Chtěla bych se zeptat jestli někdo neví, nebo nemá zkušenost s tímto..
V létě se mi narodil syn, se kterým jsem se s přítelem odstěhovala z Prahy, kde mám svoji matku se kterou bohužel nemám dobrý vztah, ačkoliv jsem se snažila o urovnání vztahu s ní několikrát, bohužel neúspěšně, s mojí matkou taktéž nevychází její další syn a její matka, bohužel s ní je to těžké.
Takže jsem s ní odrizla kontakt, ale ona se snaží mermomoci dostat k mému synovi, chce podat žádost k soudu o to aby ho mohla vídat, pokud já ji to neumožním, a já si prozatím z mé strany nepřeji být s ní v kontaktu. Pokud by podala návrh k soudu, co dál? Má na to právo ho vídat jako jeho babička? Tvrdí, že ze zákona na to má právo ho vídat. tak se chci zeptat jak to je?
Na soud se obrátit může, ale bude muset prokázat, že nařízení styku je v zájmu dítěte. Tvoje dítě je malinké, tvou matku vlastně vůbec nezná, nemají spolu žádný vztah.
@1eso1 v zadnem pripade to neni jako s otcem. Otec ma prava stejna jako matka (ktera se pripadnym rozhodnutim soudu vyclenuji). To je dost nesrovnatelne...
Muze se pokusit soudne pozadovat nejaky kontakt, ale dite k ni zatim zadny citovy vztah nema. Zalezi take dost na duvodech proc jsi s matkou prerusila kontakt, jake jsou jinak vztahy v rodine, jestli se styka s prarodici z druhe strany.... Situace bude jina u ditete, ktere zije jen s matkou a neni ve styku s zadnymi jinymi pribuznymi a jina u ditete, ktere zije ve funkcni rodine, ma zdrave vztahy s pribuznymi a pouze jedna babicka je vyloucena , protoze se chova hrube, je alkoholicka, urazi ostatni cleny rodiny..... proste nejaky validni duvod.
@sharonx nejlip matce rict,ze jste se stehujete do zahranici,to stejne jezdit nebude,tudiz nevis co si od toho soudu slibuje...a ze ty jsi dospela s jeji navstevu ztrpet nemusis,pokud nechces a s tvym ditetem zadny vztah nema,ze by nejak trpelo,kdyz ji neuvidi...tak at prestane vymyslet hlouposti,ze ti akorat zase vsechny nastve tak,ze s ni nikdo nic nebude chtit mit....
@tereza0111 Nemyslela jsem to tak, že prarodič má stejná práva jako otec.
Ale když přijde na soud, klidně můžou nařídit víkendy u prarodičů. Že vztahy nejsou ideální nejspíš nikoho zajímá. Otázka je, co všechno se u soudu bude zkoumat.
@1eso1 to rozhodne zajima nebo by melo zajimat. U ani ne rocniho ditete nenaridi vikendy u prarodicu, je-li maminka duchapritomna a vezme si advokata tak nenaridi vubec nic, mozna tak obecne, ze se maji nekdy vidat. U vetsiho ditete jednou za cas vikend naridit muze, ale rozhodne ne na nejake bazi ala 1x za 14 dni.
Sleduje zajem ditete ne pravo babicky, takze zajimat se o vztahy v rodine jakoz i duvody, proc matka tomu styku brani jsou docela klicove. Jestli se jen pohadali a nemaji rady, ale jinak vesmes vsechno ok, tak asi ano v pozdejsim veku je zajem ditete aby znalo a melo svou babicku. Na druhou stranu jestli je babicka objektivne problematicka a pravidelne setkavani by vedlo k problemum v rodine, tak to zajem ditete nebude.. to je ten zasadni rozdil oproti pravum otce - tam opravdu nikdo vztahy v rodine zkoumat nebude, ale u prarodicu je to jinak (ano, muzou se dit soudni excesy, to nepopiram, ale zas bych je nepredkladala jako normu)
@tereza0111 sousedky děti musí k babičce jednou za čtrnáct dní v sobotu. Tedy s doprovodem otce, protoze sousedce šlo primárně o to nenechat děti s babičkou o samotě a tchýně ji nepustí přes práh. Dokonce měli nařízenou mediaci, ale to po jednom sezení psychologové ukončili s tím, že tam to prostě nepůjde...
@tereza0111 Nám chtěli nařídit víkend jednou za tři týdny. Protože prarodiče a ne otec. A nikdo se mě neptal, jestli souhlasím nebo ne a proč. Nakonec z toho naštěstí sešlo. Podotýkám, že obě děti je neznaly.
Rozhodne to nefunguje tak, ze si dupne a soud ti naridi ji odevzdavat tak male mimino. A jestli s ni nevychazi ani dalsi pribuzni, tak je jasna.
@1eso1 protoze prarodice a ne otec znamena, ze ziji jen s tebou a prarodice jsou jedinni pribuzni? Nicmene jak z toho seslo? Soud rozhodl a nakonec z toho prarodice couvli a nechteli to? Nebo to jen narrhoval - nekdo?
@darkwitch 1x za 14 dni pres nesouhlas obou rodicu? Ani otec s tim nesouhlasi? Nebo otec je vlastne rad, ze deti vidaji i jeho rodice? To se mi nejak nezda. Mozne je vsechno, ale tohle by byl priklad toho excesu, se kterym by si sikovny advokat mel poradit.
@tereza0111 Oni si to nakonec rozmysleli. Každopádně na ospodu říkali, že otec má nárok jednou za 14 dní, prarodiče jednou za tři týdny. A děti nikdy nepoznaly ani svého otce, ani je.
@1eso1 ach jo :( to je fakt blbost, ale ospod si hrozne rad vymysli a nektere pracovnice si svou funkci opravu pletou. :(:( a siri to jako obecnou pravdu.. Bych se jen tak ze zvedavosti takove urednice zeptala, jak to vyresi u rozvedenych rodicu, kteri maji oba dva take rodice rozvedene a styk zadaji vsichni :D Ale uz jen to, ze to vubec navrhnout, pro dite ktere je nezna... To je opravdu jeho nejlepsi zajem. Ja si nekdy rikam, ze ten "hrozny" Barneverent neni tak hrozny, treba ho opravdu nekdy i zajimaji ty deti...
@tereza0111 Přesně to mě napadlo. Kdyby se takhle chtěli vídat všichni prarodiče, tak já jsem vlastně všechny víkendy bez dětí. To mi taky úplně hlava nebrala.
@1eso1 nektere pracovnice OSPODu jsou hotove soudkyne z lidu. Neni mozne, aby rodici nezbyl zadny vikend, nekde jsem k tomu videla i judikat
@koordinatorka_odboje Netuším, jak by to dopadlo. Jestli by to rozdělili v sobotu tam, v neděli tam, aby zbyl víkend na mě... Myslím, že do hloubky tohle asi nikdo neřešil. Hlavně těch případů bude jako šafránu.
Právo má.. My jsme to řešili před půl rokem u tchána. Podal návrh k soudu ze chce vídat dceru. Díky bohu neuspěl ale prokazování, šťourání ve všem možným i nemožným bylo šílený.
Pro ty, kdo by potřebovali přistěhovat babičku do Prahy a nemohou pro ni sehnat dostupné bydlení: nabízím k pronájmu byt v rodinném domě se zahrádkou, 2+kk, v přízemí, vhodný pro seniorku, s veškerým vybavením. Dostupný tramvají i metrem. Nájem levně. Seriózní zájemci mohou volat na 602 179 222.
@sharonx podle paragrafu právo sice má, ale to neznamená ze ho bude vídat. S manželem se rozvádíme, on chtěl a dostal syna (4roky) do péče a moji rodiče si přáli vidět vnuka alespoň 1víkend v měsíci. Syn je ma moc rád, jezdili k nim casto. Soudkyně Petra Fišerová však rozhodla, že otec a prarodiče jsou rozhádaní, takže babičce a dědovi žádost zamítla s tím, že otec si to nepřeje. Zdá se Vám to přehnané? Bohužel realita.
@kecka1ukecana a ty sveho syna nevidas? Proc jim ho nevozis ty?
@koordinatorka_odboje ne, ja bojuji o stridavou peci, jenze manzel prihlasil, ze stridava nebude a jestli mu syna nedam dobrovolne, tak mě dostane do blazince nebo vezeni. Proste se me oficialne zbavi. Takze jsem nejprve behala po psychiatrech, abych dokazala, ze jsem v poradku a pak po policajtech, kde vyvracela jeho obvineni. Pak se do toho zapojila jeho matka a jak mi bylo receno, tak dva jsou duveryhodni svedci a jq pobyla 4mesoce na vazbe. U soudu se ukazalo, ze jejich obvineni je neduveryhodne a ja byla propustena. Jenze 3tydny po mem zatceni byl soud o sverení ditete, kam jsem ani nebyla pozvana a syn je od te doby v peci otce. V rozsudku jak se ma stykat s matkou ani slovo. Jsem venku z Ruzyne uz 3mesice a manzel dela vse pro to, aby jsem se se Simonem nevidela. A kdyz to po mesici nevydrzim a jdu si pockat pred skolku, opakuje se porad to same. Zavola policii, kde ma znamou jejich nadrizenou a ti se se mnou vubec nebavi, jen vyhrozuji, ze me poslou zpatky do kriminalu. Chci jen podotknout, ze k diteti nemam zadne omezeni ci zakaz a presto me od neho odloucili. Nepiji, nefetuji, nejsem psych.nemocna, ani dite netyram ci neohrozuji a presto me z jeho zivota vysachovali...
Takze ja rozhodne k rodičům vozit syna nemohu.
@kecka1ukecana ty bys rozhodne napsala lepsi vanocni pohadku, nez Troska.
@koordinatorka_odboje pokud o tom nic nevis, tak prosim nekomentuj. Mam tu prispevky k tomu vsemu a musim podotknout, ze komentare podobne tvemu mne nechavaji chladnou. Jestli-ze po napsani takoveho komentare mas dobry pocit a klid v dusi, tak OK, v poradku. Preji hezky den a doufam, ze komentare od tebe budou i ostatni brat s nadhledem, stejne jako ja.
@koordinatorka_odboje nemyslim to zle, jen muj nazor....
Ano, má na to právo.
Paragraf 927 občanského zákoníku uvádí, že:
„Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.“