Jsem už několik let rozvedený a moje bývalá žena se podruhé vdala. Máme spolu dvě děti. Synovi je 18 let a dceři 14 let. Dcera mě pořád prosí že chce bydlet se mnou. Že ji nový partner její matky pořád psychicky deptá. Jakou mám šanci dostat ji do své péče? Chci jí pomoct a nevím jak to mám udělat? Je možné že až bude mít 15 let už nebude muset tohle řešit soud? Potřebuji poradit na koho se mám obrátit. Její matka jejímu stěžování nepřikládá žádný význam.
@maches1
Pokud dcera chce být s vámi a je jí už 14 let, máte šanci 100%. Řešili jsme tuto situaci také před 2 lety. Dítě se jednoho dne sebralo a po hádce s jedním rodičem odešlo ke druhému.Ten okamžitě ze dne na den kontaktoval OSPOD,požádal o předběžné opatření a následně proběhl soud.Dnes si dítě řekne a jde.Bylo nám sděleno,že cca od 12 let soudy i úředníci OSPOD nechají rozhodnutí na dítěti.
Děkuji za rady. Už jsem kontaktoval OSPOD a nastínil jsem jim svůj problém. Uvidím co mi poradí oni a zkusím se podle toho zařídit.
zdravim,mam podobny problem akorat ze mi syna chce vzit muj bratr.Synovi je 12 let muze si sice rict kam chce jit ale pokud vim socialka stim musi take souhlasit ale u me nemaji co vytknout takze doufam ze zustane u me
@jesterka002
Také záleží,zda syn chce opravdu k němu sám a proč.Kdyby to byl jeho otec,tak jste bez šance vede-li normální život.Na vyjádření sociálky by mělo záležet,ale já se setkala s velmi laksním přístupem,myslím,že je jim to tak trochu jedno.Naopak policie i sociálka mě spíš říkali,ať to nechám být,je to jeho život.
@jestrab syn je zmateny( nejakou dobu snimi zil a prirostli mu k srdci) ja ho chapu ale prece mu u me nic nechybi ma vse co potrebuje koupime mu temer vse samozrejme vzdy k narozkam nebo vanoce atd...neni rozmazleny to si nemuzu dovolit...ale oni si ho kupujou..rekli mu ze mu koupi novy mobil kyz u soudu reken ze chce knim...mam snimi problem uz vice jak 7 let od narozeni me dcery to jde z kopce a stale musim neco resit dokazovat a obhajovat se :( nam socialku na sve strane takze doufam ze vse bude jak ma byt
@jesterka002 Dobrý den. Nevím jak je to u vás, ale ke mě dcera chce spíš kvůli tomu, že se s ní víc bavím a pomáhám jí v tom co chce. Zkuste se synem víc komunikovat a poslouchat co ho zajímá. A třeba mu v tom i trochu pomáhat. A třeba změní názor. A třeba já své dceři pomáhám i s úkoly do školy. Její matka na to nemá čas a proto chodí radši za mnou ikdyž třeba musí přijet z vesnice ke mě do města. A pak jede na vesnici domů. Třeba vám moje zkušenosti pomůžou.
@maches1 Ahoj,samozrejme ze mu se vsim pomaham..ukoly,referaty,poustim ho ven podporuju ho ve florbalu a pohybovych aktivitach...ale vite oni si ho kupujou darky a sliby..ktere nikdy predtim nedodrzely..syn se boji jim rict ze chce zustat semnou aby se snim neprestaly bavit a tak nevi co ma delat vysvetlila sem mu ze se nemusi bat casem je to prejde..pockam co mi pradi jeste socialka
@maches1 Šla bych cestou mediace s matkou. V určitých případech je ochoten mediaci zastřešit OSPOD, což má tu výhodu, že je pro vás zdarma. Pokud k žádné dohodě tímto způsobem s matkou nedospějete, nezbývá než jít přes soud. Tam si soudce velmi pravděpodobně vyslechne mj. názor dcery a vzhledem k jejímu věku jí velmi pravděpodobně vyhoví.