Předběžné opatření (výživné) v nouzovém stavu země. Je možné teď zažádat?

19. bře 2020

Dobrý den,

prosím, myslíte, že je možné zažádat si v tomto stavu o předběžné opatření k placení výživného na dítě?
Od podzimu od bio otce žádné peníze, žádné styky s dítětem, zájem nic, zpráva nic, Vánoce nic, narozeniny nic... ale zaměstnání normálně má, žije s přítelkyní, která také pracuje.

No a já byla před pár týdny podat žádost o péči a výživném na soud (dřívě ještě rozhodování nebylo, rozsudek tedy žádný nemám, jen nevymahatelnou dohodu).

Od té doby, jak víte, byl vyhlášen v zemi nouzový stav, soud zatím nijak nepokročil (ani jsem nedostala do datovky info o založení spisu) a nevím jak to teď bude.
Můj manžel (který je semnou a dítětem od miminka) říká, že bych měla zkusit to předběžné, protože je možné, že soudy budou odloženy a bůhví jak dlouho a celou dobu bychom pořád neměli v ruce žádný rozsudek.
Na internetu jsem se dočetla ale, že se přiklepne toto rozhodnutí pouze lidem, kteří "umírají hladem".
Nicméně, nouzovým stavem v zemi odkládání soudu, je mimořádná situace? Nebo nebude muset třeba rok platit?

Myslíte, že by mi soud schválil v této situaci žádost o předběžné opatření? Abych měla alespoň do soudu nějaký rozsudek o výživném?

Děkuji. 🌷

tez83
19. bře 2020

Předběžnou opravdu soud schválí pokud je dítě v ohrožení,v opačném případě by předvídal ve věci samé.

j.a.n.i
19. bře 2020

Nevím co myslíš těmi pár týdny, ale běžně se něco u tohoto typu soudů děje třeba po 3-4 měsících...