Holky, s manželem jsem přes tři roky, máme spolu ročního synka. A teď začali na povrch vyplouvat jeho dluhy co si nadělal před manželstvím,ale i během něj. Mám kvůli němu už podruhé zablokovaný účet. On mi pořád mlží a dělá že je vše v "cajku" Přemýšlím o rozvodu. Bydlíme v mém bytě, který mám v nájmu a mám tu TP jen já se synem. Veškeré vybavení je pořízené před svatbou. Mám strach z toho, že dluhy co si nadělal během manželství ( sociální, zdravotní) budou potom vyžadovat i po mě. Je tu nějaká právní ochrana? Jsem z toho už na sesypání :/ díky
Ano jistě pokud je vše tak jak píšeš tak jediná možnost je opravdu co nejrychleji se
rozvést,je to sice fakt pakárna že někdo si někde naseká dluhy a platit musí
chudák i ten druhý který za nic nemuže na to by měli udělat nějaká opatření,jinak také přeji pevné nervy(a vím že se to strašně lehko říká ale v takovýchto situacích
opravdu do smíchu není)
Ochrana není, dluhy vzniklé za manželství a podle nového obč.zák. i před manželstvím /SJM/, bohužel můžou být vymáhány i po tobě. Za dluhy vzniklé před manželstvím by ti ale neměli bloknout účet. Pokud je vybavení bytu pořízené tebou před svatbou, je ve tvém výlučném vlastnictví /pokud by na věc přišlo, musela bys prokázat, že je všechno tvoje/. Trvalý pobyt mít v bytě nemusí, stačilo by, pokud by se exekutor dozvěděl, kde bydlí.. každopádně přeju pevné nervy a pokud se k tomu nijak nestaví a mlží jak píšeš, rychle se rozvést..