Zrušení s. r. o. Jak je to s dluhy po firmě?

misule55
16. únor 2022

Vím, tě to sem úplně nepatří, ale třeba He tu někdo, kdo tomu trošku rozumí.
Přítel bude rušit s.r.o., kde je jediným jednatelem, firma má dluhy, nijak vysoké, ale má, zároveň nemá absolutně žádný majetek. Jak je s dluhy, které po firmě zůstanou, přechází ve 100%na jednatele nebo ručí jen do určité výše? Je možné, pokud dluhy přejdou na jednatele vyhlasit osobní bankrot?
Hledala jsem všude možně, ale nic moc jsem nenašla. Se spravkyni to řešíme, ale zajímá mě, jestli má někdo zkušenost.

zirafka11
16. únor 2022

Dluhy se budou řešit v rámci likvidace společnosti, pokud se něco nezměnilo, tak společnost nelze zrušit, dokud nejsou dluhy uspokojeny. Pokud nejdou uspokojit, pak společnost má být v insolvenci. Na jednatele žádné dluhy nepřejdou.

curliess
16. únor 2022

Firmu nelze jen tak zrušit, musí proběhnout likvidace, přesně jak píše uživatelka nade mnou. Všechny dluhy musí být samozřejmě vypořádány, jinak by si každý zakládal firmy, sekal dluhy a pak firmy “rušil”, to není tak jednoduché 😄

misule55
autor
16. únor 2022

@curliess ano tomu já rozumím. Spíš mi jde o to, že jednatel nemá majetek, je klasickým zaměstnancem, dluhy v řádu milionů není schopen uhradit, jak se tedy postupuje v takovém případě?

misule55
autor
16. únor 2022

Zajímá mě, při vyhlášení likvidace a nemožnosti dluhy uhradit z majetku, půjde se klasickou cestou exekuce? Tzn. že dotyčnemu bude do smrti zůstávat minimální příjem?

curliess
17. únor 2022

@misule55 No jednatel má v tomhle dost nevýhodnou pozici oproti pouhém spolecnikovi. Společník ručí do výše svého nesplaceného vkladu a dál ho to úplně nezajímá. Jednatel je zodpovědný za řádný chod společnosti a musí jednat s péči tzv. řádného hospodáře, takže když společnost není schopna splatit své dluhy, jde to prakticky na jeho triko - protože samozřejmě za to z logiky věci někdo být odpovědný musí.

https://www.finance.cz/523588-ruceni-a-odpovedn...

https://archiv.hn.cz/c1-22760340-kdo-zaplati-dl...

curliess
17. únor 2022

Jednoduše - pokud mu bude odpovědnost za dluhy přiznání, jakoze téměř s jistotou bude, bude to dluh jako každý jiný který by nepocházel z podnikání. Tzn. možnosti exekuce, insolvence, osobní bankrot atd