Kontrola ze sociálky kvůli návrhu na úpravu styku otce s dítětem. Domlouvá se termín?

lea25081
9. říj 2023

Ahoj,
chci se zeptat... přítel zažádal o úpravu styku s jeho dcerou, které jsou 3 roky, aby ji měl i určité dny přes noc. Jak to je s kontrolou ze sociálky? Ohlásí se sociálka s tím, že zavolají a domluví se termín nebo jdou bez ohlášení? A kdy zhruba tak chodí?
Přítel je zastoupen právničkou, která minulý týden poslala návrh k soudu.
Děkuji za odpovědi. 🙂

uzivatelkapetra
9. říj 2023

Párkrát tu toto téma proběhlo a zkušenosti jsou různé, k nám přišla paní z ospodu neohlášeně, naplánovala si to tak, že jsem byla v šestinedělí, aby nás zastihla doma (jednalo se o manželova syna z prvního manželství).
Sice přepadovka, ale moc milá paní, která nám dala veskrze pozitivní hodnocení.

jancazao
9. říj 2023

Už je to 8 let...u nás paní z Ospodu byla ohlášeně. Podívala se na pokojíček dětí a zeptala se na otce dětí. Když jsem řekla, že je v pohodě a stará se, tak k němu vůbec ani nejela. Ani mu nevolala.
Takže jak píše @uzivatelkapetra přede mnou, je to člověk od člověka a všude jinak.

miryp
9. říj 2023

Měla jsem na OSPODU praxi v rámci školy a my chodili do rodin bez ohlášení. Ale není třeba se toho obávat. Zkontroluje se, zda je v domácnosti pořádek (a teď upozorňuji NIKDO neřeší provozní nepořádek, řeší se neudržovaná domácnost se zašlou špínou, takže skutečně nemusíš od teď platit úklidovou firmu, aby ti to chodila co dva dny leštit), zda tam má dítko svůj koutek s vlastní postelí, případně se pracovnice poptá na pracovní poměry rodiče... Do skříní jsme koukali pouze v rodinách, kde byla oprávněná obava, že nově příchozí miminko do rodiny by nemuselo mít dostatek oblečení, plenek, atd.

jancazao
9. říj 2023

@miryp opravdu bez ohlášení? No nevím, kolikrát byste museli jet k nám, my jsme v podstatě pořád pryč...
A prosím tě, jak by se dívali na to, že děti jezdí ob víkend k otci a tam spí na matracích na zemi a nemají tam žádný nábytek na uložení svých věcí? Mají tašky na zemi... jí na těch matracích, protože nemají jídelní stůl.

miryp
9. říj 2023

@jancazao fakt bez ohlášení. Někam jsme šli i několikrát, než jsme se dostali dovnitř.
Chybějící stůl by řešili určitě, to berou jako standard pro práci dětí, k oblečení by doporučili vyklidit část své skříně, ale nehrotili by to, u matrací by asi záleželo, zda by bytové podmínky umožňovaly jiné řešení. Pokud je byt malý a stabilně se tam postel nevejde, pak by vlastní spaní v podobě matrace pro to příležitostné přespání neřešili. Ale nemůžu mluvit za všechny pracovníky. Beru to z pohledu té skupiny, ke které jsem byla přidělená a tam tedy prošly i věci, které za mě osobně byly již za hranou...

jancazao
9. říj 2023

@miryp děkuji 💐

irmamala
10. říj 2023

Proč chodí sociálka k Vám, když změnit rozsudek chce otec? 😀 A jak víš, že přijde? Já jsem se letos rozvedla a o sociálce jsem ani neslyšela a viděla jsem je až u soudu a neřekly k našemu případu ani slovo.

miryp
10. říj 2023

@irmamala však s tím otcem žije, proto očekává návštěvu sociálky právě u nich ;) A pokud se rozšiřuje styk dítěte s rodičem, který ho nemá v péči, o přespávání, tak není návštěva sociální pracovnice nic výjimečného.

anonymmm88
10. říj 2023

@miryp u nás tedy otec záda stridavou peci,kdy já jsem proti. Argumenty veškeré nezájem. Prostě otec má zájem tak má i právo. Nikdo nikoho nenavstivil a situaci nezjistoval. ALE došli bez ohlášeni do skoly za synem, který chodi do 1.tridy a vyptávali se ho. Což mi přišlo teda hrozne. Kdyby mi to sám neřekl,tak to od nikoho ani nevím. Ani učitelka mi nic nepsala,že tam někdo byl. Hrozny.

miryp
10. říj 2023

@anonymmm88 a nesouhlasíš s ní proč? Je otec tyran, nebo je závislý na návykových látkách, nebo je bez práce a dítko neuživí, nebo je bezdomovec, nebo je tam nějaká psychiatrická diagnóza? Pokud nic z toho a současně nebyl zbaven rodičovských práv, pak má stejná práva a povinnosti jako ty, protože je dítě vás obou a současně má dítě právo na oba rodiče. To, že vám dvěma vztah nevyšel, neznamená, že nemůže být dobrý otec. Pokud tam nějaké uvedené problémy jsou, nechť jimi tvůj právník argumentuje a doloží je a soud je pak povinen ty důkazy provést a pracovat s nimi.
Za sebe z pozice matky, jakož i z pozice dítěte rozvedených rodičů, dávám střídavé péči zelenou (pokud tam tedy není žádná patologie, která by ohrožovala dítě na životě či ho psychicky neúměrně traumatizovala).
Přístup sociálky byl zákonný. OSPOD je oprávněn navštívit dítě ve škole a bez přítomnosti dalších osob s dítětem mluvit. Co to dělá s dětskou psychikou je věc druhá...

irmamala
10. říj 2023

@miryp Jo takhle, já pochopila že její ex žádá o rozšíření péče, ne současný partner 🙂

anonymmm88
10. říj 2023

@miryp ano přesně jak jsi napsala. Otec má práva,kterých se domáhá, ale i povinnosti. A tam je to o dost horší. Argumentů jsem mela opravdu hodně. Neměla bych s tím problém, kdyby to myslel vážně. Ale chce stridavou peci, aby se pomstil me,že jsem ho opustila, podal ji až když jsem chtěla po něm zvýšit výživné. To mi rekl do očí,že mi nic platit nechce tak i proto podává stridavou peci. Další jeho důvod je ten, aby nemusel skrz vzdálenost pro syna jezdit. Není to od nás zase tak daleko. Nikdy jsem mu nebránila si ho vzít kdykoli,většinou jsme se domlouvali, ale on si ho nebral. Veškeré prazdniny se synem trávím ja, protoze on je na brigádě nebo ma to svoje. Takže ano,chápu,že moje důvody nejsou takové,aby stridava pece nebyla,ale když by se tím někdo zabýval do hloubky, tak jeho chování nevypovídá o tom, že ji chce kvůli synovi. Ale jen kvůli svému pohodlí. A pak neni divu,že mě to sere. Bohužel ty stěžejní důvody,které jsi uvedla,tak nesplňuje.

uzivatelkapetra
10. říj 2023

@anonymmm88 i při střídavé péči se alimenty platí, pokud jeden z rodičů má nižší/vyšší životní standard než druhý. Teda pokud to tak není, tak se omlouvám za mystifikaci, ale myslím, že to tak je.

jancazao
10. říj 2023

@anonymmm88 mě vždycky fascinuje, že chlapi chtějí střídavou péči, aby nemuseli platit výživné. Ale podle mě při střídavce mají právě mnohem větší výdaje než jaké by jim soud určil alimenty.

anonymmm88
10. říj 2023

@jancazao ano,on mi řekl,že ho to vyjde líp, když bude stridavka. Tak záleží co mu koupi. Nebo spis nekoupi. Zatím mu kupuju vše ja a to včetně kroužku, na který ho on přihlásil. Prostě práva ano, ale povinnosti ne.

miryp
10. říj 2023

@anonymmm88 chápu, že když znáš pozadí jeho úmyslu, přijímá se to hůř, na druhou stranu, pokud ho prcek má rád a rád s ním tráví čas, tak teď si ho bude moci užít. A ty získáš čas jen pro sebe, což bys bez střídavky neměla. Navíc tak část povinností konečně padne i na druhého rodiče, což je podle mě pro vývoj prcka důležité. Zkus na tom prostě najít ta pozitiva a nad stupidní důvody ex se zkus povznést...

luciksima
10. říj 2023

Tak u mě byl ospod 2 neohlasene . Jednou ohlášene takže jak se jim bude chtít...