Dobrý den. Chci mě a synovi (3 roky) založit společné životní pojištění. Už jsem měla s jednou pojišťovnou uzavřenou smlouvu, dokonce i 2-3 platby už proběhly. Ale v červnu jsem byla na konizaci čípku, a chtěli ještě doložit výsledek kontrolního stěru, na který jsem šla až po uzavření smlouvy, kde je info, že jsem v pořádku, ten jsem jim pak poslala. Ale jim to nestačí a chtějí po mě ještě výsledek histologie z té konizace, kde jsou veškeré informace o zákroku. Mě i kamarádce, co dělá na gynekologii kam chodím, to přijde jako už velký zásah do lékařského tajemství a mého zdravotního stavu. Mají na to vůbec nárok, takové informace chtít? Nemělo by jim stačit potvrzení, že jsem v pořádku a navíc očkovaná proti rakovině děložního čípku? Máte s tím někdo zkušenost a poradite? Děkuji Veronika K.
@veronastreetdog bohužel nárok na to mají..☹️☹️ Rozhodně to není zásah do lékařského tajemství, ty máš právo o svém zdraví říct, komukoliv, cokoliv.. tvůj Dr. Nesmí. ty to nemusíš udělat, ale pojištění tím pravděpodobně zanikne... Můžu se zeptat není to Česká podnikatelská pojišťovna? S nimi jsem měla podobné peripetie, tak jsem šla jinam...
@levandule_k tak to samozřejmě chápu, že s rakovinou mě na ni nepojistí, jen jsem si říkala, že když mají potvrzeni z kontrolního vyšetření, že je vše v pořádku, tak nemusí vyžadovat i toto. Moc děkuji za podrobné vysvětlení. 🙂
@veritanas aha, takhle jsem nad tím nepřemýšlela. Je to Generali Česká pojišťovna. Ono si asi moc nepomůžu, když půjdu k jiné. Myslím, že po uvedení, že jsem byla na té konizaci, budou chtít výsledky vyšetření všude. Moc děkuji za odpověď 🙂
Taky si myslím, že mají nárok...souhlasím :/ nebo se mrknout nebo zeptat tady: https://www.financni-navigator.cz/pojisteni/ tady se vždy taky dívám a řeším, co je potřeba ;)
Jedním z důvodu konizace děložního čípku je odstranění kusu tkáně ještě v době přednádorového stavu. Pojišťovna chce mít 100% jistotu, že jsi v tomhle směru zdravá a nejsi v předrakovinovém stádiu. Ve smluvních podmínkách bude, že si mají právo vyžádat veškerou dokumentaci a klidně tě můžou poslat na prohlídku i ke svému doktorovi. Pojišťovny si tě dobře proklepnou, jestli jsi zdravá, protože nechtějí brát někoho do pojištění proti rakovině, kdo už ji fakticky má.
To pojištění je dobrovolné, buď souhlasíš s podmínkami, nebo ne. Když nedoložíš to, co chce pojišťovna, tak ten smluvní vztah zanikne, eventuálně vůbec nevznikne.
I když jim pošleš detailní lékařskou zprávu, tak neznamená, že tě vezmou do pojištění, protože budou zkoumat, jestli jsi pro ně pojistitelná.
Takže právo na to mají.