Zdravím holky 🙋
Mám dotaz. Na úvod - Dostala jsem pozvánku k soudu (jedná se o trestný čin ublížení na zdraví + omezování osobní svobody). V této věci jsem pozvána jako svědek.
Ale. Soud se koná 460km daleko od mého bydliště. Špatné spoje vlakem. Je mi jasne, že v práci případně volno dostat musím, ale když se vrátím poté ve 3 ráno, tak se následující den půjde špatně do práce (dovolenou momentálně čerpat nemůžu).
K dané věci nemám ani tak úplně co říct. Jde jen o to, že se mi daná osoba svěřovala přes sociální site a zasílala mi fotografie - vše jsem doložila na PČR, kdy si konverzaci stáhli a byla založena do spisu. Nebyla jsem nikdy ničeho přímým svědkem.
A mě zajímá. Dá se prosím nějak vykomunikovat, ze bych nemusela tak daleko? Nechci počešťovat celý den pro 10 minut výpovědi. Dá se nějak domluvit, aby mě vyslechli třeba v místě mého bydliště? Nebo alespoň někde blíže? Třeba online? Kde to případně řešit? Volat přímo na příslušný soud?
@verka86 moc díky. Měla jsem v plánu případně volat právě na soud, odkud obsilka přišla. Nebyla jsem si ale jistá. Snad mi teda vyhoví. Moc díky za radu.
@nikoulinka my jsme se snažili vyhovět vždycky. Navíc teď už se dělají i videokonference, takže by obhájce ani státní zástupce nemuseli jezdit k tvému výslechu, ale byl by to vlastně videohovor
@verka86 já se právě si snažila najít něco o tomto na netu. Našla jsem akorát, že je možnost výslechu online, ale to v případě určitých trestných činů, a spíše pro oběti. O svědkovi právě nikde ani zmínka 🤷 Ale jo, zkusím tam zavolat, a budu chytřejší.
Zavolej si přímo na ten soud, který tě předvolává. Pokud to s tebou nevyřeší vedoucí kanceláře, tak chtěj přímo soudce, který má tu věc na starosti. Neměl by to být žádný problém, dneska je to běžná věc. Videokonference by pak mohla proběhnout na soudu, který máš nejblíž. To vše se ale musí dopředu domluvit a naplánovat časově (to už si pak soudy plánují mezi sebou). Proto je tam třeba zavolat co nejdříve 😉
@87pavlina snažím se tam dnes právě průběžně volat, zatím bez výsledku. Asi pátek 🤣 Tak snad se mi povede v pondělí, jeslti ne dnes. Ono to stání je totiž už 25.3. a obsilka mi dorazila včera no.
@nikoulinka To je až za měsíc, to jsi to dostala ještě dost s předstihem 😀
@87pavlina jo? Já už totiž u jednoho soudu byla. Není to tak dávno. Jednalo se teda o jinou věc, ale to jsem dostala cca o dva měsíce předem 😅
@nikoulinka pro rychlejší komunikaci bych zavolala na soud, který tě obeslal, a chtěla bych být vyslechnuta dožádaným soudem s ohledem na vzdálenost. Měli by vyhovět. Nejspíš to pak budou chtít i písemně.