Zvládneme utáhnout hypotéku?

preper
11. zář 2024

Ahoj,

plánujeme se vracet z Prahy do menšího města v pardubickém kraji, kde máme vyhlídnutý byt a přemýšlíme, zda u něj zvládneme utáhnout hypotéku. Pracuji jako medior programátor a narodil se nám nedávno syn. Po orientačním odečtení hypo, energií, pojistek atd… mi to vychází na živobytí 20k ode mě + 10k rodičovská přítelkyně. Plus případných dalších 10k, ale ty bych rád dával do investic (ETF) jako doposud.

Náš životní styl bych popsal něco jako 1-2 dovolené ročně (25k osoba/1), rádi navštívíme dobrou restauraci, koncert atd. Neomezujeme se, dopřejeme si, ale obecně nepotřebujeme věci jako auto za mega. Počítám s tím, že holt dovolená bude třeba jen jedna v ČR a ne dvě u moře atd, spíš mi jde o to, jestli se za těch 20-30k měsíčně dá dneska žít hezký život s dítětem a hypotékou na krku, aniž by člověk musel sledovat, kolik stojí zmrzlina, když na ni dítě má zrovna chuť 🙂

Díky za názory.

zuzkasim
11. zář 2024

Ale to nejde asi takhle říct. Jde si koupit kopeček za 35Kč nebo nanuk z Lidlu do 10Kč, osvěží tě oboje, nanuků můžeš mít plný mrazák. Pokud syn nebude mít žádné speciální alergie, bude se vařit levněji, pokud se tedy bude doma vařit, kupované příkrmy vyjdou dráž... Záleží, jak umíte hospodařit.

mikawis
11. zář 2024

Tak to nějakou dobu vyzkoušejte...nechte si tuhle částku na měsíční život a uvidíte, jak to půjde, jestli je to pro vás důstojný život v pohodě. Lepší vyzkoušet teď, než se pak trápit

lutu11
11. zář 2024

@preper udělejte si samy měsíční přehled. Cca kolik dáte za jídlo, oblečení a další. Dle toho se rozhodněte. My jsme 4 a jen na potravinách dáme měsíčně 20 tis.

nikinelinaty
11. zář 2024

@preper u nás byla zjištěna alergie na lepek v 8 letech první dcery a v 5 ti druhé...Hmm s to se pěkně zvedli výdaje... A hlavně i starosti kolem jídla obstarat pro holky.

Nevím 20-30 tisíc je rezerva nebo peníze na jídlo+ hypotéka???
My třeba zkoušíme si vyžít v případě hypotéky a nevím, zda se tak zdražilo, za ty nervy nám to nestojí... Je to každý měsíc +- na stejnou nebo částečně v mínusu.
P

berenika39
11. zář 2024

@preper Hypotéka je na omezenou dobu. Pak budete mít něco za sebou, nemovitost, klid, že kdyby se něco poto, tak jste krytí. Nevím, kolik vám je, ale asi mladí lidé, pokud máte malinké dítě. (i když?) Lepší investice než do bydlení není. Však - i když to zní asi divně - bude vašich dětí... držím palce. Nebála bych se toho.

janule0123
11. zář 2024

@preper tak koukám, ze se ptáš minimálně na dvou místech 😂hele.. píšeš ze po odečtení hypo energie pojistky vám zbyde vlastně 40 tisíc ..pokud je dotaz utahneme hypo… mas tam rezervu 10 tisíc který davas do etf a c případě problemu je tam poslat nemusíš .. zena na rodičovské bude taky jen par let … každý má jiný standard a jiný představy .. když odectes to bydlení a tady ty věci… Ponizis prijem na úroveň Pardubic.. tady ty vydaje na který se ptáš budou dost podobný i v Praze … jen usetris za kulturu🤣(v Praze se toho děje víc a když to nemáš úplně za rohem tak si rozmyslis jestli tam pujdes) a služby 😂 ale příplatis si třeba za oblečení … a každý má jiný představy o tom co píšeš .. takže bych se odrazila od vašich výdajů.. a kolik těch děti ještě máte v plánu 😉když si vezmu me a sestru- tak žijeme s podobnou myšlenkou co ty … ale každý na tu podobnou myšlenku potrebujem jiný peníze a co se týká těch peněz každá rodina je utracime jinde a jinde zase omezujem, protože nám to přijde zbytečný … nedávno jsem viděla diskuzi holek na téma kolik do sebe měsíčně invetsujete na službách (kadernice, kosmetika, …) - částky byly od 0 do 15 měsíčně … takže tak 😏

pilzzee
12. zář 2024

@preper Hele jejich 10k vubec nepocitej, to je jeji kapesny. Ja beru rodicak 17k a je to fakt malo. Jo, utahnete to, pokud se uskromnite. Je to docasny, ale pripocitej eventuelne dalsi dite a to “docasny” bude treba 5 let.

fire85
12. zář 2024

Jako 40 tacu na měsíc? To je vtip?

fire85
12. zář 2024

@pilzzee a co kupuješ že ti nestačí 17 tisíc pro sebe?

brunetka11
12. zář 2024

No, já bych se spíše zamyslela nad tím, zda máš jistotu, že si v Pardubicích udržíš plat nebo sazbu programátorů v Praze.
Ale jestli ano, proč ne. S tou třicítkou budete muset zredukovat “fajn” život, to už moc na vyskakování není. K dovolené si přidej náklady na dítě. A tam už to lítá.

pilzzee
12. zář 2024

@fire85 Tak nejsou to jenom “blbosti pro sebe”, jsou to i bezny nakupy a taky jsem zvykla si neco odkladat bokem, coz napriklad s 10k uz absolutne nejde a vsechno utratit je dost proti mymu presvedceni 🙂

fire85
12. zář 2024

@pilzzee tak to chapu, já myslela jen pro sebe celých těch 17 tisíc...měla jsem to stejně, akorát rodicak byl 10 000, ale jídlo a vše bylo levnější..6 let zpět