Ahoj holky,
mám 2 letého syna z předešlého vztahu. Rozešli jsme se, když jsem byla v 5.měsíci. Otec dítěte občas poslal nějaké peníze, ale teď jdeme k soudu a já se ptám. Ještě v době těhotenství jsem si našla přítele, který syna přijal a staráme se o něj spolu. Máme spolu již i druhého syna. Bude mi tím pádem hrozit nižší výživné, když jsem na výchovu syna nikdy nebyla sama?
No jak kdy. Obvykle se soud o osoby společně žijící v domácnosti zajímá. Ale hlavní je příjem otce, a potřeby dítěte.
Jinak to,že jsi nebyla na výchovu sama nemá žádnou souvislost. On je otec,on měl platit pravidelně výživné na dítě, i na tebe do 2 let, podílet se na výdajích v těhotenství, po porodu, výbavu atd. A o dítě se zajímat a podílet se na výchově. To,že sis našla nového partnera je tvoje štěstí. Taky jsi mohla být celou dobu opravdu na všechno sama.
@sonakuli jako v čem nezasáhlo? V rl ho má,takže vždycky bude vědět,že jeho otec je někdo jiný. Na výživné má / máš nárok. Otec na informace o synovi taky. Jak se časem vyvine podíl péče, zájem,vztah,to je další věc.
Můj muž si bere svou dceru pravidelně,od 2 let dodnes,i když měla hned v domě nového tátu.
Doteď nemáte určené nic. Jak jsi napsala návrh? Výživné tolik a tolik a styk dohodou? Má on zájem?
No, současný partner má sice krásný příjem,ale má taky tebe na RD a vaše dítě. Na synovy potřeby by měl přispívat především jeho vlastní otec. A pokud to nevypadá,že by si syna nějak často bral, podílel se na takových těch větších výdajích, koupil něco schopného k narozeninám atd,tak to rovnou zahrn do výše běžného výživného. Protože takové " přidám když bude potřeba" obvykle nefunguje ( zimní oblečení, boty, očkování, sportovní vybavení, kroužky, později školní vybavení, tábory..) Já to třeba ve výživném nemám, mám fakt spodní hranici, úplný základ,ale ex si děcka bere často, pokryje 2-3 týdny z prázdnin v létě, platíme spolu obědy, družinu, MHD, kroužky, SRPŠ..Ale mnohdy to takhle nefunguje.
proč mimo realitu ?vždyt píšeš že neznáš ani výši jeho platu.pokud vydělá dost ,tak sis klidně mohla napsat 3000 i 4000
@sonakuli Proč mimo realitu? Vždyť děti něco stojí. Ty penize jsou pro jeho dite! Ja jsem rozvedena už dvanact let, dceri byly tenkrat 3 roky a uz tenkrat mi byvaly muz platil 2 tis. mesicne + veskere krouzky jsme platili napul. Od 11 let mi jeji otec plati 4 tis., uz ale nehradi nic navic. Je pravda, ze jsme se na vsem dohodli a nemuseli resit pres soud. Dceru si bere kazdy druhy vikend a 2 tydny o prazdninach.
Jako že jdeš žádat o výživné až po dvou letech? je otec vůbec zapsány v rodném listě?