Jak zažádat o přiznání otcovství? Je na to formulář?

evcann
31. črc 2015

Ahoj,

prosím o radu jak zažádat o přiznání otcovství. Rozvedla jsem se pred 2 mesici a ted se mi narodil syn. Jako otec je zapsany muj byvaly manzel, ale jsme dohodnuti, ze on popře otcovství a současny přítel přizná. Na tom jsme domluveni, že to musí jit pres soud je mi taky také jasné, ale nevím jak zazádat jeslti je na to nejaky formulár? nebo jak to sepsat doma, jak to má vypadat? a zda nejaky kolek? Co vše je k tomu potreba?
Diky moc za radu 🙂

kaalla
31. črc 2015

Formulář na to žádný není. Oficiálně se to jmenuje "Žaloba o popření otcovství", když budeš pátrat, tak na internetu určitě najdeš nějaký vzor jak to sepsat. Podává se to k soudu a poplatek je 2000,- Kč.

evcann
autor
31. črc 2015

@kaalla a jde to i z druhe strany spis zadat o priznani otcovstvi? 🙂 diky

kaalla
1. srp 2015

Nejdřív se ale musí prokázat, že manžel není otcem. Takže první musí soud odklepnout, že bývalý není otec dítěte a teprve potom může skutečný otec zažádat o zapsání do rodného listu. To se musí řešit taky pres soud a pokud vim, tak to nejde najednou. Alespoň takhle mi to říkal právník. Já jsem se proto radši těsně před porodem znovu vdala...

kaalla
1. srp 2015

Já jsem to řešila před narozením dítěte taky, radila jsem se s právníkem. Ten říkal, že pokud všichni zúčastnění souhlasí, soud se v tom většinou moc nepitva (nepožaduje testy DNA apod.) , ale opruz je, že se kvůli tomu musí k soudu dvakrát. Nejdřív jedno otcovství zrušit, potom druhé uznat... V praxi jsem to nezažila a nevím jak to funguje, jak jsem psala výše, já se radši vdala.

evcann
autor
1. srp 2015

@kaalla moc díky za radu 🙂

evcann
autor
1. srp 2015

@kaalla jeste me tak napadlo, to asi se taky musi to priznani nejak sepsat a podat k soudu a az pak jit na matriku ze jo?

kaalla
1. srp 2015

@evcann určitě, myslím že to musí mít určité náležitosti stejně jako třeba žádost o rozvod. Ale jak to má konkrétně vypadat nevím. Držím palce, ať to v pohodě vyřídite 🙂