Ahoj, měla bych dotaz, zda se někdo nesetkal s podobným problémem. S manželem jsme pár dní rozvedeni, ale zjistila jsme, že jsem těhotná. Tudíž otec bude automaticky bývalý manžel. Vím jake jsou možnosti, ale má otazka je....
Stačilo by soudu mé popření,že bývalý je otcem a zpráva, že není schopen přirozeně počít dítě - je totiž neplodný -Místo DNA testů. (to, že jde moje, býv. manžela a biolog.otce vyjádření vím, ale ptám se na tuto možnost). Děkuji
Ještě se můžete s novým partnerem vzít. Zbytek bude tak nějak na soudech.
@merope manzel neni otec-jsme rozvedeni,ale 300 dnu po rozvodu, pokud se narodi dite je automaticky. byv. manzela...tak asi bude chtit porit otcovstvi
@merope joo to vím také, ale nevezmeme
@merope jde mi o to,zda je vzdy nutny test otcovstvi...(pokud by se partner nepřiznal u soudu), když bývalý manžel nemuže mít děti
@evinka12345 Ano je, to, ze nemuze mit deti neni nikdy jiste.
@j.a.n.i jasne-diky za odpoved
@evinka12345 kamarádka to tak měla a musela se vzít, byť jen na úřadě
@evinka12345 Ahoj, tohle se řeší u soudu. Trojstranna dohoda, pokud tvůj bývalý manžel podepíše papír a vzdá se otcovství, s novým partnerem můžete rovnou na soudě určit otcovství. To se ale dělá až po narození dítěte. Takže mimco se narodí, přijde Ti z matriky RL, kdy bude otec uveden bývalý manžel, vy si to vyřídite na soudě, ze soudu přijde rozsudek na matriku a oni Ti vystaví nový RL s pravým tatinkem. Někdy přijde ze soudu na matriku pouze popření otcovství a to by jste s novým partnerem pak zašli na matiku určit otcovstvi.
@evinka12345 Pokud se kdokoli z nich přiznat nebude chtít, tak testy budou potřeba, pokud se všichni přiznají, tak je to jasné. Asi nechápu podstatu problému 🙂. Jako jo, kdyby bývalý manžel říkal, že dítě chce a je jeho, tak asi soudu můžeš vytáhnout tu neplodnost. Teď píšeš, že asi bude chtít popřít otcovství - pokud bude chtít popřít, tak prostě popře a testy netřeba, ne?
@merope to joo jen nevím,zda biolog. otec bude chtit k soudu...tot cele...
@evinka12345 Tak soud ho vyzve - určitě lepší, aby šel k soudu než aby musel na testy. A věřím, že pokud soudu napíše nějaké ověřené povídání ve stylu "dítě moje není, nezajímá mě", tak to soud vezme (resp. je dobré se pak ptát na soudu).
@evinka12345 bude chtit k soudu? no moc na vybranou nema, pokud nechce k soudu tak muze solit alimenty na cizi dite. jestli tohle je pro nej lepsi..
@evinka12345
@mimi1004
aha blbe sem cetla.
kazdopadne pokud ty i ex manzel prohlasite, ze dite neni jeho, ale otec se nebude chtit priznat, pak se naridi testy DNA.
@evinka12345 a biolog. Otec nechce přiznat otcovstvi?
Oni ho předvolaji tak jako tak. Prý většinou soudní vyzva zafunguje. Jinak asi ty testy, když si nedá rict...
Tyjo rozvést se a hned si udělat dítě s chlapem který asi ani nechce přiznat otcovství, to je odvaha
A kdyby zakladatelka nechtěla bio otce uvádět do rodného listu? Pak záleží co na to soud?
@bara88 ono nez se clovek k soudu dostane trva temer rok a vzdy se to na poprve nepovede....a ja nerekla,ze se biol.otec nechce prihlasit k otcovstvi. Jen me zajimala tato varianta- kdyby biol.otec se nechtel sejit ve 3 u soudu, zda za dukaz staci prokazana neplodnost.
@tulikiss tak pry dukaz o neplodnosti staci Dobrý den.
Pokud se dítě narodí do třístého dne poté, co bylo manželství pravomocně rozvedeno, má se za to, že otcem je bývalý manžel. (§776 občanského zákoníku, zák. č. 89/2012 Sb., v platném znění).
Pokud se otcovství nepodaří určil dle § 777 cit přepisu, tj. způsobem, kdy bývalý manžel prohlásí, že není otcem dítěte, jiný muž prohlásí, že je otcem dítěte a matka se k prohlášení připojí, bude třeba popřít otcovství manžela k dítěti.
Otcovství může popřít bývalý manžel (§ 785) i Vy, jako matka (§ 789).
Pokud je bývalý manžel neplodný, což lze doložit potvrzením od lékaře, je vyloučeno aby byl otcem (§ 786) a není nezbytné provádět test DNA.
S pozdravem a přáním hezkého dne
@evinka12345 Jaký je problém nechat udělat test otcovství a mít to černé na bílém? Vytahovat papír na bývalého o neplodnosti mi nepřijde hezké, když problém se týká především nového partnera.
@marti89 urcite rodil je v cene.....jestli 2000 nebo 20000 s testem DNA
@evinka12345 ja ten test DNA myslela na toho druheho, ne ex manzela, ze pokud u soudu ex a ty dolozite, ze je neplodny a otec ditete bude tvrdit, ze on otec neni, pak soud jemu naridi test DNA.
@tulikiss aha jasne.... dekuji
Rozumím tomu dobře tak, že bývalý manžel ti nechce podepsat prohlášení, že není otcem? Nebo že mu to chceš zatlouct? To se asi nepodaří, když je automaticky otec. Nechápu podstatu, proč nejde to prohlášení.