Dobrý den maminky,
chtěla jsem se vás zeptat, kdo s tím máte zkušenost, jak funguje popření otcovství? Mám syna, 3 roky. S jeho otcem nejsem přes rok, ale do nedávna jako otec relativně fungoval, splatil veškeré alimenty. Teď už skoro 2 měsíce se neozval, že chce vidět malého, nezavolá mu a výživné platit přestal. Do teď se na něco vymlouval, že to bude koncem týdne atd, atd.. Jenže teď se dokonce přestal ozývat úplně. Neodepisuje, nezvedá telefony, prostě se zapírá. Začínám si myslet, že v něčem jede. Zažádala jsem si o zvýšení alimentů, tak jsem zvědavá, jestli se vůbec dostaví k soudu. Ale o co mi jde.. I když mě to nesmírně mrzí vůči synovi, ráda bych věděla, po jak dlouhé době si mohu na soudu zažádat o popření otcovství, (aby byl vyškrtnutý z RL). Nechci, aby nějak zasahoval do našeho života, nerada bych, aby si vzpomněl za pár let, že má syna a že ho chce vidět. Můžete mi prosím některá poradit? Děkuji
@mamina90 to je blbost, nejde poprit otcovstvi jen na zaklade toho, ze otec nejevi zajem a neplati alimenty. pokud neplati alimenty dej navrh na exekuci nebo to res soudne. ale zadny soud nezbavi otcovstvi jenom proto ze otec dva mesice nejevi zajem. jedine kdy je mozne zbavit otcovstvi takto stareho decka je pokud by byl kriminalnik a nejak ohrozoval dite na zdravi. podle umluvi o pravech ditete ma dite pravo na oba rodice a proto se vzdy rozhoduje podle zajmu ditete a jeho zajmem je aby vedel kdo je jeho otec.
To pak není popření otcovství ale návrh na omezení/ zbavení rodičovské odpovědnosti. Myslím, že v takovém případě se ale otec z RL nevymazává a nadále mu trvá vyživovací povinnost.
@tulikiss V klidu, jen jsem napsala, jak mi to říkala sestřenice. Já o tom nic nevím, proto se ptám. Já chci jen pro syna to nejlepší a nelíbí se mi, že ze všech stran poslouchám, že jeho otec fetuje. To se pak bojím mu ho dát, takže jsem ráda, že dává přednost fetu a drogám a ne mému dítěti, i když mě to opravdu vůči synovi nesmírně mrzí, protože se pořád ptá, kde je táta. Co mu na to mám pořád odpovídat, když už nefunguje to, že je v práci a nemá moc času? Chtěla jsem to popření pouze do budoucna, pokud by to mělo být pořád stejné, ne teď. Kdyby se aspoň choval trošku normálně a bral si ho, tak na ty alimenty kašlu, hold bych to dala přes soud. Ale takhle? Naposledy mi ho vrátil, a to beze srandy, s nosem od krve a nebyl schopný mi k tomu nic říct. Takže asi tak.
je to přesně jak říká @jezz1e. Popřít otcovství už rozhodně nejde, jedině v případě, že by opravdu nebyl otcem, otcem byl někdo jiný, tak pak by soud nařídil důkaz znaleckým posudkem z oblasti genetiky, a posléze by tohoto otce vymazal z RL a zapsal tam skutečného otce.
V tvé situaci jde opravdu jen zbavit rodičovské odpovědnosti, aby nebyl jeho zákonným zástupcem a nemohl si ho brát. Toť ale vše.
Teda ty ty informace dobře dávkuješ 🙂
Pokud by soud otce zbavil rodičovských práv, nejspíš by jej současně zbavil i práva udělovat souhlas s osvojením.
Pokud by tvůj současný partner byl ochoten dítě osvojit, pak buď a) musíš nejprve zbavit otce rodičovských práv nebo b) podat návrh na osvojení a prokázat, že otec nejeví "opravdový zájem" alespoň 3 měsíce. Pravděpodobně ho nejdřív soud a OSPOD poučí, že má zájem projevit a když se další 3 měsíce neukáže, určí mu soud opatrovníka pro řízení o osvojení a pak o osvojení rozhodne.
nieje tot tak ze ked sa zbavi otcovskych prav, nebude musiet platit nic na dieta?
@stastnablcha Ne, jsou to 2 věci - jedno je zbavení rodičovských práv = zůstává v RL, musí platit, ale nemůže o ničem rozhodovat a druhá věc je zrušení otcovství = do RL se zapíše někdo jiný.
Pokud by byl zbaven rodicovskych prav, vyzivovaci povinnost zustava. Pokud si chce partner osvojit dite partnerky, musi dojit ke zbaveni rodicovskych prav a partneri musi byt rok manzele.
@mamina90 Nejde vymazat otce z rodného listu, bez toho aby tam byl napsán otec nový. Prošli jsme tím, nejdřív jsme žádali o zbavení rodičovské odpovědnosti, odůvodnili jsme to několikaletým nezájmem o dítě, pět let neprojevil zájem dítě vidět, neplacením výživného po celou tu dobu a špatným vlivem na dítě, byl za tu dobu už potřetí ve výkonu trestu. Od sociální pracovnice z péče o dítě jsme se dozvěděli že jim napsal dopis, kde se vyjádřil že s tím rozhodně nesouhlasí a že má zájem se o dítě starat a podílet se na jeho výchově a výživě. Z toho důvodu bylo nařízeno soudní stání až asi za půl roku, až bude na svobodě. Ale ani po propuštění neprojevil zájem se s dítětem setkat, na výživném nezaplatil ani korunu a k tomu soudu se ani nedostavil. A tak bylo rozhodnuto v jeho nepřítomnosti že ho zbavují rodičovské zodpovědnosti. V rodném listě normálně zůstal, ale neměl už právo o dítěti jakkoliv rozhodovat a neměl právo se s ním stýkat, stejně o to nejevil zájem, ale zůstala mu povinnost platit výživné, které stejně dál neplatil. V té době jsem byla krátce vdaná a manžel chtěl žádat o osvojení dítěte, aby byl zapsán v rodném listě místo bio otce, ale bylo nám řečeno že o to může žádat teprve až budeme manželé déle než rok, tak jsme museli čekat. Po tom roce to už šlo rychle, soud bio otce ani nekontaktoval, protože byl už zbavený rodičovské zodpovědnosti tak do toho neměl co mluvit a celé to proběhlo v klidu, syn dostal nový rodný list kde je jako jeho otec uvedený můj manžel, dokonce má i nové rodné číslo. Tento krok je nevratný, teoreticky kdybych se teď rozvedla, tak by mi manžel musel platit na syna výživné, ale nic takového v plánu opravdu nemám. Perlička na závěr, asi za rok mě kontaktovala policie abych se přidala k žalobě kvůli penězům co mi za ty roky dlužil na výživném, ale odmítla jsem s tím že podle rodného listu už s ním dítě nemám a dlužné výživné z minulosti nepožaduji, ani nevím jestli by to vůbec šlo. Na to konto mi přišel od ex dopis kde mi mírně vyděračským tónem oznamoval že pokud mu podepíšu papír že mi nedluží žádné výživné, tak že on dovolí aby si můj manžel syna osvojil. Bylo to psáno takovým stylem že se dalo čekat že příště napíše že svolí jen když mu zaplatíme, no hnus. Tak jsem mu poslala kopii rozsudku ze kterého se dozvěděl, že už dávno otcem mého dítěte není. A od té doby je klid, prý zase sedí.
Dítě má na otce nárok a ty můžeš otcovství popřít jen ve lhůtě 6 měsíců od narození, později to může dovolit soud jen pokud by to bylo v zájmu dítěte, což zas v tomto případě asi není.