Kvitance. Slouží jen k financím nebo se to týká i úvěru?

tiffany001
15. čer 2024

Dobrý den...
Mám prosím dotaz... Můj partner obdržel od právníka své exmanzelky kvitanci, ohledně vypořádání po rozvodu, kdy ex vyplatil, tak jak bylo stanoveno v návrhu na rozvod. Toto vše je v pořádku, žádné finance ji již nedluží, avšak v návrhu rozvodu stálo, že ji má vyplatit určitou částku, rozdělení majetku, atd.
Zároveň tam je uvedeno, že v co nejkratší době od rozvodu je povinen exmanželku v vázat z úvěru, kde chybí splatit cca 100 tisíc. Ex byla vedena jako ručitel.
Od rozvodu jsou to cca 3 roky.
Bohužel zatím vyvázaná není, partner pravidelně úvěr splácí... To ona, ví..

Není tak jednoduché ex vyvázat, proto to trvá.
Můj dotaz zní...
Kvitance slouží jen k financím nebo se to týká i úvěru? Samo, že ji chce co nejdříve vyvázat... Ale může ho ona soudně napadnout, že ji dosud nevyvazal? nebo když má tu kvitanci, tak je z obliga? Přikládám foto Kvitance. Děkuji za odpovědi.

jittuli
16. čer 2024

@tiffany001 týká se jen pohledávky 300tisic, případné další povinnosti z dohody o vypořádaní zůstávají.

tiffany001
autor
16. čer 2024

@jittuli, děkuji za odpověď.
Myslela jsem si to.... Tzn., že kvitance je tedy ohledně vypořádání částky, ale jiné náležitosti, které jsou uvedeny v dohodě, na ty kvitance tedy nemá vliv... Je to tak..? Děkuji ještě jednou za odpověď.

jittuli
16. čer 2024

@tiffany001 ano, zanikla jen povinnost zaplatit částku, povinnost vyvázat z úvěru trvá stále. Pokud tam nebyl konkrétní datum dokdy to má zařídit, tak bych byla v klidu. Pokud je to tak, že manžel může nějak rozumně vysvětlit proč to ještě není a že dělá kroky, aby to bylo co nejdřív, tak má ex smůlu.

tiffany001
autor
17. čer 2024

@jittuli Děkuji za odpověď, nedělá to schválně, ale není to vůbec jednoduché jen tak vyvázat. V dohodě stojí, že musí ex vyplatit, to udělal...dale tam stojí, že je povinný vyvázat svou ex v co nejkratší době od rozvodu, což bylo nyní cca 3 roky. Nebylo tam datum, do kdy ji musí vyvázat. Určitě se snaží, ale jak píši, není to vůbec jednoduché. Částka splacení úvěru není již tak moc vysoká,, cca 130 tisíc. Splácí poctivě každý měsíc. Nestalo se, aby nezaplatil. Dala jsem dotaz, neboť mám obavu, aby ona nešla za svým právníkem a nesepsala třeba nějakou žalobu, že není ještě vyvázaná. S ex komunikuje přes SMS, ale ona tvrdí, že ji nezajímá, že to není jed oduchr a prý ji dochází trpělivost už. Tak mám obavu, aby nešla za svým právníkem sepsat nějakou žalobu, nebo nevím co... A aby partner třeba neplatil za jejího advokáta za to, že byla u něj něco sepsat skrze to, že ještě není vyvázaná... Určitě mu to jedno není, ale nemůže zatím sehnat jiného ručitele...