Dobrý den, maminky,
vzhledem ke složitosti situace, píši anonymně, omlouvám se.
Máte některá zkušenost - jak probíhá pozvání na OSPOD a dohoda styku s prarodičem? Máme s mámou rozdílné pohledy na četnost návštěv, které jsou pravidelné, styku se nebrání, avšak přála by si, aby návštěvy probíhaly častěji a déle. Prosím jen osobní zkušenosti, děkuji.
@marimanta Děkuji.
A můžu se zeptat? To jako jdeš na ospod řešit stýkání svýho dítěte se svou vlastní matkou??? Nebo jsem dotaz špatně pochopila? Mám za sebou bohaté zkušenosti řešení této situace na ospodu i u soudu, ale jedná se o bývalou tchýni po smrti otce dětí.
@2hanah Ne, byla tam moje matka. Je to složitější, nárokuje si totéž jako rodič v případě rozvodu. Nestačí jí to, co je již dáno. Bylo by možné nastínit na jaký rozsah se případně připravit? S čím počítat? Děkuji
Tak to je hodně smutné, že takto s Tebou řeší vztahy vlastní matka, ale jak píšeš, neznám situaci. No, po mně jde extchýně jako slepice po flusu už sedum a půl roku. Babička si nemůže nárokovat to, co rodič dítěte a záleží, jak moc chceš nebo nechceš jí dítě dávat Ty, pokud nebudeš jí chtít dítě dávat vůbec, nikdo Tě nedonutí, matka by to musela dát k soudu, na ospodu Ti nic nenařídí a pokud by to došlo až k soudu, vzala bych si právníka, dobrého, já ho tehdy neměla a vyfasovala jsem 1.víkend v měsíci musí být děti u prarodičů celý a 3.víkend jen sobota, je to obrovskej opruz a děti z toho mají psychické problémy, protože tam nikdy nechtěly jezdit a babka je nutí, pokud to půjde, zkus se s matkou domluvit, protože rozhodnutí soudu se potom už skoro nedá dlouhé roky vzít zpět a je to za trest pro všechny strany a nejvíc pro děti.
@2hanah Děkuji za odpověď. Ano, jak píšeš, je to smutné. Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet. Předpokládám, pakliže děti k babičce chodí, je tam pravidelnost a o velkých prázdninách u ní starší dokonce i přespává několik dní, tak je to celkem velkorysé. Něco jsem si už zjišťovala, prý pokud tam pravidelnost je, pak by ji soud vyvedl z omylu a představ. Uvidíme..
@2hanah To je masakr, a to nemůžeš nějak podat žádost na soud o změnu, že z toho děti mají psychické problémy? A vůbec, to se nikdo neptá těch dětí jestli chtějí nebo nechtějí??
@klokanka31 Hlavně vezmu-li, že to má být analogické i s druhými prarodiči, tak si říkám, kdy že mohou být ty děti taky s rodiči doma - 2 dny v měsíci??
@merope Hlavně nechápu co to s těmi prarodiči je, nejen že se kolikrát chovají hrozně, ale ještě si vynucují návštěvy, klidně soudně. To za mého dětství nebylo, moje babička nás viděla někdy jednou za rok (byla 250 km daleko) a vůbec z toho nedělala katastrofu.
@klokanka31 ne, u soudu děti dosud nikoho nezajímaly, soudkyně je nikdy ani neviděla, nenařídila psychologický posudek, který jsem žádala, nic, v zájmu dětí je stýkat se s širší rodinou a to byl verdikt, doteď jsem nenadělala vůbec nic a modlím se, aby nás konečně bylo vyslyšeno teď 27.7. u dalšího soudu, k němuž jsem s právničkou podala návrh na zrušení rozsudku, protože syn už bude mít 14 let a stále tam nechce a nudí se tam, protože babka je bachratá líná megera, co musí být jen po jejím a kromě žrádla, komandování lidí a pečení buchet nemá žádné zájmy, i tak se dost bojím, že opět neuspějeme😞
@2hanah Můžu se zeptat, z jakého důvodu soud rozhodl tak, že děti u babičky musí přespávat? Pokud jsem dobře pochopila víkendovou variantu. Na dotaz ohledně přespávání mi bylo právničkou sděleno, že prarodičům postačuje denní styk, k přespávání není rodič povinen. Děkuji.
@2hanah Jinak držím pěsti, aby vše dopadlo podle vašich představ.
Moc děkuji. Rozhodla tak soudkyně, byla to nepříjemná arogantní megera, která věděla vše nejlíp a znala nás samozřejmě taky všechny nejlíp a dělala si, co sama chtěla, moje současná právnička se tomu rozsahu taky diví, soudkyně tehdy rozhodovala s ohledem na to, že děti už neměly otce, který by je tam bral a babka je přece ta "chudák" ženská, co se jí oběsil syn. Takže tak, je to neskutečná otrava už osmý rok, protože s babkou není řeč nikdy ani o náhradních termínech, pokud máme o víkendu nějaké plány, narozeniny, Mikuláše nebo dovolenou😞
@2hanah Děkuji za odpověď a přeji vám už jen lepší zítřky 🍀
@2hanah To je hrůza, přeju ti ať to klapne a tohle pitomý rozhodnutí se zruší.
@klokanka31 Mockrát děkuji♥️
Moc děkuji♥️ a ještě jsem zapomněla říct, že je moc dobře, že té mámě neupíráš styk a kontakt s vnoučetem nějak dodržuješ a umožňuješ, tohle se bere jako obrovsky vstřícné chování a u případného soudu by Ti soudkyně nemohla nic říct a na odpírání styku jsou oni hákliví. Taky přeju, ať Vám to dobře dopadne😘
@2hanah Mě napadá jediné, že při rozvodu soud musí brát v úvahu názor dítěte staršího 12 let. Takže pokud je ten předchozí soud před 8 let, to byly děti malé, pokud jim je už přes 12, tak by měl soud vyslechnout ty děti samotné.
Jinak je šílené, že si děti babičku budou pamatovat jenom jako tu megeru, co je nutila k nim jezdit - a od 18ti je vysoká šance, že ji absolutně hodí přes palubu a vykašlou se na ni...
@merope jo, ale ani to bohužel neplatí, hledala jsem rok právníka, kterýmu to konečně nebude jedno, přesto, že ho platím a bude ochotný do toho se mnou jít, až teď asi uzrál čas a je konečně správná konstalace hvězd, protože dvě právničky do toho ani nechtěly jít se slovy "kdyby bylo dětem už aspoň 15 let, ale takhle..." a druhá věděla rovnou, že musím tak půl roku vést plán intenzivních stížností na OSPODu, protože ani dítě ve 12-ti letech nemusí soudce poslouchat, pokud to sám neuzná za vhodné, a protože babka se staví na hlavu, aby rozsudek udržela a děti nemají otce, tak mají prostě smůlu a dva víkendy v měsíci musí jezdit do "kriminálu" a nikomu nepřijde ani zvláštní, že teď je najednou přes covid nepotřebovala rok a čtvrt vidět jinak než po telefonu, protože sebe má radši jak moje děti a má o sebe strach, ale druhé dvě vnučky od své dcery má u sebe doma celou dobu pečené vařené, takže mi nikdo nevymluví, že ta ženská s námi chce jen manipulovat a mít papír na to, aby nám mohla organizovat život, ale ne, že je v tom upřímná láska k vnoučatům.
@2hanah Tak to babce mezi řečí poznamenej, že u očkovaných starších 50 let nakažených mutací delta je pravděpodobnost úmrtí 1,5% (oproti 4% u neočkovaných je to pokrok, že šance, že to chytne je u očkovaných nižší bych taktně zamlčela) a že ponejvíce se to bude šířit právě u školních dětí ve školních kolektivech. 😀
Jednání na OSPODu mám za sebou dost, i když žádné přesně v tomto duchu. Obecně... OSPOD si vás pozve, řekněte svou představu, druhá strana taky a budete hledat kompromis. OSPOD patrně taky řekne svoje stanovisko. Pokud se nedohodnete, OSPOD vám nemůže nic nařídit, to může jedině soud.