Ahoj, moc prosím o radu, moc se v této oblasti nevyznám. Máme s manželem dům napůl. V případě, že bychom se rozvedli, manžel požaduje polovinu hodnoty domu plus to, že se vzdám své poloviny domu, dům se rozdělí na třetiny, mě zůstane třetina a zbylé dvě napíšu na děti. Jinak není ochoten odejít. Děti jsou malé. Může toto požadovat ? Přijde mi to dost nefér. Díky za odpovědi.
@j.a.n.i no nechci na to přistupovat samozřejmě, cítím se trochu v pasti
Tak nepřistupuje a můžeš to řešit soudně, když se nedohodnete... Akorát to bude na dýl a není jisté, že dům ziskas. Ale chápu té, taky nevidím důvod na to přistupovat, jo, pokud by chtěl čtvrtinu hodnoty domu, tak by se na to přistoupit dalo.
pokud je dum zatizen hypotekou napsat na deti nepujde, ted to resil bracha.
a na takovou dohodu bych teda nepristoupila. jestli dobre chapu bude chtit vyplatit pulku za dum a ty mas jeste pak neco psat na deti?
proc se tedy on nevzda sve poloviny a tu nenapise na deti?
@j.a.n.i no právě ...on má argument že tu nemůžu na domě zůstat sama, protože tu jsou prostě věci co dělá on (nejsou hotové rýny, přečerpává vodu z barelů do nádrže na zahradě....není dodělané automatické spínání podlahového topení, to že bych taky nezvládla a peníze na dodělání bych neměla, protože mu budu vyplácet půlku domu...máme v hrsti, prostě nechce se odsud hnout i když má ve vedlejší dědině mamku v obrovským domě). Možná mi rupnou nervy a odejdu já ale nechce se mi....je to rodový dům naší rodiny
@marselina neni vazany hypotékou
@marselina no jako je fakt že ten dům stavěl a chce mít záruku že ho neprodam
Tak buď chce vyplatit ze své poloviny .. a pak mu muže byt jedno jeslti ho prodas 😎 nebo muže vyplatit tebe a můžeš jít na byt…hele .. bude dobrý, když se stavis za právníkem na konzultaci a rekne ti možnosti jak se to dá řešit a co muže nastat.. jde o kupu peněz, takže bych se nebala do toho něco málo zainvestovat, muže se ti to mnohonásobné vrátit 😎muže se taky stát. Ze právník konzultaci nebude chtít zaplatit, ale bude počítat … když pujdes do sporu, ze si ho na to vezmes … budeš mít finance na to ho vyplatit ? Vyplacela bys ho z aktuální ceny, ne z toho za co jste to postavili před x rokama
No, pokud je to dům vaší rodiny, tak proč ho máte napůl? Nojo, zpětně už tuhle chybu nenapravis. A jinak tedy nechápu, co je náročného na puštění čerpadla a zapnutí topení. Automat na topení jsem neměla asi 6 let...
Ono to stejně bude o penězích, zda budeš mít na to ho vyplatit a na právníka, pokud je to původně z tvé rodiny, tak je větší šance, že ho ziskas ty, když půjdeš do sporu.
@j.a.n.i no on se tam dost nadřel, polovinu jsem mu darovala...
@j.a.n.i no musela bych si vzít hypotéku, což je samozřejmě rizikové a nechce se mi do toho....myslela jsem, že se dohodneme mimosoudně ale evidentně ne...
kdyz jsi mu pulku darovala, tak at zase on tu pulku daruje detem.
mu muze byt jedno co s domem udelas kdyz je to po tve rodine a ne po jeho.
jsem asi divna ale nikdy bych nikomu půl domu nenapsala kor kdyz byl tvuj.
Taky mam svuj dum, taky se zde manzel nadrel a sam rika kdyby nekdy…. mame prece deti bude to jejich
Zajdi si za právníkem. Může se stát, že když uvidí, že to řešíš právníkem, přestane vymýšlet, nebo také ne, ale právník ti poradí jak neodejít s holým zadkem. Na děti bych nic nepřepisovala, protože se s majetkem nezletilých blbě nakládá. A také nevíme, jak se budou chovat děti v dospělosti.
Existuje institut odvolání daru. https://dostupnyadvokat.cz/blog/odvolani-daru Samozřejmě není to jen tak, musí být splněny podmínky a nevím, jak náročné je to v praxi.
Dohodnout se pořád můžete mimosoudně, i když to konzultuješ s právníkem. Při rozvodech se ta investice do právníka vyplatí, obzvlášť, když jedna strana začne vymýšlet.
Také existuje jiný majetek než jen nemovitost. (Fondy, akcie, zlato, peníze na účtu, sbírka známek, obrazů, auta, motorky, veteráni.) Víš, co všechno tvůj manžel má? Kdysi tady bylo na diskuzi, že se jedna rozváděla, manžel celé manželství brečel jak je chudák a přitom měl druhý účet, kde byla slušná suma.
pokud jsi mu polovinu darovala a není to v sjm, tak se to v případě rozvodu ale neřeší. Ty od něj můžeš tu jeho polovinu koupit, on může ten svůj podíl někomu prodat/darovat, můžeš mu platit nájem, ale pokud to je ve spoluvlastnictví, tak na to případný rozvod nemá vliv. Nepředpokládám tedy, že jste rozšiřovali sjm. Blbý je, že když nebude chtít, tak se fakt nehne.
A na děti bych tedy nic nepřepisovala, nikdy nevíš, jestli nesejdou z cesty..
@marselina teď už bych to asi neudělala, přišlo mi to fér, nenapadlo by mě, že se takto změní
No, požadovat může co chce, jestli na to přistoupis, už je na tobě.