Ahojte maminky, chtěla bych se zeptat kolik je tak průměrná částka od otce na ani ne roční dítě? Chlap dělá sezónní práci, přes zimu má kolem 20 tisíc někdy ani to ne, ale přes léto si vydělá přes 30 až 40 tisíc. Nemám absolutně představu kolik bych si měla říct nebo je lepší si to nechat spočítat soudně? Hlavně letos bude mít vyšší plat než měl loni a má to dost nahodile ty přívydělky, ani nevím jestli to všechno přizná. Tak nevím jestli se mám snažit s ním jít na dohodu nebo soudně. Od soudu si to nechám určitě potvrdit, jen jsem myslela, že bychom mohli sepsat dohodu předem a nechat si to jen soudem potvrdit, ale domluva po rozchodu moc dobrá není a soud ho dost vytočí si myslim.
Řeknu ti to takhle soud ho vyzve aby doložil příjmy za předchozí tři měsíce takže, pokud bude dokládat příjmy za zimu tak je fuk kolik bere v létě a navíc pochybuji že má vše řádně priznane černé na bílém. Z 20tis ti to vychází rozpětí mezi 2-3tis jsou na to kalkulačky, doporučuji dát vyšší částku max ti to soud sníží.
@cherie24 nevim jak v CR ale v UK je to 10 nebo 11% z hrubeho prijmu
Ahoj holky. Jdu k vám pro radu a názor. Mám syna. Bude mu v únoru 12 let. S ex jsme od sebe nějakých 6 let. Od začátku sme uzavřeli dohodu na městském úřadě že bude platit 2000,–. Po roku začal dávat ještě o 1000,– víc. Takže platí do teď 3000,–. 3 roky to budou co si ho vůbec nevzal a nijak se nestará. Začínám ztrácet trpělivost ohledně placení. Bude skoro konec měsíce a stále peníze neposlal. Na zprávu nereaguje. Je s ním čím dál horší výmluva. Většinou je ještě arogantní a ptá se jestli jako nemáme peníze. Vrchol opravdu. Takže uvažuju vážně nad soudem. Za prvé myslím že by mohl platit i více a za druhé kvůli nějaké splatnosti. A abych už s ním nic řešit nemusela. Takže co udělat? Zajít sepsat tu žádost na úřad právní ochrany dětí? A jak dlouho to může trvat než dojde k soudu. A ještě jak to probíhá? Děkuji za odpovědi a rady ;)
@kikisa311 no a tou splatností, jestli to pak nakonec pošle, tak se s tím soud bohužel zabývat nebude. Asi ani OSPOD. My měli soud letos v březnu a splatnost má nejpozději do 15., soudkyně mu to tam ještě asi 3x opakovala. Teďka po nás chtěla školka školné a nějaké další peníze na mimořádné výdaje, představení apd a platí to partner, protože já momentálně tolik na účtě ani nemám a ex na zprávy nereaguje. Asi 2 měsíce po soudu nám volala paní z OSPODu a ptala se, jestli posílá včas a jak to funguje, tak říkám no, jako někdy to pošle na konci měsíce, někdy až ten další měsíc, pak to pošle najednou nebo třeba další měsíc a za ten správný zas nic. On říkala, že jestli chci, tak mu zavolají a ještě jednou mu to vysvětlí, ale že to je všechno co můžou udělat a říkala a víte jak to s těmi otci je ... Ale o zvýšení bych si klidně zažádala, myslím, že tenhle věk, jakožto školní dítě, je zrovna příčka, kdy se alimenty zvyšují 🙂 Můžu říct, že už jsem fakt zhnusená z toho, že si měsíc co měsíc musím o alimenty říkat. Nesnáším, že se musím někde prosit o peníze a už vůbec u ex 😤
@cherie24 no přesně tak. Já to samé. Úplně je mi zle když mu jdu psát. A navíc si myslím že on na to ještě čeká až mu napíšu a cítí se hrozně důležitě. Absolutně nechápe že se něco musí platit v určité termíny. Nemá žádný zájem , nic..a ještě si myslí jak mě přeplácí. Kdysi po mě chtěl i doklady za to co kupuju z těch alimentů. Jak do toto může dovolit, nechápu. Nebo když mu píšu o peníze tak se ještě zeptá jestli jako my nemáme peníze. Co je mu sakra do toho..on má platit a ne se zajímat o naše finance. Je to jeho povinnost platit. Ach jo už ho mám opravdu plné zuby
@cherie24 Asi záleží i na dalším majetku a jestli platí ještě na nějaké další dítě. Šla bych za advokátem a poradila se s ním,případně jít s ním i k soudu. Výživné na dítě i na matku...na to máš nárok.