Ahoj holky, potřebuju radu. Jsem vdaná, ale 4 roky spolu nežijeme, 2 roky leží návrh na rozvod na soudě. Teď v květnu proběhl soud o určení výživného a opatrovnictví pro našeho společného syna. Vycházíme v pohodě o tom to není. Jen, že jsem ve 37.tt, rozvod a následnou svatbu s přítelem už prostě nestíháme. A to jsme na soudě urgovali, jak vzteklí, prostě se s tím nehlo. No co už. Ale, jak mám vyplnit prohlášení o jménu dítěte do porodnice? Vím, že na to mám 30 dní, ale jelikož jsem vdaná, chtějí tam podpis manžela. Přítele mi nezapíšou, nemám ten rozvodovej papír a taky by se na nás vztahovala ta 300 denní porozvodová lhůta, kdy je dítě automaticky exmanžela. Jenže, když to prohlášení nedodám, tak musí jméno dítěte určit soud. Jak tohle probíhá? Víme, že nás čeká určení otcovství, až se konečně rozvedeme, ale jak mám miminku vyřídit rodný list a tak, když nebude mít jméno? Vůbec nevím, co mám dělat. Zatím jsem to lejstro vyplnila sama za sebe, manžela přece nemůžu přinutit násilím, aby to podepisoval, ne? Budu ráda, za jakoukoli radu. díky
@lv ale já ani nějak nechci, aby to podepisoval. Je to kravina, otcem není. V životě bych ho o další alimenty soudit nechtěla 😀 Vztah máme lepší než v manželství. Jde mi i o to, jak se toho jeho podpisu vyhnout. My jsme sice v pohodě, ale jiní se nemůžou ani cítit a i ze svého okolí znám případy, kdyby si to nepodepsali ani za nic. Páč když to podepíše, bude automaticky v rodném listě
@schwarzovka jejda, čtu to znovu, ja myslela, že má podepsat popření otcovství 🙂
@schwarzovka V rodném listě bude i když to nepodepíše, takže bych se s ním domluvila, ať ti to podepíše, nemá smysl si přidělávat další pakárnu se soudním určením jména dítěte.
@j.a.n.i takže půjdu rodit s papírem, kde bude napsanej manžel a u porodu se mnou bude vlastně milenec :D asi to vyplníme, no. Ale štve mě tohle nehorázně.
@schwarzovka Jo, přesně tak... a nenaděláš s tím nic, tak to prostě zákona je a když jste nestihli rozvod a další svatbu, tak je prostě otcem manžel.
@j.a.n.i tak rádi bychom, jenže se to rozběhlo až teď a to už je prostě pozdě. Sice jsme na opatrovnickým dostali pochvalu, že kdyby byli všichni jako my, tak by to netrvalo 2 roky. Jenže to nám je k ničemu, no. Tak pak si dáme ještě určení a popření otcovství, ať se na soudě nenuděj
Ahoj, já řeším to samé, jsem ve 300 denní lhůtě a české zákony jsou tak naprd, že vše musí podepsat i bývalý manžel. Dnes jsem volala na matriku a tam mi řekli, že bývalý manžel nemusí podepsat prohlášení, ale musí alespoň písemně vyjádřit souhlas se jménem dítěte. Takže já ten formulář vyplním pouze za sebe a k tomu přiložím souhlas "otce". Ani nemusí být úředně ověřený, naštěstí. Nechápu, jak to mají dělat maminky, které se třeba s bývalým nemohou spojit.
@j.a.n.i to je výbornej názor, teda. 2 roky leží žádost o rozvod na soudě, to jsem tedy měla 2 roky být bez sexu? Taky nejsem nejmladší, ještě jedno dítě jsem chtěla. Urgovali jsme to několikrát, holt se to hnulo až teď. Kdybych se rozvedla, tak se hned vdám za přítele a nic neřeším. Bohužel mnohomužství u nás ještě povolené není. 😅
@j.a.n.i a co když je dítě bývalého manžela, ale on nechce podepsat souhlas se jménem ,to je ještě větší paradox ,pak bude v rodném listě sice napsaný chlap, který je otec i ve skutečnosti, ale jméno dítěte určuje soud ,to jako že si vyberu třeba Lukáš a soud mu dá Karel ,protože to otec nepodepsal? Tak to nepřežiju. Jsem rozvedená, v té lhůtě 300dní,otec je bývalý manžel, ale chce testy otcovství, při tom jsem měla sex jen s ním a 7.měs těhotenství jsme byli manželé
@katherine177 ja myslim, ze jsou soudci zas normalni a nebudou narizovat, jak se ma dite jmenovat. Max vas posle do manzelske poradny, at to vyresite tam, pokud nebude se jmenem souhlasit rovnou u soudu.
A pokud chce testy otcovstvi, musi si je zaplatit a stoji cca 16tis
No snad je i v jeho zájmu neplatit další alimenty a výživné na tebe ještě 🙂