Bude umět někdo poradit, jak postupovat a jak nejjednodušeji pořešit rozchod nesezdaných partnerů, kteří spolu mají dvě děti a hypotéku?
Jak řeší tuto situaci zákony po finanční stránce? Prodej domu je až ta nejposlednější varianta...
lenka5731 - děkuju. Naštěstí to nezjišťuju pro sebe, ale pro švagrovou 😅 Hypotéka je psaná na oba
@martule20 neporadím, ale jenom že se mi ulevilo, když jsi napsala, že se to netýká teba🙂
berenika39 Děkuji moc 🙂
ahoj, tak to vypadá, že se u nás taky schyluje. Naštěstí se mě netýká hypotéka, takže o finance nejde, ale potřebuju poradit jak přesně postupovat ve věcech výživného, styku s dítětem atd. Řešit to přes sociálku (péče o dítě) nebo se přímo obrátit na soud? Díky
Zákon to přímo neřeší, teda ohledně hypotéky. O dětech rozhodne soud, to je běžné... ohledně peněz se musí dohodnout sami, hodně pomůže stanovisko banky, podle toho uvidí, jestli se vůbec hypotéka dá "přepsat" na jednoho z nich nebo ne...
Ono v podstatě někdy je to u nesezdaných párů ještě horší, právě proto, že zákon nic neupravuje... ano, soud to řešit může, ale je to poslední řešení a k rozsudku se doberou hodně pozdě.
@jijitka ono když se obrátíš přímo na soud, tak stejně ten to předá sociálce, která u vás bude šetřit poměry, na základě toho zpracuje zprávu pro soud a vyjádří se k návrhu který podáváš. Měla by pak být i u soudního jednání, vzhledem k vytíženosti ale většinou chodí pouze na komplikované případy, kde se rodiče nedomluví. Alespoň tak je to u nás v Litvínově.
@marketa97 díky a nevíš prosím tě jak je to v případě, že se s malým přestěhuju a budeme mít trvalé bydliště na druhém konci republiky? Asi je lepší (jednodušší) tyto věci vyřešit ještě v místě nynějšího bydliště (kde žije i můj přítel). Nebo se můžu odstěhovat a obrátit se na úřady tam? Samozřejmě se chci v klidu dohodnout, nic nekomplikovat, ale zároveň co nejdříve odsud vypadnout 🙂
@jijitka odstěhovat se klidně můžeš, to není problém, záleží na tom kdy podáš návrh na úpravu výchovy a výživy. Pokud ho podáš v místě současného bydliště, pak by bylo dobré informovat jak soud tak i sociálku o tom, že máš v úmyslu se stěhovat a nahlásit novou adresu. Nebo se odstěhovat a pak podat návrh u tamního soudu, ten si pak vyžádá šetření u otce dítěte v místě jeho bydliště. Každopádně pokud se budeš stěhovat, tak musíš počítat s tím, že se řízení povede trochu déle
Ahojte holky, rozchazime se s pritelem, mame spolu hypoteku, kterou jsme si brali na rekonstrukci pudy v baraku jeho mati. Mame spolu 15 mesicniho chlapecka. Jak to poresit s hypotekou a jak to poresit s malym, kolik mi ma prispivat a jak s navstevami? Dekuji za pripadne rady.
Prosim o radu-rozchazime se po 5ti letech,nejsme sezdani,mame 2letou holcicku.kdyz jsme se nasli tak koupil pozemek,pak se zacalo stavit,nechala jsem tam na stavbe kus sebe i slz.vse platil ze sveho,nikdy nechtel zadne penize.samozrejme do domu uz jsem lecos koupila-matrace,hrnce atd.to chapu ze si vzit muzu.nicmene mam narok na vyzivne od nej po dobu materske,kdyz budu uz bydlet jinde nebo bude platit jen na dceru?nekde jsem cetla ze i ja mam narok na vyzivne.dekuji
Hypoteka je psana na oba? Po rozchodu se prepise jen na jednoho z nich, ale ten musi byt samozreme bonitni. Pokud byste se nedohodli, jakou castkou vyplatit toho druheho z jiz splacene casti hypoteky, tak to urci soud. Zalezi na tom jak mate psane smlouvy. Ten z vas, co bude mit deti v peci na ne dostane vyzivne.