Chtěla bych se zeptat na Vaši zkušenost... Měli jsme manželovy děti ve střídavce, avšak teď bude dcera (10) u matky a syn (12) u nás, protože se tak děti rozhodly... Já jsem na RP s naším mimi... Podotýkám, že ve střídavce manžel doplácel alimenty cca 5000/měs, protože měl vyšší plat než ex, která byla většinou před soudem na pracáku. Dětem vše platíme my- boty 2xročně, oblečení, sportovní výbavu (lyže, kola...). Máma jim NIC nekupuje a ještě děti proti nám (zatím bezúspěšně navádí)... Já jsem je nerozvedla, potkali jsme se až 4 roky po jejich rozchodu. Avšak teď bude syn u nás a dcera u ní, manžel chtěl aby si každý platil náklady na "své" dítě, ale ona bude žádat ještě o alimenty na dceru. Já bych chtěla brzy do práce a zajímá mne, jestli se alimenty budou počítat i z mého platu? myslím že na ženu si vydělám dost (cca 30tis) ale nechci sponzorovat cizí ženu, které zůstal dům i veškeré věci ze vztahu s manźelem, o děti se staráme a ona jen prudí... Stavíme dům na hypotéku a manžel vlastní firmu, poradí někdo, jak to je v případě rozdělení péče o dvě děti? Děkuji
@gejbrijel Já myslím, že ne, že se to počítá z výplaty chlapa. Sice to budete platit ze SJM (jeho výplata je SJM), ale podle mne se to počítá z výplaty chlapa. Alespoň, tak mi to říkaly moje kamarádky, které to řešily nebo řeší. Nejsem právník. a ona na druhé dítě by teoreticky platit měla, ale myslím, že ne v případě pokud má výrazně nižší přijmy než tvůj manžel. Asi i zákleží, kdo u toho soudu bude, na koho narazíte. Ale dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako rodiče. Proto pokud tvůj muž hodně vydělává, tak bude platit víc než ona(respektive on nějakou částku a jeho bývalá žádnou). Horentní to nebude. Vypočítává se to čistého přijmu chlapa a mělo by to být přibližně kolem 13 procent jeho čistého přijmu. Teď jsi na mateřské a má miminko, takže zas to bude tu částku na alimenty snižovat, ale rozhodně počítejte, že platit bude a ona nejspíš ne, pokud je nezaměstnaná, nebo má jen malý plat a tvůj muž velký. Soud určitě nenechá, aby to děcko, co žilo u vás se mělo výrazně lépe, než to děcko, co žije u ní. To ani není fér. Na netu jsou i kalkulačky, zadáš tam jeho čistý příjem a hodí ti to přibližnou částku, ale jak rozhodne soud neví nikdo. Vždycky je pro všechny nejlepší, když dojde k dohodě.
@pincola já bych ani nechtěla, aby se malá cítila že jsme se na ni vybodli... Jen jde o to, ze z alimentu ji matka nikdy nic nekoupí... Max jídlo a všechno jinak platíme my... Ještě nez jsme se vzali a ja byla na mateřské, tak jsem dětem kupovala kolikrát oblečení ze své výplaty, protože mi byla hanba jít s holku do města v klučičích Borech o dve cisla větších, kterymi ji vybavila máma. Když jsem ji řekla, ze by jim měla něco občas taky koupit, tak mi řekla ze muzu byt ráda, ze mám aspon zásluhy na dětech... No mazec... Vím, ze ženská která je zklamaný okolo sebe kope, ale nemely by to odnášet děti... Už teď vím, že k nám se bude zase chodit jen pro peníze a to se mi nelíbí. Kdyby děti vedla k zodpovědnosti a dohlížela na to aby chodili do kroužků a pod, tak neřeknu ani slovo.. Jen mi je prostě líto, že kluk si vybral že bude u nás a v závěru z toho bude těžit zase jeho máma...
@gejbrijel a o dohodě bohužel němůže být řeč... Děti byli po dohodě u nás na Vánoce, ale pak mámě něco přelítlo přes nos a děti musely z hodiny na hodinu k ní a děti to obrečely... Nakonec řekla ať jim dáme dárky, ale že si je zozbalí u ní... A příjmy má, jen vše na černo...:-/
Tvůj příjem se bude započítavat - a to tak, že máte společně mimčo, tzn. že otec musí živit 3 děti a o peníze se dělí s jejich matkami. Když já se vrátila po MD do práce, bývalá hned zažádala o zvýšení alimenttů. Na to dítě, co je u ní, určitě manžel připlácet bude - protože děti by měly mít (všechny 3) stejnou životní úroveň.
@lednova děkuji moc! Je mi to jasné a počítala jsem, že to nebude úplně easy, když jsem šla do vztahu s mužem s minulostí... Jen mi to je občas líto a přijde mi to nespravedlivý... Ale to už je život, snad budou děti v pohodě a jednou prozřou, my jim nic škaredýho o mámě neříkáme, je to máma přeci jen...
Vadi mi, kdyz nekdo hodnoti, co kdo kupuje za alimenty. Ale pokud vas to financne nerujnuje, tak bych to neresila a detem to doprala.
Mě by to nevadilo, kdyby pak děti z jejího týdne nechodily ze školy s tím, že máma nezaplatila obědy (které jediné má povinnost platit, ale věčně i tohle platíme my) a dětem je nevydali apod. Přijde mi to nefér vůči nim, aby máma chodila jako ze žurnálu a z děti dělala socky. Kdybych viděla snahu, tak to neřeším, každý se může v źivotě dostat do nesnází, ale vše se dá v klidu řešit... A možná dát dětem příklad, že se musí pracovat apod... Ale to je na delší povídání a nerada bych byla za uplakánka... My to utahneme a děti to jednou budou vidět sami...
tak jak psala lednova, bude se počítat i tvůj příjem pokud jste manželé ( nebo druh a družka) a žijete ve společné domácnosti a společně hospodaříte. Pokud má manžel větší příjem jako jeho ex tak určitě bude platit vyšš výživné. Přihlíží se i k počtu vyživovacích povinností. Teď jsou i Ministerské tabulky pro výpočet výživného, najdeš je na internetu a dá se tam spočítat kolik by tak mohla platit, záleží však na soudech a soudci, jestli se těmito tabulkami řídí nebo ne.
@gejbrijel Vypočítává se to z přijmu manžela.