Hypotéka před manželstvím, dům v podílovém vlastnictví, rozvod. Jak postupovat?

7. zář 2024

Dobrý den,
budeme se s manželem rozvádět a řešíme společný majetek.... Před svatbou jsem přistoupila k jeho hypotece, on je majitel hypotéky, já jsem spoludluznik. Dům mi po svatbě daroval - darovací smlouva, každý vlastní 1/2.
Jak postupovat teď při rozvodu? Vím, že mám nárok na půl domu, ale budu chtít "jen" 2 miliony (hodnota domu je cca 6-8mil). Dům se bude prodávat. Ale jak ošetřit tu hypotéku, aby po mě nechtěl, ať splatim polovinu? Zbývá ještě 2,7mil. Nelze mě z hypotéky vyvázat, manžel nemá dostatečnou bonitu.....
Bydlím s dětmi už nějaký čas sama v bytě, dům jsem mu nechala, ale nakonec se rozhodl ho prodat
Děkuji moc za rady...🙏

areh
7. zář 2024

Z prodeje se doplatí hypo a zbytek peněz si rozdělíte (50:50 nebo jak se dohodnete). Uvést to do dohody o majetkovém vypořádání.To je ta lepší varianta, když se bude dům prodávat.

autor
7. zář 2024

@areh děkuju, to je dobrý plán....

linusha
7. zář 2024

Přesně jak je zmíněno výše. Ale nerozumím proč chtít jen 2 mil. Být tebou dělím na půlku pokud s tím chlap souhlasí. Nikdy nevíš co se pokazí a peníze se mohou hodit nebo je nechej pro děti.

autor
7. zář 2024

@linusha nesouhlasí.... On ten dům postavil před cca 10 lety, já s ním žila až v hotovém 6 let (6 let samozřejmě platila hypotéku)