to když jeden je někde napsán a druhý ne no. Každopádně s úplně holým zadkem podle zákona nesmíš odejít,
Já se tedy že vzhledem k tomu že nejste ani manželé tak nárok opravdu na nic nemáš. Ale lepší je se zeptat právníka.
A máš to aspoň jak doložit že si to koupila?
@bara88 pokud tam měla trvalé bydliště, normálně se podílela na chodu domácnosti, příjmy měli tudíž společné, to si teda myslím.
@uzivatelkapetra kde je dané že musí mít příjmy společné?
@bara88 mám za to, že se vždy sčítají příjmy domácnosti, tj těch, co tam mají trvalé bydliště
@uzivatelkapetra kdy ,u čeho se sčítají?když žádaš o dávky ale tady se bavíme o něčem jiném
@biedronka10 Klidně může podle zákona odejít s úplně holým zadkem, pokud nedokáže prokázat, co do domu investovala.
@90miky Hele kamoska takhle odchazela od chlapa (bezdetni) a vrazila cca 200 tis do jeho baraku. Nasla si pravnicku a ta ji dobre poradila a vim, ze ji penize vratil. Kazdopadne pokud jsi na rodicaku asi zalezi jak moc ses podilela na chodu domacnosti. Pokud bormalne se podilis na platbach chodu domacnosti (energie, jidlo, slozenky…) tak neni duvod abys odchazela s holym zadkem. Pokud on prokaze, ze jsi po dobu tech 2 let co jsi doma s prckem nic neplatila a on te jen zivil, muze se stat, ze ti ponizi nejakou pomernou cast o to co jsi do domu vrazila. Pokud jsi ale byla natolik mimo a penize mu davala jen v hotovosti a nemas v ruce nic, obavam se ze mas smulu. Pokud to slo pres ucet, nebo mas uctenky, mas skoro vyhrano👍 ale najdi si pravnika, nemusi ani dojit na soud, ale nemavej nad tim rukou. Budes sama s ditetem, alimenty nemusi byt vysoke…
@j.a.n.i jenže pokud ano, tak je přece všechno v pořádku. To je snad asi všem jasný.
@biedronka10 No, jasné je to, že to dost odcházejících prokázat nedokáže.
@j.a.n.i tak to je snad na ni, jestli ty účtenky má, ne?
Jediná relevantní ráda je, najdi si právníka. Tady jsou to pouze a jen dohady.
@biedronka10 Ano, to je na ni, coz nic nemeni na tom, ze je to pro doat lidi problem. Uctenka je krasna vec, ale hlavně, jestli je z tech uctenek patrné, ze je platila ona, obycejna hotovostni uctenka bez jmena je ji dost k ničemu.
@j.a.n.i předpokládám že tyto základní věci snad drtivá většina lidí ví, včetně zakladatelky, takže netřeba si tu hrát na mravokárce co potřebuje za každou cenu mít poslední slovo 🤭 a neustále jak hnida rejt v jedny věci 👍 kdyby to nevěděla, tak se tu na to zepta.
@biedronka10 když myslíš
@biedronka10 tvl kdyby tyto věci paní věděla tak se neptá né? Myslím že většina lidí právě o tomto ví hovno dokud to sám nemusí řešit. V těchto věcech opravdu nejlépe odpoví právník
@bara88 a jak můžeš vědět že to neví? Napsala to tady? Nebo to jsou zase jen tvoje dohady? A ano, ať jde za právníkem a neptá se tu vždy chytrých a úderných mámin
@biedronka10 třeba tebe že?🙂všichni tady odpovídají uplně normálně ,až na tebe
@bara88 what? A četla jsi můj první komentář, pokud ne dej si repete. Odpověděla jsem jasně a stručně, netřeba to dál rozpitvávat. Nesnáším právě pitvání.
@biedronka10 tak proč to pitváš?
@bara88 jezda mane potrefená husa nejvíc kejha...tak to prestaneme pitvat, já to udělám za tebe.
Zakladatelko, je tu poptávka...
Dotaz zní, máš od všeho uctenky a jak dokazat do čeho všeho jsi vrazila peníze ty??
Díky za info, ať se tu nerozjizdi zase Televarieté.
Můj kolega byl v podobné situaci, pomohl zrekonstruovat celý dům, jež byl v majetku jeho ženy a nárok na nějaké peníze od ní měl.
Určitě se zeptej právníka, pomůže, poradí.
Každopádně máš právo na alimenty na syna i na tebe.