Ahojky, mám takový menší dilema, jsem rozvedená a s bývalým manželem mám syna, rozvedli jsme se za hodně zlých okolností. Kvůli synovi jsem si nechala příjmení po manželovi, ale mám nového partnera a mluvili jsme o svatbě (kdyby někdy nastala). Nadhodila jsem, že bych asi chtěla, aby mi zůstalo staré příjmení a vzala bych si i to nové, tak bych měla dvě. Myslím na syna, aby se necítil nějak odstrčený, že má jiné příjmení než já, je v tomhle ohledu citlivější a děti to přece jen vnímají jinak. Příteli se to moc nezamlouvá, že bych měla staré příjmení po někom, kdo mi hodně ubližoval. Ale já myslím hlavně na syna.
Je tu nějaká maminka, co tohle řešila a jak jste to případně vyřešili?
Děkuji
Míša 😉
@martinajarolimkova Děkuji, ale překvapilo mě, že můžu používat ta příjmení i zvlášť. 🙂 Tak jak se mi to bude hodit.
je to o domluvě ve školce budou vědět že máš obě příjmení ale že se budeš podepisvat jedním jen na úředních věcech musíš dodržovat obě, 😉
Dle zakona musis pouzivat obe prijmeni. Pokud ti ve skolce reknou,ze jim staci jen jedno,muze z toho byt prusvih. Predpokladam,ze by ti byvaly manzel asi nepodepsal zmenu prijmeni pro syna,coz by hodne vyresilo. Samozrejme lze i sehnat nahradni souhlas,ale jen pres soud. Ale pritelovi se vubec nedivim. Ja bych se asi vdala a vzala si prijmeni po mazelovi a snazila se sehnat nahradni souhlas od soudu.
Ja mam dve primeni a pouzivam raz jedno a raz druhe, podla nalady. Inak na uradoch pouzivam obe. A je to v pohode.
Ahojky jsem rozvedená, mám v péči dvě děti, bývalý manžel alimenty neplatil tak mu je teď strhávají exekučně z platu.Našla jsem si přítele se kterým plánujeme společné bydlení,svatbu a časem i potomka.Co je třeba udělat aby jsme se vyhnuly problémům ze strany ex manžela a jaký to má vliv na výši výživném?Díky za odpovědi
mám jednu kamarádku a ta má dvě příjmení protože má každé dítě s jiným mužem, a nechtěla jak říkáš ty řešit příjmení. nemusí pak nikde nic měnit má to své výhody a ještě jedna věc co by tvého muže nového mohlo trošku uklidnit budeš to mít v OP a v dokladech dvě příjmení ale můžeš používat jen jedno podepisovat se ve škole synovi jeho příjmením)
(tím prvním) a zase všude jinde tím druhým nemusíš používat obě, alev dokladech budeš mít obě, snad jsem ti trošku poradila,