Prosím o radu.
Možná mě spousta lidí teď odsoudí, ale musím se zeptat.
S bývalým přítelem máme dceru kterou má v péči a jeho manželka podala návrh na osvojení dcery a zapsání do matriky. Můj názor je že chtějí aby byla zbavená rodičovských práv s tím že mi jako matce zůstane vyživovací povinnost. Prosím může mi to někdo objasnit jak to je. Kdo tomu rozumí nebo má zkušenosti. Děkuji
@ab3185 taky zdravím včera mi přišel dopis od soudu jak s předvoláním tak se sepsaným návrhem manželky mého bývalého. Že záda soud o osvojení dcery aby byla zapsána do matriky jako matka a aby nesla její příjmení. Její odůvodnění nemám zájem o dceru neplatim v daný den splatnosti výživného atd atd. Problém je že alimenty posílám pravidelně každý měsíc no prostě děs. Ano jsem matka dcery a důvody ke styku nebo ježdění až na druhou stranu ČR je ten ano mám přítele nežijeme spolu mám další dvě děti bohužel jedno z nich je psychicky nemocné. A bohužel i po finanční stránce jsi cesty až na druhou stranu ČR jsem si nemohla dovolit. Prostě pro někoho to jsou vymysli,lži,keci,pro mě jako matku samoživitelku je to dost těžký zápřah a tak tak zvládám.
@didisek20 A vy nemáte upravený styk kdy jí můžeš vídat? Tak bych asi zašla přímo na OSPOD a poradila se tam. Asi taky záleží kolik jí je a jak dlouho tě neviděla. Protože jestli jí je třeba pět a z toho tě tři roky neviděla tak si tě nebude pamatovat a bude z toho akorát fakt zmatená.
@jola777 paní asi nepotřebuje aby ji tady někdo, kdo o jejím životě nic neví soudil.
Hele jsem naprostý laik, ale myslím si, že pokud máš zájem dál plnit vyživovací povinnost, tak jim to neprojde, naopak ty jim můžeš pohrozit, že budeš styk požadovat (byť třeba jen písemný nebo telefonický). Nevím, kolik holčičce je, do rodiny bys jim násilím zasahovat zatím asi neměla, ale oni by měli v přiměřeném věku říct dcerce pravdu a nebrat ji její kořeny, aby vy dvě jste měly šanci jednou o sobě vědět.
@didisek20 Zbavit tě rodičovské zodpovědnosti mohou jen soudně a jen pokud k tomu jsou závažné důvody. I pokud k tomu dojde zůstaneš matkou, budeš mít povinnost platit výživné a také zůstaneš zapsaná v rodném listě dítěte. Manželka otce dítěte nemůže jen tak dítě osvojit, pokud s tím biologická matka nesouhlasí. To by soud povolil jen ve výjimečných případech, ve velmi vážném případě, pokud by matka o dítě nejevila žádný zájem a pokud by měla na dítě velmi špatný vliv. Mám zkušenost s případem kdy se jednalo o otce dítěte, který o dítě nejevil žádný zájem, šest let ho neviděl, celou dobu se vyhýbal placení výživného a měl opakované problémy se zákonem a pobyty ve vězení. I v takovém případě se osvojení táhlo dva roky, prvním krokem bylo právě zbavení rodičovské zodpovědnosti. Třikrát proběhlo stání u soudu, otec se tam nedostavoval, kdyby k soudu chodil, táhlo by se to možná celé ještě déle a nebo by soud osvojení zamítl.