Ahoj, je tady někdo, kdo by mi dokázal říci/vysvětlit jak se platí výživné na dítě?
Platí se zpětně, nebo na ten měsíc.
Příklad: je září - tento měsíc dostanu výživné za měsíc září nebo za měsíc srpen či říjen?
@vojtisek2007 Tak přesně tohle jsem si myslela taky. A zrovna jsem to dohledala i v zákoníku.
V rozsudku máme vždy do 15. dne. Takže v září mám dostat za září.
V zákoníku se přímo píše: Výživné se plní v pravidelných dávkách a je splatné vždy na měsíc dopředu, ledaže soud rozhodl jinak nebo se osoba výživou povinná dohodla s osobou oprávněnou jinak.
Tak to jsem moc ráda, že za pitomce nejsem já 😀
Ona totiž sekretářka od právníka IS mého ex, mi neustále tvrdí, že ze zákona má na to čas do 20. dne v měsíci a navíc, že se to platí zpětně.
Soudkyně nám řekla,že k 31.8. by měl zaplatit na měsíc září,ale záleží na vaší domluvě.My to máme tak,že k 12.9. musím mít na účtě výživné za září.
@martinal08 Já mám v rozsudku do 15 dne v měsíci.
Dokud platil ex, platil vždy řádně.
Ted mi to posílá sekretářka jeho IS. A té je to jedno.
Ještě mi nadala, co po ní chci.
J.a.n.i tak to mi snad ani nerikej. ☹
@lumixii IS musí k výživnému přistupovat s nejvyšší prioritou, mělo by být vypláceno včas a přednostně, podle rozsudku o výživném (ale samozřemě se to odvíjí od data,kdy obdrží peníze ins.správce), s výživným muselo být "počítáno" při ins.řízením, aby na něj prostě bylo, pouze např. v měsíci s nedostatkem mzdy (např.bude ex nemocný) nemusí být vyplaceno,nebo bude pouze částečně,ale musí být doplaceno další měsíc. Ins. správci bys měla poslat doporučeně přípis,který bude obsahovat přesné vyčíslení výživného určeného soudem, sdělit tvoje číslo účtu, tvůj podpis by mě být úřadně ověřen a jako přílohu přiložit rozsudek soudu o výživném
Ahoj,mohl by mi někdo vysvětlit jak probíhá exekuce na plat na výživný?Už jsou to dva měsíce co byla exekuce podána a peníze zatím v nedohlednu.Díky
@kopacka01 já myslím, že pokud má plat ze kterého je možné exe strhávat, tak už jí má, peníze se mu deponují v práci a jen se čeká na nabytí pr.moci ex.příkazu - poté ti peníze vyplatí a dál se bude strhávat měsíčně....než je právní moc, chvíli to trvá
@vojtisek2007 Exekuci jsme podávaly na konci srpna tak je mi divný že to trvá tak dlouho.
@lumixii ahoj, asi podle toho, jak to máte v rozsudku,ale většinou (i já to tak mám)je výživné splatné např. na měsíc září do 5(15) září....na ten aktuální měsíc, ne zpětně nebo dopředu