Dobrý večer holky. Mám takové dilema a potřebuji poradit. Mám dceru je jí 17 let. Výživné bylo určeno po narození . Od té doby nezměněno. Otec platí 3500 Kč,na nic jiného nepřispívá ani dárky nedává. Což mu zas nevyčítám jelikož se s otcem dcera nevídá již čtvrtým rokem. A ve mě se to teď pere. Zkusit výživné zvýšit či nikoli a být ráda za takovou částku jaká je ? Přeci jen za těch 17 let šlo vše nahoru . Platové ohodnocení otce mi není známo. Po dobrém to nepůjde a bude to muset být přes soud,to vím jistě. Dcera teď bude nastupovat do prvního ročníku učiliště. Budu ráda za nestranný názor.
Pozadej.. 3500 mam na sedmiletou (nezadala jsem ted o zvyseny z jistych duvodu).. narok na zvyseni je vzdy pri nejake zmene.. prvni stupen, druhy, stredni, vyska.. a kor kdyz ji mas nonstop u sebe..
Určitě požádej. Ted jsem řešila zvýšení a vyšlo to, sice ne úplně dle představ, ale víc platí. Trošku tu prvotní částku nastřel at máš kam couvat a dělat vstřícné kroky 😀
Jasně, zvedni to. Dala bych to třeba na 5tisic a uvidíš, co se povede. Za zkoušku nic nedáš u nás to šlo tenkrát taky soudně a já jako dítě jsem musela jít před soud říct k čemu to výživné potřebuji. Už mi bylo 18, příšerné to bylo. Musela jsem si hned zřídit vlastní účet, aby nešly peníze na mámu. Nerada na tohle vzpomínám teda. Držím palce 🙂
Požádejte hned teď. Ceny šly dost nahoru a SŠ je poměrně finančně náročná. Navíc po 18 roce by musela žádat dcera sama,sama řešit vše u soudu, dokládat..
@marketa1218 já jsem tehdy poprvé viděla otce. U soudu. Byl to děs. A stres samozřejmě. Bohužel u nás se soud táhl, než se něco vyřešilo, dosáhla jsem zletilosti a muselo se žádat znova.
@marketa1218 to ja bych teda dala vic nez 5tis 🤔
@l_ Tak může, ale neznáme příjmy otce .
@luucia
@marketa1218 jasne, ale vzdycky je potreba zadat vic, nez realne chci.. a 5000,- na 17letou? Kdyz si vezmu intr, naklady na studium, jidlo, dojizdeni..
5-6 tis úplně určitě. Pokud navíc nic neposílá, nevídají se..
@marketa1218 tak ale není to dvojciferná částka, on ví, že má nezletilé dítě a je spíš pravděpodobné,že vydělává víc než míň ( 3,5 tis odpovídá tak minimální mzdě)
Určitě bych požádala. Nástupem na střední školu se zvýší náklady. Může se žádat i 3 roky zpětně.