Alimenty v jedné domácnosti, máte zkušenosti?

tripisek
25. čer 2016

Ahoj maminky, mate nektera zkusenost s vymerenim alimentu ikdyz jste s partnerem spolu? Chtela bych do toho jit jelikos partner plati na dceru z predchoziho vztahu a jsme v takove situaci, ze na nas a nasi malou moc nezbyva. Pritelovo ex mu neustale vyhrozuje takze plati I nad ramec a pritom nemusi. Prosim ty chytre ex nechte si hloupe komentare. Diky

snehurka845
25. čer 2016

ahoj, ved poziadat mozes, ale viac penazi asi aj tak mat nebudes. Toby museli znizit alimenty na dieta z predchadzajuceho vztahu a ktomu sud pristupuje len vo velmi vaznych dovodov. ASi bude treba zvysit prijem, ked mate malo.

koordinatorka_odboje
25. čer 2016

ano, podle zákona to možné je, dokonce v manželství, ale zkušenost s tím nemám

koordinatorka_odboje
25. čer 2016

@snehurka845 teoreticky na to má sourozenec právo, aby měl stejnou životní úroveň jako starší dítě, proto by měli příjmy otce přerozdělit, když má další dítě, ale soudci to dělají neradi.

fifina86
25. čer 2016

Neni to tak,ze soud pri urceni alimentu na dite zohlednuje soucasny stav nove rodiny,tj.ze mate dite spolu?Pak mi unika duvod,proc to resit.
Jedine,ze chces pred ex mit na papire,kolik plati partner na vase spolecne dite.

bajana
25. čer 2016

@tripisek však nech neplatí nad rámec a je to... keď bude chcieť vyššiu čiastku"zoficialnit" súdne, neuspeje, ak by tým trpelo druhé dieťa

kacca11
25. čer 2016

Co si nechat upravit vysi alimentu?

Uvedom si, ze tvuj muz ma uz dozivotni zavazek, bud rada, ze mas alespon moznost videt, jak bere rodicovske povinnosti.

Taky je mozne, ze kdyz nebudes chtit, aby platil cokoli navic na prvni dite, sam ti take neda ani korunu nad ramec toho, co ti vymeri soud.

andreaandrejka
25. čer 2016

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to tak, jak píše
@fifina86 .
Soud zohlednuje současný stav nové rodiny.

pavlinar
25. čer 2016

promiň mimo téma, nejsem chytrá ex.. přijde mi fakt hnusné vyčítat chlapovi, že něco kupuje svému děcku. Pokud máte tak málo, měl by přiměřeně podělit všechny svoje děti . Nemyslím, že úplně stejně, pač asi batole má jiné nároky než školák třeba

koordinatorka_odboje
25. čer 2016

@andreaandrejka tak to je zajímavé, vím, že o tom bylo hodně diskuzí na internetu a hodně žen tam říkalo, že soudce další děti vůbec nezajímaly při vyměřování alimentů

koordinatorka_odboje
25. čer 2016

@pavlinar pochopila jsem, že jim ex vyhrožuje zvednutím alimentů a ona se bojí, že nebudou mít peníze pro dítě.

andreaandrejka
25. čer 2016

@koordinatorka_odboje Ono taky záleží, na jakého sudce zrovna narazíš.

tripisek
autor
25. čer 2016

Me je jasne, ze alimenty se platit musi ale chci aby nase dite melo stejne, na to ma pravo. A myslim ze kojenec ktery je na UM potrebuje penez dokonce vice.

andreaandrejka
25. čer 2016

@tripisek A dítě, které chodí třeba do školy, potřebuje méně? V čem?

tripisek
autor
25. čer 2016

Proto rikam, ze ma pravo na stejne. . .hlavne by se mela podilet I matka

tripisek
autor
25. čer 2016

@andreaandrejka a nezlob ale kdy pak vidis jak mama chodi nehty, kadernik, solarka, huli jak fabrika a mala chodi jak smudla tak dost stve

andreaandrejka
25. čer 2016

@tripisek Samozřejmě, s tím souhlasím a máš pravdu. Mě jen přijde scestný názor, že dítě na UM potřebuje více peněz. Tot vše.

jujatko
25. čer 2016

Ano, jde to. Manžel platí alimenty na dítě z předchozího manželství a vyživovací povinnost měli soudně určenou již za dobu trvání manželství. Ale upřímně,nevím, zda je rozumné, pokud se nechcete rozvádět, rozcházet atd., řešit toto soudně. Budete mít sice určeno, kolik peněž Vám má partner měsíčně dávat, ale když nedá, tak ho dáte k soudu?

zuzineckah
25. čer 2016

@tripisek s mužem není rozumná řeč? Vždyť přeci musí vidět jak se věci mají a hlavně vědět, že balík peněz je omezený a tudíž to zohlednit směrem k dítěti s ex i vašemu společnému...

tripisek
autor
25. čer 2016

@jujatko
@zuzineckah. Ono jde spis o to, ze jsem mu to rekla, ze to tak chci ale ne mysleno ve zlem. Chtela bych aby to soud cele prepocital a rozdelil spravedlive. My se o tom nehadame jen doufame treba o snizeni

jujatko
25. čer 2016

@tripisek No, ale to je neco jineho. To si musi dat manzel zadost na soud, aby soud znovuurcil vyzivne na dite z predchoziho vztahu. A myslite si, ze kdyz mu to soud treba i snizi, tak nebude stejne davat vice (kdyz to tak dela i nyni)? Asi nejak nechapu, zda chcete zadat o vyzivne na sve dite a nebo o snizeni na dite z predchoziho vztahu. To jsou dve rozdilne veci.

tripisek
autor
25. čer 2016

@jujatko ja vlastne ani nevim jak by to bylo lepci. . .hlavne u toho soudu jasne uhajit to, ze navic nic platit nemusi

jujatko
25. čer 2016

@tripisek Ale na to nepotrebujete soud. Navic nic plati nemusi - to je jen jeho dobra vule. Ale urcite by bylo dobre dat na soud zadost o zmenu vyse vyzivneho. Protoze se zmenila situace. Manzel ma vyzivovaci povinnost vuci Vam a vuci vasemu spolecnemu diteti. Nevim, jaky ma Vas partner prijem a jake plati vyzivne, ale je mozne predpokladat, ze by ke snizeni mohlo dojit. Ale v situaci, kdy nyni plati vice, nez ma soudne urceno, tak nevim, zda Vam to k necemu pomuze.

tripisek
autor
25. čer 2016

@jujatko budu muset zajit a zeptat se primo tam. . .ale dekuji

jujatko
25. čer 2016

@tripisek zajdete na socialku

koordinatorka_odboje
25. čer 2016

@tripisek co by bylo lepší... to by chtělo zjistit od známých, co mají více vyž. povinností, jak to vyměřovali jim. Protože když požádáte teda o vyměření alimentů na druhé dítě, tak soudce může vzít partnerův plat, odečíst alimenty pro ex a ze zbytku vypočítat alimenty pro druhé dítě. takže první může dostávat 4 tisíce a druhé 2 stovky. Někde to tak skutečně funguje, správně by to soud měl znovu přerozdělit, ale jim se do toho dost často nechce, aby prvnímu dítěti snižovali alimenty, většinou řeknou to otřepané "víc vydělávejte" (rada ptáka loskutáka, kdyby to šlo, tak to snad každý už dělá, ne?) záleží okres od okresu, jak to funguje.
No a pak si můžete požádat teda o snížení, ale to je také ošemetné, protože opět to neradi dělají soudci, odmítají uznávat druhé děti. Taky by to chtělo zjistit, jaká je praxe právě u vás, protože jinak se budou tvářit v Praze a jinak v Bruntále, kde je vysoká nezaměstnanost

andreaandrejka
25. čer 2016

Ja tedy nechapu,co chces u soudu obhajovat. To,ze tvuj partner plati i navic nad ramec urcenych alimentu,je jen a jen jeho dobra vule. Na to mu soud nerekne nic. Pokud tedy nechce,tak at plati jen stanovene vyzivne a vic nic. A ex muze vyhrozovat jak chce.
A pokud chces vymerit vyzivne na vase dite,tak to se musite rozejit,musis si nechat sverit dite do pece a pak zadat o alimenty.

jujatko
25. čer 2016

@tripisek Vice Vam opravdu poradi treba na te socialce - i kdyz vse je o lidech, takze zalezi, na koho natrefite. Je proste problem v tom, ze maloktery soudce vyrazne snizi vyzivovaci povinnost na prvni dite. I kdyz vzhledem k nove vznikle situaci (Vy na materske, nove dite) by k nejakemu snizeni mohlo dojit (ale necekejte 50 % snizeni). Ale spise bych ocekavala, ze soud by proste ze zbyleho prijmu partnera (zbytek po zaplaceni vyzivneho na prvni dite) urcil cast pripadajici na vyzivne na vase spolecne dite. Jak jsem jiz psala, tezko se to urcuje, kdyz clovek nevi blizsi info. Dale obecne plati, ze cim starsi dite, tim vyssi vyzivovaci povinnost. Rozhodne neplati, ze vyzivovaci povinnost by mela byt ke kazdemu diteti stejna (mysleno v placene castce). Mela by se mu zajistit zivotni uroven, kterou ma rodic, ale starsi dite ma jine potreby nez kojenec. Ja Vas chapu, ze kupujete UM, ale az Vam ditko vyroste, tak budete kupovat jogurty, maso, rohliky, ovoce, zeleninu atd. A proste plati starsi dite = vetsi vydaje (nemusi to platit nutne ve vsech pripadech). Ve Vasi situaci je proste nutne partnera "donutit", aby neplatil vice - a k tomu Vam nepomuze soud, socialka, nikdo ... Ale nechci to vice posuzovat, protoze muj manzel (jak jsem uvedla jiz drive) take plati vyzivne na dite z prvniho manzelstvi. Spolu mame dvouletou dcerku. Maminka jeho dcery z predchoziho manzelstvi bohuzel take neni zadna "hvezda" - ma exekuce, musela odejiz z duvodu neplaceni z bytu (bydli u rodicu), s penezi proste neumi hospodarit - zije stylem "nejak bude". Vetsi vydaje (platby na maturitni ples, notebook atd.) platime my. Dite za sve rodice nemuze.

jujatko
25. čer 2016

@andreaandrejka Nemusi se rozejit. Jiz jsem psala, manzel mel stanovene vyzivne na dceru z prvniho manzelstvi jeste za dobu trvani manzelstvi.

andreaandrejka
25. čer 2016

@jujatko V tom pripade nechapu,jak to zakladatelce pomuze. Kdyz ji vymeri urcitou castku a manzel ji zrovna neda celou,protoze mit nebude,tak da cloveka s kterym zije k soudu? Nebylo by lepsi,kdyby si tedy partner lepe placenou praci aby uspokojil obe?

jujatko
25. čer 2016

@andreaandrejka To uz jsem psala drive, ze tohle podle mne neni reseni, kdyz spolu chteji byt atd. Nepredpokladam, ze by partnera dala k soudu, kdyby ji danou castku nedal. S tou lepe placenou praci - to tezko posuzovat, kdyz clovek nezna blizsi info.