Otázka na ty, kdo si s ex předává děti autem

cherie24
20. srp 2021

Měla bych dotaz na ty, kdo je rozvedený/rozejdutý a předává si děti s ex partnerem. Platíte ty cesty napůl? Nebo podílíte se půl na půl na předávání? Nebo je to u vás tak, že si vyzvedává ten, kdo nemá děti v péči? 🙂
Zajímá mě to, jak to tak bývá nejčastěji nastavené, neboť ex i jeho slečna tvrdí, že je to vždy tak, že se musejí oba podílet půl na půl finančně i s cestami a my si zas myslíme, že si vyzvedává ten, kdo nemá dítě v péči.

blondynka400
20. srp 2021

@cherie24 my jsme si většinou mladého vyzvedávali (manžel byl na té straně, že ho neměl v péči). Bylo to tak většinou jednodušší. Někdy si ho i vyzvedla pak nás. Podle toho, jak se to komu hodilo. Za mne je toto vždy o dohodě a popravdě by mne ani nenapadlo řešit tuto věci po finanční stránce.

bara88
20. srp 2021

Podle mě záleží i na okolnostech, pokud ses ty odstěhovala daleko tak bych se třeba nedivil že by chtěl aby ses podílela na dopravě

jancazao
20. srp 2021

Nevím to jistě, už je to 5 let, ale myslím že nám tehdy na soudu řekli, že vyzvedává ten, co nemá děti v péči. Tatínek bydlí 50 km od nás, většinou si pro děti přijede i je přiveze. Někdy je odvezu nebo si pro ně jedu já. Peníze za cestu neřešíme.

j.a.n.i
20. srp 2021

@cherie24 Záleží, co je v rozsudku, nicméně z logiky veci by mel vozit ten, co se odstěhoval daleko. Pokud bydli blizko, tak je zas nepodstatné to resit.

cherie24
autor
20. srp 2021

@bara88
@j.a.n.i no takhle odstěhovala jsem se já, neboť on měl jinou a takhle jsme se dohodli, opustit jí nechtěl. Řešila jsem na úřadech, předložila mu návrh kolik by musel platit alimenty na mě i na dítě, abych mohla zůstat ve velkoměstě sama a shodli jsme se na tom, že po finanční stránce pro oba a kvůli podpoře mé rodiny se vrátím domů. Musela bych jít nejspíš bydlet někam do azyláku. Utekl víc jak rok a půl, na naší dohodu se zapomnělo, čekám další miminko a on začal požadovat, abych mu malou začala vozit. To je momentálně z mé strany absolutně nereálné, kývla jsem tedy na snížení alimentů a stále je mu to málo 🙄 Pořád požaduje, abych mu buď proplácela cesty k nám nebo mu jí vozila, protože jsem se odstěhovala já. Což mi i od něho přijde jako velká podpásovka ... Uvažujeme právě o podání návrhu k soudu.

cherie24
autor
20. srp 2021

@blondynka400 no u nás je to jen o finanční stránce. On před rokem začal pracovat na poloviční úvazek a nyní od začátku léta nepracuje vůbec a pracovat zřejmě začne až od ledna a to ještě v podnikání, tudíž není vůbec jisté, jestli bude vydělávat. Snížili jsme tedy po dohodě alimenty, ale stále mu to nestačí. Mě je popravdě velice proti srsti za něho cálovat z rodičáku cesty, když on je mladý, zdravý a i kdyby si našel brigádu na jeden den, vydělal by si dost na to, aby mohl jezdit klidně každý týden celý měsíc ... Nějak mi to hlava nebere, že mu to není trapné chtít po těhotné na rodičáku, aby za něho řešila to, že nemá 250 korun na cestu. 🤦 Proto mě zajímá jestli je opravdu běžné, že mám dítě v péči a ještě bych měla být povinná mu ho vozit.

vero987nika
21. srp 2021

Já teda tohle ze zkušenosti neznám, ale můj pohled na věc je ten, že pokud ty se o dítko staráš 90% času, vozíš ho k doktorům, do školky/školy na kroužky zajišťuješ nákupy atd atd podle věku dítěte, tak ať ani nezkouší na tebe chodit s tím že se budeš ještě podílet na cestách protože on na to nemá nebo nechce platit 😀
Rozhodně jdi soudní cestou na 10000% od toho tu ta možnost je. Málokteré páry tohle dokáží vyřešit sami ku spokojenosti na obou stranách a v tvém případě si nenech s prominutím s*át na hlavu fakt 🙂

codal
21. srp 2021

@cherie24 pokud jste snížili kvůli dojíždění i alimenty, tak nevidím jediný důvod, proč bys mu malou měla vozit, zvlášť ve svém stavu. Ale on dělala problémy od začátku mám pocit, ne? Co si pamatuju, tak bojuješ s jeho nezájmem a vychcaností. To je prostě zase materiál:(. Každopádně se nedej, nechoď mu takhle na ruku, ty jsi vstřícný krok (snížení alimentů) udělala a ať si jinak trhne nohou. Ať to dá k soudu, myslím, že to nevyhraje a kdyby náhodou, tak si nezapomeň ty alimenty zase nechat navýšit ❤️! Není to snadný:(.

j.a.n.i
21. srp 2021

@cherie24 Ale to, ze ty s nekym dalsim cekas dite neni jeho problem, takze argumentovat z tve strany, jak si muze dovolit chtit to po tehotne, je uplne stejna podpasovka jako nedodrzovat dohodu z jeho strany. A jinak ja osobne bych tedy nepristoupila na to, ze si budu pro dite jezdit, pokud se chce druhy stehovat, proc bych tim mela plytvat ja svuj cas.

marcicek84
21. srp 2021

@cherie24 proste mu rekni ne,ze se s nim o tom nehodlas bavit,ze kvuli toho ma snizene alimenty a kdyztak at jde na brigadu nebo k soudu,ale pokud pujde k soudu,ze budes zadat opetovne navyseni,ze uz toho mas dost a nejsi povinna mu financovat jeho zivot.

marcicek84
21. srp 2021

@cherie24 proste mu rekni ne,ze se s nim o tom nehodlas bavit,ze kvuli toho ma snizene alimenty a kdyztak at jde na brigadu nebo k soudu,ale pokud pujde k soudu,ze budes zadat opetovne navyseni,ze uz toho mas dost a nejsi povinna mu financovat jeho zivot.

cherie24
autor
21. srp 2021

@codal ano problémy dělá pořád, ale co jsem otěhotněla je to 30x horší. Zkoušela jsem řešit přes OSPOD, ale paní tam hájila jen práva otce, k právům dítěte to mělo dost daleko. On jí tam ale taky nakukal hrozný kraviny a paní mu to zobala z ruky. 🙄

marcicek84
21. srp 2021

@cherie24 neni to jen o pravech otce,ale taky o jeho povinnostech,mmch kolik ti platil a kolik ti plati po snizeni alimentu? A OSPOD ti teda rikal co?

drep
21. srp 2021

Názor právníka z ústavního soudu, že pokud se jeden svévolně odstěhuje, tak buď se střídají ve vyzvedávání a dovážení, nebo si náklady dělí, myslím, že ÚS o tom vydal i rozhodnutí. Ale pokud ty nebudeš chtít, tak to budete muset řešit soudně a klidně to může skončit tak, že ty mu budeš příspívat na cestu/vozit dceru, ale jemu zároveň navýší alimenty

janedv
21. srp 2021

Resis tady ex a problrmy dokola... Uz x krat ti tady holky psaly, at mas vsechno pisemne. I kdyz se domluvite bdz soudu, pak jit k notari a nechat si to napsane potvrdit... Ocividne to porad nedelas a resit to porad a porad. Domluvili jste se, ze odstehovat se pro tebe je i pro nej vyhodnejsi? Mas to mit pisemne, pak by tim nemohl argumentivat. Domluvili jste se, ze misto plstby za dovoz ditete snizite alimenty? Mas to mit pisemne... Atd, atd. Ty se pak urazis, kdyz je na tebe nekdo neprijemny, ale tohke je porad to same a kdybys to od zacatku resila u notare (ne pravnika, jen vasi dohodu vzdy dat na papir a potvrdut u notare) tak tyhle sragory uz neresis. Komu neni rady...

cherie24
autor
21. srp 2021

@janedv urážím? A na to jsi přišla jak? Ptala jsem se na to, že mě zajímá, jak si předávají děti ostatní. Co je běžné, že soud uzná a co je výjimka, jak se třeba ostatní domluvili na cestách. Abych i věděla, co nás u soudu čeká. Nic víc.

cherie24
autor
21. srp 2021

@marcicek84 platí 2. Předtím platil 3 s tím, že pobíral úlevu na dani, ač vlastně nezákonně ...Na OSPODU nám řekli, že buď to máme vyřešit snížením alimentů nebo podílením se na cestě a že máme malé zavést zvykací období, kdy se bude s otcem vídat častěji nebo mu jí mám prostě poslat na víkend a buď to zvládnou nebo ne. Sepsali jsme svěření do péče, kde stojí jen to, že platí 2 a že vše je o dohodě.

cherie24
autor
21. srp 2021

@vero987nika v našem okolí, to tak právě všichni mají. Že si vyzvedává i vozí ten, kdo je nemá v péči. A to i přesto, že bydlí třeba daleko od sebe. Vždy si to zařizuje otec. Na střídačku si vozí jen ti, co mají střídavou péči 🤷 Proto mě zajímalo, jestli opravdu někdo v praxi vozí dítě tomu, kdo ho v péči nemá.

marcicek84
21. srp 2021

@cherie24 asi bych mu rekla,ok budu ti prispivat na cestu (vozit nebudu,jsme tehotna mam nevolnosti a s malym mimcem nebudu mit kdy),ale tim padem navysime alimenty znovu na 3 tis.Kc,pokud se ti zda,ze 1000 Kc snizeni je malo (za to bys mel jezdit kazdy tyden).Jinak nevim cim argumentoval na OSPODu,ale pokud vim i my jsme ti psali,ze ma byt to zvykaci obdobi,ale pokud vim pokud on odmktal jezdit,tak se to nedalo uskutecnit.Rikala jsi to na tom OSPODu,zes mu navrhovala to same a on nema zajem?
Mmch mas s nim alespon pisemnou komunikaci o tech dohodach?To uz by se u soudu pouzit dalo.

cherie24
autor
21. srp 2021

@marcicek84 díky, tohle zní rozumně. 🙂 A ano, o většině mám záznam, protože on takhle osobně všechno odkýve nebo nemá k tomu co říct a pak to rád řeší přes telefon. Já jsem jí to říkala i do telefonu i osobně, ale on jí tam tvrdil, že jezdil každé 2 týdny a teď že jezdí dokonce každý týden a že by měl malou nejradši každý víkend u sebe a podobně, takže to bylo moje slovo proti jeho... Paní pak prohlásila, že očividně je tatínek schopný a má zájem, tak mu všechno odsouhlasila. Včetně toho, že 2 tisíce jsou adekvátní a že se máme domluvit na těch společných cestách.

marcicek84
21. srp 2021

@cherie24 vis co,nech to na tom soude,ty uz budes mi poradny pupek,az k nemu dojde,nebo novorozence a dalsi vydaje a tim padem a je logicke,ze ve svem stavu nikam jezdit mkt cas nebudes a vysi aliku at teda stanovi s ohledem i na to cestovne,budete to mit pisemne a budes mit klid.Jine cesta evidentne neni.

cherie24
autor
21. srp 2021

@marcicek84 jo to já s tím počítám, že to domluvou nepůjde. Mě spíš právě zajímalo, jak to mají ostatní nastavené, abych věděla co se třeba určuje u soudu. 🙂 Popřípadě jestli je to opravdu normální, že se podílí oba na cestách a funguje to takto i jinde. Já jsem o tom totiž nikde v okolí vážně neslyšela, že by maminka vozila děti nebo platila a to je teďka rozvedená pomalu každá druhá rodina. 🤷 Pevně věřím, že by soud podle tabulek měl určit nějaké adekvátní alimenty i s přihlédnutím na to vození a už bude klid konečně. Snad by žádný normální soudce neodsouhlasil 2 tisíce a z toho, abych ještě půlku posílala na cesty. 🙄

cherie24
autor
21. srp 2021

@drep a náhodou, jak to je, když se stěhovali oba? 🙂 Já jsem se teda stěhovala první a pak se stěhoval i on do jiného kraje. Ano z vyšších alimentů bych se klidně podílela, ale ze 2 tisíc mi přijde dost divné, abych ještě platila půlku z toho za cesty. Ale popravdě ani nevím z čeho by mu vyšši alimentů vypočítávali, když se počítá z platu a on nepracuje a předtím měl jen půl úvazku. To jsou pak nějaké tabulky průměru?

somalicats
21. srp 2021

@cherie24 Co mám v okolí já, tak pokud nejsou děti ve střídavce nebo ve společné péči a má je jeden v péči, tak vozí ten druhý. Já sama jsem byla v situaci, kdy jsem svému ex vozila nejstarší dceru (měla jsem ji v péči já, ex bez auta a dodnes neumí pořádně řídit), odstěhoval se on, ale přidával mi na benzín (bylo to 100 km k němu). Tohle jsme praktikovali, dokud dcera nebyla schopná dojet k němu sama autobusem. Ale my byli schopní se domluvit.
Jinak co tak vím, tak u soudu Ti buď sníží alimenty, když jsou ty náklady na cestování vyšší, nebo nařídí předávání na půl cesty nebo střídání ve vožení. Pokud Tvůj ex nepracuje, bude soud zajímat jeho profese a berou pak průměrné výdělky, takže to, že je bez příjmu, mu nijak extra nepomůže.

uzivatelkapetra
21. srp 2021

Za těch 10 let, co je můj chlap rozvedený ho vyzvedával a vracel ve 100% případů, jeho bývalá se nikdy popravdě ani moc nezajímala, kde mládě je. Ale můj chlap nikdy neměl snahu ji nějak vyčítat to vození, nemá s tím problém.
Můj kolega v práci je rozvedený cca 3-4 roky a s bývalou se pravidelně střídají, tam je to 50:50

cherie24
autor
21. srp 2021

@somalicats díky. To jsem ráda s tím průměrem v oboru 🙂 Nám právě akorát říkal právník, že teď by vlastně ani nic platit nemusel, ale jakmile by skončil na pracáku, tak by nám to musel vše doplatit.

@uzivatelkapetra já znám i jednoho, kterému se odstěhovala manželka a měl to skoro 200 km, ale pravidelně jezdí on. Do 3 let si dokonce platit ubytování ve městě, kam se odstěhovala a to více jak 2 roky (to moje rodina mu vždy ubytovaní poskytla a ještě ho vždy nakrmila) a teď si pro malou jezdí a vozí si ji na víkendy, pak ji zase vozí zpátky. Jeho ex už má taky další miminko a nikdy jsem ho neslyšela nadávat. Alimenty k tomu všemu normálně platí. Jenže on to bere a vždy bral tak, že to posílá, aby se měla malá dobře, ten náš případ se strašně bojí, že si z těch jeho peněz já užívám.🤦 Můj táta nám taky vždy posílal víc než měl soudem dané, právě proto, že chtěl abychom se měli aspoň dobře. Je to očividně o přístupu toho daného tatínka. 🙂

uzivatelkapetra
21. srp 2021

@cherie24 tak u toho mého kolegy ale třeba s tím plně souhlasím, tam za rozvod mohla ona, ona se odstěhovala a navíc prodala dům, který ji ten můj kolega během společných let zrekonstruoval a z čehož neviděl ani korunu. Pro svou dceru by udělal cokoliv, ale zase vola ze sebe dělat nemusí. Ono se to nedá tak paušalizovat, že otec, který se chce střídat v dopravě nechce dopřát svému dítěti, to určitě ne.

codal
22. srp 2021

@cherie24 kamarádčin bývalý se odstěhoval přes celou republiku cca pět hodin cesty. Vídá se teda s dětma velmi sporadicky (letos prý kvůli koróně za nimi byl dvakrát, celkem spolu strávili asi osm hodin a to jen proto, že měl do místa jejich bydliště služební cestu). Jinak chce, aby oni jezdili k němu, na víkend, což znamená v pátek minimálně pět hodin cesty tam a v neděli pět hodin cesty zpět. Prý by to pro něj bylo příliš náročné a drahé, tak chce, aby mu je dovezla na půl cesty. Když řekne, že ne, tak jí řekne, ať je posadí na vlak, že si je vyzvedne. Tak mu je nakonec vždycky doveze (teď už jsou děti docela velké, tak by ten vlak zvládli, ale chtěl to už asi před pěti lety, kdy jim bylo 10 a 12). Pro něj je to náročné, ale děti musejí být v pohodě, vždyť jsou mladý. Teď už se s nima vídá tak 4krat za rok, ale na dovolenou a stavbu baráku má, na to aby dojel za dětmi ne😔, jeho argument nemá čas a je to drahé. Děti na dovolenou nikam nevzal, byli jen týden u babičky ( jeho matky), kam za nimi chodil, jediný výlet byla ZOO (je jim 15 a 17🤦). To prostě nepochopíš. Alimenty platí pořád stejné už pět let a ani o korunu navíc. Kamarádka nemá sílu se s ním hádat a škemrat. Děti se smířily s tím, že tatínka prostě nevídají a vlastně už ani nechtějí, mají své zájmy (puberťáci), takže trávit každý druhý víkend někde u otce, kde jinak nikoho neznají a jezdit každý druhý víkend pět hodin vlakem tam a sem se jim prostě nechce, takže to bojkotují. Tatínkovi to vlastně vyhovuje, protože má aliby, že on zájem přece má, ale oni nechtějí. 🤦🤦🤦🤦🤦

cherie24
autor
22. srp 2021

@codal tak 5 hodin je opravdu hodně, to chápu, že se dětem nechtělo, to už je fakt náročné pro ně. Já mám strach i z té hodiny a půl, malá v autě zvrací, hlavně jí to nebaví a i ta hodina a půl je pro jí někdy dost a čím jí zabavit, když jídlo nemůže a do knížky nebo tabletu koukat taky nemůže. 🙄 Ale tohle mi přijde jako velmi oblíbené řešení - já bych strašně chtěl, ale ... Pak už je to já bych chtěl, ale děti nechtějí. A ideálně to svést na navádění matkou. Já si prostě myslím, že kde je vůle tam je cesta, tyhle ALE jsou jen výmluvy. 🙂 Chápu to i u @somalicats když on neměl možnost, tak se takhle dohodli. To je i nejrozumnější řešení pro bezpečnost dětí a to u v první řadě jde nebo když se jeden rodič odstěhuje třeba k novému partnerovi, tak je blbost, aby na to dojížděl ten druhý. U nás jde čistě o ty peníze, že jim je to asi líto do ní investovat o čemž i trošku vypovídá to, že si prý máme my i oni zapisovat všechno, co se malé koupilo, abychom měli přehled, kolik kdo za ní utratil. Nám jde zas o princip, že my nechceme řešit finanční situaci za někoho, komu bude za chvíli 30 a ani jeden nepracuje. 🙈

habakuk22
4. říj 2021

Je to sice starší diskuze ale take přispěju. Dojizdime pro manzelovu dceru cca 180 km. A máme to dané soudem my si pro ni jedeme k mamince a maminka si ji vyzvedava u nás.
Ona odešla tak daleko jeji rozhodnutí a na to soud přihlížel.