Alimenty u těhotné nevlastní dcery

dzejnany
4. říj 2017

Chtěla jsem se zeptat, jestli i nadále bude pokračovat nějaká vyživovací povinnost pro partnera. Jeho dcera je poslednim rokem na ucňaku a zacatkem června by měla rodit. Musí partner ji dál posílat peníze, když nebude už studovat? Žije u otce dítěte.

kajka750
5. říj 2017

Nevim to jiste,ale bude mit rodicak,tim padem svuj prijem a otec ditete ma povinnost ji zivit i kdyby spolu nebyli do dvou let veku ditete,takze si myslim,ze alimenty posilat nemusi,vyzivovaci povinnost prechazi na otce ditete. Teda podle me,muzu se mylit.

journals
5. říj 2017

@dzejnany rekla bych, ze “vyzivovaci” povinnost bude mit spis jeji partner, ne?

dzejnany
autor
5. říj 2017

Právě nevím , jsem z toho zmatená. Počítali jsme, že prostě jak dokončí učňák tak se ji utnou peníze (alimenty), dál samozřejmě nepokračuje. Ale každý nás straší, že si máme dávat bacha, at ji neplatíme dál, protože bude na hranici nějakého minima. Nerozumím tomu, jako když si to udělali, tak at se starají sami. My je upozornovali, ale mají svoji hlavu.

astyna
5. říj 2017

Nám kdysi řekli,že alimenty se platí do první výplaty dítěte - podobně jako výplata sirotčího důchodu. Zde bych výplatu brala jako rodičovský příspěvek, ale kovaná v tom nejsem...

dzejnany
autor
5. říj 2017

@astyna jj taky si to myslím, ale vždy se dostanu na vážky, když někdo řekne něco jiného. děkuji za každý názor

kajka750
5. říj 2017

@astyna Rodicak asi nebude vyplata,to jsem asi blbe napsala,ale kazdopadne ji by mel zivit otec jejiho ditete,to vim jiste a to do dvou let veku ditete,ale kazdopadne alimenty musi zrusit soud,takze navrh bych podala vcas,protoze jiz spotrenovane vyzivne se nevraci!

carmenz
5. říj 2017

Já moc nechápu, kde je problém, totiž - jestli už se školou skončila a je plnoletá, vyživovací povinnost na ní končí (musí tedy mít studium ukončené a být evidována na ÚP). Pokud učňák dodělá (rodí v červnu, takže teoreticky by mohla), tak má ještě 2 měsíce statut studenta (červenec+srpen) a pak pokud nebude pokračovat ve studiu dál, vyživovací povinnost končí. Nevím tedy, jakou situaci přesně Vám jde. Nehledě na to, že to těhotenství je zřejmě úplně čerstvé, takže bych ještě nebyla hysterická, dokud nemá aspoň těhotenskou průkazku.

Minimálně bych se obrátila ale stejně na někoho, kdo je kovaný v rodinném právu (i když to taky většinou stojí prachy), nebo zkusila zeptat se na ÚP, tam by měli mít vlastní právní poradnu (a ta je zdarma, jaj!).

dzejnany
autor
5. říj 2017

@kajka750 jj..pochopila jsem to, ale můžeme to tak brát, že je to prostě příjem. A alimenty máme stanovené mimo soud, takže v tomto nebude problém. Ji jsme na to upozornili, že v červnu ji pošleme poslední, i když ukončí studium v květnu, at nejsme zas úplně hyeny vůči tomu maličkému.

misa357
5. říj 2017

@dzejnany zas de moc předčasně neradujte. Může se teoteticky stárie, že budete platit část alimentu na mimčo, pokud by se.rozešli a chlapec neplatil.

gnozka
6. říj 2017

Co ja si pamatuju tak v
Momentě kdyz jsem dostudovala tak muj biologicky otec nemusel uz platit alimenty . A stejne to bylo ted s brachou mého manžela. Přerušil studium na vysoké skole tak jeho otec uz nemusel platit . V záři se vrátil na školu , tak zase platit zacal . Myslim ze s ukončením studia nárok na alimenty konci . Bez ohledu jestli je nebo neni těhotná .