Ahojte zjistím někde kde a jestli někde dluží můj muž peníze? Myslím hlavně nebankovní půjčky jako ,,Provident atd.,, ☹ Já sama si myslím,že pokud on nedá svolení tak ne nebo?Poradíte někdo?
@andreaandrejka No to je ono toho je víc bohužel co jsem nevěděla :(
@jajda2011 Myslim, ze to lze. Je nejaky registr dluzniku na internetu. Znama toto resila, zasla k pravnikovi a ten ji poradil. Hlavne je dulezite, abyste co nejdrive tu situaci zacala resit. Pokud nemate predmanzelskou smlouvu a manzel ji pri pujcce veriteli neukazal, tak budou dluh vymahat i po Vas a exekuce neni nic pekneho. Jde v tuto chvili se nejak formalne od jeho dalsich dluhu distancovat (od tech doposavadnich jiz ne) ale jak nevim, to vam rekne pravnik. Ja bych to toho tedy investovala (ta porada stoji par tisic)-
jo, registr dlužníků je, zadej do googlu, vyjede ti. Nějaký poplatek tam je.
@andreaandrejka pravdu máš, ženo..tam by byl až s průserem, nehrazeným dluhem.
jestli máte na mysli registr dlužníků Solus, tak tam se opravdu dostanou pouze ti, kteří své závazky neplatí. Není to přehled všech půjček, které člověk má. Dělala jsem v leasingové společnosti, tak s tím mám trošku zkušenosti. Pokud není tazatelka u smlouvy vedená jako spoludlužník, tak ji žádná úvěrová společnost takového informace neposkytne.
Jedině mě napadá jak by se dalo zjistit, zda není proti dotyčnému vedená exekuce, česká pošta zavedla novou služby, kdy za poplatek 50,- vytisknout přehled, zda proti konkrétní osobě je vedena exekuce nebo ne. Stačí znám rodné číslo, nebo i datum narození dotyčného
@andreaandrejka Ano, presne tak. Pokud nesplaci.
@jajda2011 Jinak s tim, jestli se muzete obratit prijmo na ty instituce, to nevim. Ale prijde mi, ze by to fungovat tak melo, protoze, kdyz si jeden z manzelu vezme pujcku, i kdyz o ni ten druhy nevi, tak si ji formalne stejne berou oba a jste za ni zodpovedna ve 100procentech castky. Ale fakt nevim, urcite pravnika. Videla jsem kolem sebe desny veci, co se tyce zadluzenosti jednoho z manzelu ☹
@jajda2011 zkus se obrátit na koho to půjde, buď ti odpoví, nebo ne, za zkoušku nic nedáš. S ohledem na to, že jsi manželka a dluhy spadají do SJM (jsou zde výluky, ale je to komplikované na vysvětlení), by ti odpovědět měli. Ale nebankovních poskytovatelů (a ještě hůř lichvářů všeho možného ražení) je tolik (přes 35.000 tuším, nepočítaje v to právě lichváře), že nemáš šanci ani zjistit, kde všude si mohl půjčit a ověřit si to. Bohužel s tím mám zkušenost a v zásadě ti nezbývá čekat, kde a kdy se co vynoří. Doporučuji urychleně rozvod (byť formální), nebo zúžení SJM. Rozvod je ale jistota, že co vznikne po rozvodu, už půjde jen za manželem a ty nebudeš muset nic řešit. Přeju mnoho sil a pevné nervy!
@jajda2011 Pokud myslíte tohle https://www.centralniregistrdluzniku.cz/, tak radím se ani neregistrovat, mám s nimi špatnou zkušenost.
Andyha ma pravdu, ted to davali v tv, ze staci jit na postu a tam to reknou i cizi osobe, za 150,-? timpadem toho muzou zneuzivat prakticky vsichni, vim ze se tam mluvilo o exekucich, ty tam videt budou, ale zda nekdo nezaplatil 2-3splatky a zda ma vubec pujcku uz nevim, tezko rict, jedine proguglovat
@micaella23 Andyha právě říká, že ta dotyčná osoba musí být s OP přítomna, takže komukoliv to prý neřeknou. Já jsem to pochopila také tak, že stačí mit datum narození nebo RČ a můžu se zeptat na kohokoliv
*ted to docitam, takze s dotycnym, to jsem blbe poslouchala
@micaella23 jsme na tom stejně, také jsem to pochopila špatně
To nebude nama ale tou televizi:D neumeji to vysvetlit:D
ještě pokud jde o ty zmiňované registry, existuje solus, ale ten sdružuje pouze několik málo subjektů (banky, nebankovní poskytovatele, telefonní operátory), ale jen ty, co o to mají zájem a platí si to. Informace, o tom, zda dlužíš některému ze členů solusu, se dozvíš jen ty sama, na základě placené žádosti, tuším, že s ověřeným podpisem. Takže tam se o manželovi prakticky nemáš šanci dozvědět, leda bys zkusila argumentovat právě tím SJM. A myslím, že je to zpoplatněné a dlužník se tam určitě dostane až při prodlení se splácením. Jinak neexistuje žádný oficiální registr, kde by ses dozvěděla, u koho a jaké má tvůj manžel finanční závazky. Existuje ještě centrální evidence exekucí, kde se za poplatek 60,- Kč za záznam dozvíš, zda je proti tobě nebo jakékoli osobě, jejíž znáš rodné číslo, vedena exekuce. Přístup si může zřídit kdokoli na https://www.ceecr.cz/ . Ale jako manželka se o exekuci dozvíš tak jako tak, protože bude obstaven tvůj účet a mzda. Cokoli jiného, než je solus nebo CEE (vedená exekutorskou komorou), je krajně nespolehlivé. Jinak ještě doporučuju hlídat si poštu, aby ti manžel nestápěl dopisy s pruhem, adresované tobě. Nebo ještě líp, lustrovat i jeho poštu, abys měla šanci zajistit korespondenci ohledně případných dluhů ještě v předsoudní fázi. A při případných dotazech na dluhy se rovnou ptej, jestli tam dluh nemáš taky. Oblíbené číslo lidí, co se dostanou do dluhové spirály, je uvést manžela nebo kohokoli, komu můžou ofotit občanku, jako spoludlužníka nebo ručitele a ty o tom nemáš ani páru. Běžná praxe i u bank. Nechci tě strašit, ale buď připravená na všechno.
Takzvaný registr dlužníků má jen omezený dosah a osobně bych ho nedoporučoval. Jen vybírají peníze, ale praktické využití nula. Do registrů, které využívají banky, tedy SOLUS a bankovní+nebankovní registr dlužníků, se nepodíváš bez jeho souhlasu. Tam ale nejsou dluhy od věřitelů, kteří nejsou součástí těchto registrů. Můžeš zkontrolovat, zda proti němu není vedena exekuce https://www.ceecr.cz/ nebo si na poště nechat vyjet list vlastnictví, zda nemá zástavní právo na nemovitosti a případně v jaké výši. Kde to ale poznáš téměř spolehlivě, jsou výpisy z jeho bankovních účtů, kde má splátky těchto dluhů - jen se k těm výpisům dostat 🙂
Ahojky, jde to 🙂 Ale musíš si zaplatit-vyjede Ti to kompletní bankovní i nebankovní registr, kolik sis kde půjčila nebo manžel půjčil, kolik dlužíš a také kde byla třeba jen vyřízena a nebyla dokončena, je to tzv. BRKI a NRKI. Ale je to pro člověka, co není v registru dlužníků-jak už bylo výše psáno-je to vhodné např. pro lidi, co chtějí řešit konsolidaci a nechtějí psát jednotlivým bankám. Pro bližší info napiš 🙂
@jajda2011 Já si myslim,že nezjistíš. Ony tyhle nebankovní sektory půjčují i manželům jednotlivě, aniž by o tom druhý musel vědět. Jestli nemáte společný účet, že bys zjistila, že třeba odchází splátky, tak asi těžko...Hlavně teda je to podraz od tvého manžela. Půjčit si a druhému nic neříct? Co je to za manželství? ☹