Otec nechce dát syna matce v soudem stanovené dny

sinorina
25. pro 2014

Holky, třeba budete některá vědět.
Sestra se rozvedla, má 5ti letého syna, kt. je dočasně! svěřen do péče otce. S tím, že PO, ST a PÁ odpoledne po školce ho má mít sestra a pak liché víkendy.
Problém je v tom, že když ho bývalý nedá do školky, nechce ho pak odpoledne ségře dát. Termíny jsou stanovené soudem a jsou uvedené v soudním rozhodnutí.
Už si na něj stěžovala na sociálce, dokonce mu volali a domlouvali mu, ale on na to nebere ohled. Jeho právník, mu řekl, že se mu nemůže nic stát.
Je nějaká možnost, jak se může ségra bránit? Dokonce jí ho nedal ani včera, na Štědrý den.
Nechci tady řešit, proč ho nemá svěřeného do péče od začátku, spousta z vás by to nepochopila.
Ale už je rozběhnuté řízení o svěření dítěte do péče matky.
Díky a hezký den

lv
25. pro 2014

jedině s policií, což je teda dost hustý

ivular
25. pro 2014

Ahojky, jsem ve velmi podobné situaci, jen v opačné roli - dítě je dočasně u mě a expartner si jej bere PO, ST a PÁ odpoledne a pak každý víkend. Podobnost je i v tom, že já bych opravdu chtěla, aby byly tyto intervaly dodržovány, nicméně syn (budou mu 4 roky) svého otce tvrdě odmítá. Několikrát se stalo, že měl tak silný hysterák, že předání možné opravdu nebylo. Expartner je psychopat, který si platí velmi dobré právníky, takže vím moc dobře, co mi hrozí, když dítě zkrátka nepřeperu, aby se svým otcem odešlo☹
Takže tu jsou moje rady:
1) Ségra ať pořizuje důkazy, že otec styku brání. Důkazem můžou být sms, či emaily, že dnes syna nepředá, zvukové nahrávky, když jí toto sděluje, nebo nahrávky přímo z místa, kde se mělo předávat (ale tak, aby to otec dítěte neviděl).
2) Vyhledat neziskovku (v Praze můžu dát kontakty), která asistuje u předávání dítěte. Pakliže tam vzniká problém, může sepsat o tomto zprávu pro OSPOD nebo přímo pro soud (a zprávy z těchto organizací mají velkou váhu).
3) Podat návrh na výkon rozhodnutí - exparterovi za toto totiž hrozí tučné Mařenky.
4) Uvedené důkazy použít při soudním řízení o svěření dítěte do péče - to kdyby chtěl otec dítěte třeba bojovat za střídavku, apod.

A ještě poslední rada: ať si ségra najde právníka (ale dobrého!). Vyplatí se to! Policie toto řešit nebude.

lrg
25. pro 2014

Myslím, že zrovna ten důvod, proč soud svěřil tak malé dítě do péči otce je celkem zásadní v téhle situaci. Nicméně pokud má soudem určené návštěvy a otec je neumožní, tak bych volala policii, ale zase přetahovat se mezi dveřma o dítě s policajtama to musí být pro toho malého dost traumatizující.

verusky
7. bře 2017

@ivular ahojky, jak jste na tom ted po dvou letech? napis mi, prosim... dekuji 🙂