Otec si chce vzít 7letého syna do své péče

yvonahk
15. bře 2016

S otcem dítěte jsem nebyla vdaná, žili jsme spolu do 8. měsíců syna. Já bydlím se synem v bytě ve svém vlastnictví 20 km od bydliště otce.Otec bydlí v pronajaté garsonce s přítelkyní (tedy nevyhovující prostory ještě pro syna).Syn chodí do 1. třídy v místě našeho bydliště. Učí se velmi dobře. Já jsem byla 1 rok bez práce. Zde v okolí jsem práci nesehnala. Nyní konečně jsem práci sehnala, ale je 20 km od bydliště. Dojíždím autem, syna stíhám vyzvedávat v družině až v 16.15 h.Nestíhám však se synem již jezdit na fotbal(zase 25 km) začíná v 16.30h.V době kdy jsem byla bez práce jsem syna na fotbal vozila,ale finančně mi museli pomáhat moje rodiče.Otec dítěte se rozhodl, že podá žádost o svěření do péče z důvodu, že se o syna nemůže starat(sám pracuje na směny), hlavní důvod je odvoz na fotbal, chce ho přehlásit na školu do jeho bydliště.Myslíte, že muže uspět? Ještě dovětek, syna si bere kdy potřebuje tedy většinou 1x za 14 dní od pátku do neděle.Nyní u něj syn ale nebyl měsíc.Jinak otec dítěte platí velké dluhy.Děkuji za rady

j.a.n.i
15. bře 2016

@yvonahk Do péče mu ho žádný soud nesvěří... ale střídavé péče by dosáhnout mohl.

ivular
15. bře 2016

Jak píše @j.a.n.i, do výhradní péče otce určitě ne, ale střídavá péče je v dnešní době dost pravděpodobná☹ Teď tedy máte soudně stanovený styk ty dva víkendy v měsíci?
Ten fotbal je dost irelevantní - pokud ex bude chtít střídavku, žádným fotbalem argumentovat ani nemusí.. Naopak není důvod označovat garsonku za nevyhovující prostor - záleží na jejím uspořádání, ale pokud se tam najde pro syna a jeho potřeby místo, nic nevyhovujícího na ní není..

yvonahk
autor
15. bře 2016

@ivular Soudně stanovený styk nemáme, máme dle dohody.Navrhovala jsem, že muže pro syna v době fotbalu si syna vyzvedávat odpoledne z družiny , aby stihli oni dva tréninky fotbalu.S tím nesouhlasí.Jinak jsem to špatně napsala, ona je to 1KK , kde bydlí otec, takže v době návštěvy syna tam spí i přítelkyně v jedné místnosti .Jenže střídavá péče nic nedořeší asi. Přece nemůžou chtít, aby střídal každý týden školu jinde.

yvonahk
autor
15. bře 2016

@j.a.n.i Soudně stanovení změny vlastní péče na otce, by bylo jen v jakém případě? Chci převést syna na fotbal v místě bydliště. Otec apeluje tím, že tento fotbal zde nemá úroveň atd. Nechce dovolit.Samozřejmě bych pro syna chtěla to nejlepší, já na půl úvazku chodit do zaměstnání nemůžu, umřeli bychom hlady.Alimenty mám 2000,-.A jsem samoživitelka, přítele nemám

soyevita
15. bře 2016

@yvonahk Ahojky,být Tebou,tak se vůbec nebojím.Není důvod,proč by ho měl soud svěřit do péče otce,nebo určit střídavou péči.To není tak jednoduché.I bez fotbalu z Tvého syna bude šťastné dítě.A podle mne je 1KK nevyhovující bydlení pro 3lidi,sociálka by se o to určitě zajímala.Kde bude spát,kde si bude psát úkoly atd.Tak se vůbec nestresuj😉

j.a.n.i
15. bře 2016

@yvonahk Buď pokud byste se tak dohodli, nebo pokud bys byla totální troska... A na fotbal bych ho klidně převedla do místa bydliště, to nemyslím, že by bylo natolik závažné rozhodnutí, aby ho museli odsouhlasit oba rodiče.

ivular
15. bře 2016

@soyevita Tak před osmi lety bych napsala totéž, ale dnes to absolutně neplatí. Jako fotbal je naprosto irelevantní, to je pravda, nicméně pokud si otec zažádá o střídavou péči, tak zrovna v tomto případě bych řekla, že by ji dostal 😔 A věř, že garsonka naprosto problém není - samozřejmě, dítě musí mít svoji postel, skříň, stůl na úkoly, ale to je všechno. Bohužel, mám zkušenosti víc než bych si přála ☹

vercik83
15. bře 2016

Pokud ale pracuje na smeny, tak myslim stridava pece nejde

j.a.n.i
15. bře 2016

@vercik83 Proč by nešla, myslíš, že matka co pracuje na směny nedostane dítě do své péče?

yvonahk
autor
15. bře 2016

A jde střídavá péče v jednom městě kde bydlíme a chodí te´d do školy a u táty 20 km od sebe v jiné škole? To by neschválili ne?

ivular
15. bře 2016

@yvonahk Jiná škola - to by asi záleželo na konkrétním soudci.. Bohužel, je dost magorů (s prominutím), kteří toto jako problém nevidí.. Na druhou stranu, byl by to rozhodně platný argument, proč střídavku ne. A taky nevím, jak ty směny - to by mohl být další argument.
No každopádně držím pěsti, aby ex jen vyhrožoval a k soudu nic nedával 😢

j.a.n.i
15. bře 2016

@ivular No, já si zas nemyslím, že by při vzdálenosti 20 km muselo dítě chodit do 2 škol, takže by to byl spíše argument proč nepovolit 2 školy, ale nikoliv proč nepovolit střídavku.

vercik83
15. bře 2016

@j.a.n.i nokamarad to ted resi a pravnik mu rekl, ze ty smeny jsou problem pri stridave peci, at si najde novou, aby deti ve stridave peci mohl mit

ivular
15. bře 2016

@j.a.n.i Taky mě to napadlo - obzvlášť, když kde o místo, kam matka denně dojíždí do práce.. Pokud se ale otec doposud o dítě zajímal, pravidelně o něj pečoval a dítě na něj je taktéž zvyklé, bude to boj ☹ To by pak chtělo dobrého právníka a modlitby za rozumného soudce 😖
Ale pořád je snad naděje, že jsou to jen výhrůžky - kecy v kleci. Obzvlášť, pokud to formuloval tak, že si dítě vezme do své výhradní péče.. Pokud by se o tyto věci jen trochu zajímal, věděl by, že toto je naprostý nesmysl..

soyevita
16. bře 2016

@ivular Tak to mě moc mrzí,že máš takové zkušenosti.Ve svém okolí nikoho,kdo by dostal dítě do střídavé péče,neznám.Malokdy je střídavá péče pro dítě výhra.Ale to je opět věc názoru

ivular
16. bře 2016

@soyevita Opravdu neznáš nikoho, kdo by dostal nařízenou SP? A šlo o soudní řízení z posledních několika let? To není možné, vždyť si vezmi posledních pár výnosů ústavního soudu na toto téma - to je děs! Prostě přes SP nejede vlak - i když třeba dítě mělo x psychologických posudků na to, že jej to stěhování k otci traumatizuje 😔 A všechny soudy jsou tomu ústavnímu samozřejmě podřízené 😔
Jinak tedy tento model mi zvedá žluč už několik let ☹ Psala jsem to nedávno v jedné diskusi - jistěže má otec právo podílet se rovnocenně na výchově dětí, ale copak toto právo může být povýšeno nad právo dítěte na normální, jeden domov? Klidně bych akceptovala to, že dítě bude trávit se svým otcem většinu odpolední během pracovního týdne i většinu víkendů během roku. Ale ať se dítě každý večer vrátí ke SVÉMU jídelnímu stolu, umyje ve SVÉ koupelně, usíná ve SVÉ posteli a probouzí ve SVÉM pokojíčku! Vždyť jaký model jednání si asi odnese do života člověk, který za celé dětství nestrávil na jednom místě déle než týden či dva? Když jeho jediným pevným bodem v životě byl batoh na zádech? Já osobně celou střídavku pokládám za naprosto nehorázný a velmi riskantní pokus na dětech. Nikdo mi nenamluví, že je pouze náhoda, že evolučně k takto zvrhlému systému nedospěl žádný živočišný druh!
Omlouvám se za offtopic..

olivie14
16. bře 2016

Tak jen obecně, tohle je případ od případu. I přes nálezy Ústavního soudu, soudy pomalu a jistě od střídavé péče ustupují, stejně jako odborná veřejnost, ono to někdy opravdu není pro dítě dobré. a v případě zakladatelky diskuze, zde jsou čtyři zásadní body:1. vztah chlapce k otci a jeho názor, dnes již soud musí vzít v úvahu jeho názor. 2. bydlení: garsonka může být uznatelná, za předpokladu, že bude uzpůsobená pro dítě, ale těžko lze tvrdit, že je uzpůsobená pro dítě a intimní život otce, tím myslím, ano ale jen pro dítě a otce, nikoliv pro jeho partnerku,3. obecně vztato směny a partnerka hrají velkou roli, také v tom, že v době kdy otec bude pracovat s kým bude syn, s partnerkou a jaká je to osoba, důvěřuje jí syn, je schopna zajistit potřeby dítěte a nepřesouvá se pak výchova na ni, 4. peníze, jeotec když má dluhy schopen po dobu jednoho týdne zachovat stejné podmínky jako když je dítě u matky. P.S. fotbal vem čert, škola by zůstala nejspíš jedna, ale osobně si myslím, že tady by střídavá péče uložena být nemusela.

ivular
16. bře 2016

@olivie14 Dokud se nezmění postoj ÚS, vždy bude stačit odvolávat se dostatečně vysoko ☹
Ten názor chlapce - bohužel, v praxi se zohledňuje nejdříve (!) desetileté děti ☹ U těch madších může mít odmítavý postoj dítěte k otci přesně opačný efekt - soud nazná, že tato nerovnováha ve vztahu k matce a k otci plyne z dosavadního nedostatečného kontaktu s otcem a je proto nutné jej posílit ☹
Kdybych kolem sebe tyto případy neměla, nepíšu to ☹

olivie14
16. bře 2016

@ivular Hele ale nový občanský zákoník stanoví povinnost soudu vyslechnout dítě v jakémkoli věku pokud vím, dřív to tak bylo jak říkáš, a soudy pomalu nezkoumaly jaké jsou podmínky a šup a dávaly střídavou péči protože se jim klepaly kolena z Ústavního soudu :(, ale momentálně se to skutečně mění a ty rozhodnutí jsou tak padesát na padesát. A chci se zeptat možná mi to jen tak zní, ale ty se pohybuješ někde v rámci těchto řízení o úpravě poměrů ?

olikaberk
30. říj 2016

@yvonahk každé dítě patří matce !,,, ale otec má právo vydívat !! a vše záleží na domluvě ale u některých to nejde !!... :-// tak pak to vyřeší soud a určitě zálleží na věku dítetě určitě miminko by nesvěřil soud otci do péče a do střídavky když matka se stará i kdyby ten otec nesouhlasit u soudu !!

ivular
30. říj 2016

@olivie14 Dle mých informací se OSPODky nebo i samotní soudci smí ptát dětí na jejich vůli od osmi let. (Nevím, jestli se ptají přímo v jednací síni nebo v nějakém přátelštějším prostředí). Nicméně v tomto věku strašně záleží na osobě konkrétního úřadníka, resp. soudci, jakou váhu takovému vyjádření dají. Často se totiž stává, že to smetou ze stolu s tím, že dítě ještě není ve věku, aby vědělo, co je v jeho zájmu😠 Pořád to chce ještě nějaký podpůrný důkaz o tom, že dítěti střídavka nesvědčí (např. od psychologa či od školy).
Další takovou hranicí je 10 let. V tomto věku už se na názor dítěte zpravidla ohled bere. A i kdyby jej náhodou nebral daný soudce, je dost pravděpodobné, že odvolací soud to ze stolu nesmete.