Žiju s tím, že nepracuji, nemám nárok na nic. Jak z toho ven?

27. srp 2024

Ahoj ženy, potřebuju poradit zda to někdo má podobně a zda z toho nějak ven ( myšlenkami). S manželem máme dvě malé děti, jsem na mateřské s 10 měsíčním dítkem. Takže příjem nula nula prd.
Manžel mě před pár dny naštval a já nedokážu přestat myslet na to , jak si všechno upírám. Manžel zajde rád na pivko, nešetří se. Chodí do práce, vydělává dost. Platí úplně všechno... Sekretářku, dvě auta, hypotéku, telefony, dovolené, jídlo... No snad všechno. Před pár dny došlo k potyčce, kvůli koupi stanu. Který podle něj nepotřebujeme ale pobyt v kempu ukázal opak. Nabídla jsem že ho koupím. I když mi chodí měsíčně 8tis. Zamítnul. A tak nějak jsem bouchla. Že on za pivo vyhodí prachy a já jako ženská neztratím za nic. Že jiný buchty chodí na nehty, ke kadeřnici, na kosmetiku, cvičit a co já vím. Samozřejmě mi to neupírá ale mě to prostě je blbý protože nevýdělávám a prostě si pak řeknu proč utrácet za blbosti. Jenže teď mě to právě štve řekla jsem si že Zajdu na nehty, že si udělám radost. Byla jsem rozhodla že to udělám. Jenže opět na mě padla depka... Děti potřebují na zimu boty, kombinéza do školky, oblečení do školky atd atd. Všechno platím já z peněz z rodicaku. Ano občas když jsem na nule si řeknu o peníze a on mi je samozřejmě pošle ale jinak mi je to nepříjemný. Nevím proč 🙄. Říkám si že utrácí za mě až až. Takže jsem se opět dostala do bodu, že na nehty nepůjdu protože za 600 koupím aspoň ty boty 😶😶😶

andelka
27. srp 2024

Všechno blbě.
prostě je blbý protože nevýdělávám ( proč proboha? Staráš se o děti, společné děti, proto nevydelavas)
proč utrácet za blbosti ( nejsou to blbosti. Jsou to potřebné věci, abys na chvíli vypadla od dětí, pečovala o sebe, měla sebevědomí a chlap hezkou ženu vedle sebe, která si sebe a své práce váží)
on mi je samozřejmě pošle (Ano, 8 tisíc není zázrak, ale není to jen pro děti,je naprosto správné,že ti peníze pošle, vždyť máte společné hospodaření a společné finance,všechno je vaše společné).
Promiň,ale ty blbé pocity si děláš sama. Sama sobě snižujes hodnotu, cítíš se méněcenná a méně hodna " jeho" financí, nehodna výdajů za sebe. Je to cesta do pekla. Skodis si tím strašně moc.

andelka
27. srp 2024

Šla bych na nehty i koupila boty. Máte na to ( opět, finance jsou společné,je jedno na čí účet přijdou), je potřeba kupovat nutné věci i si něco dopřát.

andelka
27. srp 2024

A zapomeň na kec, že nepracujes. Pracuješ až až, vytvářís hodnoty, děláš asi tu nejužitečnější práci na světě. Pracuješ o dvě malé děti ( a určitě i domácnost).

merope
27. srp 2024

A nebyl by manžel raději, kdyby sis zašla na ty nehty, než koupit nový stan? Třeba mu to přijde opravdu zbytečné. K čemu potřebujete ten nový stan? Kdy zase pojedete na dovolenou do kempu? Jak často ho používáte? Za kolik by byl ten nový stan? Teče do toho stávajícího? Rozpadá se? Je vám vyloženě malý?

Z jakých poměrů pocházíš? Není to o tom, že ti fakt všechno přijde zbytečné? Tohle není o množství peněz, ale o zbytečnosti výdaje, dalším krámu v baráku a podobně.

Určitě zapracuj na svém sebevědomí, protože tak, jak píšeš, to může být něco, co může manžela opravdu začít štvát (aspoň mě by to u partnera asi opravdu štvalo). Nebyl by nejlepším výdajem třeba psycholog? Šlo by to nějak zařídit s hlídáním? Popravdě to je něco, co mi teď přijde opravdu klíčové.

reeeza
27. srp 2024

Ty vychováváš jeho děti = vaše děti. Čili máš NÁROK na jeho peníze = vaše peníze.

andelka
27. srp 2024

Taky mě zaujal ten stan. Vy ještě letos plánujete kempovat? Stan máte a nevyhovuje?
My budem velký stan prodávat, kempování nás začalo bavit a pořídili jsme přívěs místo stanu. Když prší, a musíš ho složit, je pak problém kde ho usušit,když nemáme zahradu. Docela trvá,než se rozloží, složí.
Teď bych asi neřešila stan,ale to, že máš sebevědomí na nule a úplně špatné myšlení. Do toho bych investovala. Stan bych nechala na příští sezónu.

zaludova
27. srp 2024

Problém je akorát v tvoji hlavě. Podle toho co píšeš, ti manžel peníze nijak neupírá a ani nedřete bídu s nouzí...Jen proto, že mu přijde zbytečný kupovat stan (evidentně z principu, když ho nechce koupit ani z tvého rodičáku), tak hned vyšiluješ...

andelka
27. srp 2024

"já nedokážu přestat myslet na to , jak si všechno upírám."
Vždyť není jediný důvod si všechno upírat. Proč proboha? To je nějaký mučednický syndrom? Vždyť to nikdo neocení. A ani by neměl.

tereza0111
27. srp 2024

Tohle ale neni problem manzele, to je problem tvoji hlavy. Je zbytecne snazit se najit si, v cem je manzel spatny, ze chodi na pivko, protoze neni spatny.
Jsou pripady, kdy manzel si zije "nad pomery" a zenska z rodicaku tahne vse - tj. vcetne jidla a kdyz si koupi obnosene tricko, tak ji jeste serve. Ale ty jasne pises, ze kdyz si o penize reknes, tak ti je posle + plati vse manzel, takze rodicak mas opravdu jen na nakupy pro deti typu obleceni a boty?
To je uplne zbytecne hledani problemu, ktery si delas ty sama. Jdi na nehty, rekne ti neco? Neni nutne vsechno hledat v sirsim kontextu, ale nekdy i pripustit nejjednodussi varinatu - stan mu opravdu prijde zbytecny, Nechce ti tim naznacit, ze moc utracis, jen nechce stan

bertoldina
27. srp 2024

Neumím si představit na sobě takhle skudlit, když to není nutné a zároveň utratit všechny peníze za dětské oblečení a boty?

jeyre
27. srp 2024

Vypadá to, že je to opravdu v tvojí hlavě. Občas to v sobě my ženy máme, že se hlavně máme obětovat pro rodinu a nás tak moc nezáleží...a domácnost a děti vlastně nejsou práce a kdo nepracuje ten nejí ne? Takže zaprvé ty pracuješ, jen to děláš doma. Zadruhé máš nárok na stejnou životní úroveň jako tvůj manžel. Zkus začít tím, že až půjdeš kupovat boty dětem, tak si vybereš i něco pro sebe. Nebo jestli ti nehty přijdou zbytečný, tak choď třeba cvičit nebo na masáže, tím děláš i něco pro zdraví. A časem třeba dojdeš k tomu, že cítit se dobře sama se sebou je vlastně základ 🙂 No a jestli je ti blbý si manželovi pořád říkat (chápu, taky jsem to tak měla), tak se domluvte na měsíční částce, kterou ti automaticky pošle na tvoje potřeby.

andelka
27. srp 2024

Opravdu nechápu ten postoj. Lituju manžela. Vpálit mu, že jiné ženy někam chodí a já ne, že to má být jako nějaká zásluha hodna ocenění a ještě mu vyčítat pivo a že se neomezuje..to je silné kafe. To si nezaslouží. Pokud by razil on heslo, já vydělávám já si užívám, žena nic nepotřebuje,kam by trajdala, to by byla jiná. Ale on nic nezakazuje, on nechce chudinku co si nic nedopreje a pěstuje si frustraci. Naprosto zbytečně. Dovolil si namítnout, že výdaj za stan je teď zbytečný ( což i podle mě na konci kempovaci sezóny je).

dashyyy
27. srp 2024

@andelka tak to ale neznamená, že je to zbytečný výdaj i pro ostatní.. my třeba odjíždíme kempovat zítra, zrovna včera mi přišla výbava do kempu z dekáče.. navíc třeba na konci sezony můžou být podstatně levnější a budou tak za lepší peníz připraveni na další sezonu.. souhlasím, že z toho zakladatelka doma asi udělala kovbojku, protože to má nastavené, že jí to nevyhovuje, to ale nebude problém stanu na konci sezony, kde to jeden vidí tak a druhý jinak

andelka
27. srp 2024

@dashyyy budou asi levnější, ale zas nová sezóna přináší novinky, které jsou většinou fajn. Bohužel nenapsala co je jejich stanu nebo jestli ho nemají a chtějí, a jestli ještě plánují někam jet. Já třeba nemusím noční teploty pod 15 stupňů, natož s dětmi, s kojencem. Stanová potyčka určitě není nic zásadního, spíš zástěrka. Jestli ho koupí nebo ne je finančně nijak neohrozí.

martinka_33
27. srp 2024

@merope to já bych radsi ten stan než nehty 😅 Vyhazovat peníze za krásu mj připadá stejne zbytečný jako za pivo, cigára apod. K životi to nepotřevuju a radeji budu pohodlneji kempovat (i kdyz kempujeme jen 3x za rok nez mit barevný drápy 😀 Ale to je o zivotnim stylu... Tohle rozdeleni penez, kdy zenska z rodicovske kupuje detem boty a chlap tytez penize nechá v putice, neni dobře. Na zabavu maji mit oba stejne a my si nekecame do toho ze muz ty svoje prokouří a ja si za ne koupim stan 🤣

zlataberta
27. srp 2024

Nejsou to jeho peníze, jsou to vaše peníze......a jak, že ty nic neděláš??? Celý den běháš kolem dětí, pereš, vaříš, uklízíš, ani nevíš jak MOC si něco jako nehty, nebo kosmetiku zasloužíš.

andelka
27. srp 2024

@martinka_33 jako já taky nechodím na nehty a kosmetiku, neužije mě na to. Manžel zas nechodí na pivo. Ale to jsou jen detaily. Jde o princip. Přesně jak píšeš. Stan je ale poměrně velká krava do bytu ( do domu asi ne), a je to pro rodinu,tak o tom by diskuze být měla. Nicméně v konečném důsledku by měl mít každý finance na to, koupit si co chce. Klidně stan nebo elektroniku nebo masáž, fitko nebo oblečení..

martinka_33
27. srp 2024

@andelka přesně tak, diskutujeme o výdajích ze společného, ale to co si rozdelime pro vlastni potřebu, do toho si nekecáme.

klokanka31
27. srp 2024

Že si ale upíráš ty, není chyba manžela ale tvoje jestli jsem to dobře pochopila? Normálně jsou to všechno vaše peníze, ne moje a tvoje...Koukej si taky koupit něco pro sebe, zasloužíš si to 😊

merope
27. srp 2024

@martinka_33 No, já taky, ale mě by nenapadlo zazlívat chlapovi, že chodí do hospody a já nejdu ani na nehty - tak mi přišlo, že to pro tazatelku bývalo důležité.

Jinak já se proto i ptala, proč ten stan nevyhovuje - to je totiž to, čím se má pak chlapovi argumentovat. Letos jsem taky měla úvahy na téma nového stanu - čistě proto, že máme "obří hangár" a měli jsme jet na akci, kde se stanovalo v lese a já měla fakt strach, že nenajdeme místo. A vzít jako rezervu malý stan by bylo v podstatě zbytečné, protože ten jsem měla vloni, když jsem tam jela jenom se synem, a zjistila jsem, že má po letech rozlepené švy (takže vlastně momentálně doma máme jenom jeden malý stan a to jednoplášťový). No, pak jsem přibalila celtu, co jsem kupovala kvůli bivaku na táboře a řekla si, že to v nejhorším nějak zvládneme. Protože další stan bychom museli stejně koupit nějaký pro 3 lidi - takže další "balík" domů. A už teď mi přijde, že toho máme šíleně moc a to máme část na chalupě.

A pořád je ta podstata hlavně šíleně nízké sebevědomí tazatelky - to je velký problém. Ona si nic nekoupí (proč, když rodina peníze má???) a má pocit, že nic nedělá (proč, když se stará o děti??).

sahrazad1
27. srp 2024

Kup si na sebe pěkné prádélko , to manžel určitě ocení . Zajdi třeba na masaz nebo cokoliv . A manžel bude taky spokojený 🙂 stačí , když budeš spokojena ty - spokojena žena = spokojena rodina

martulka88
27. srp 2024

A proč vlastně byl potřeba? Pokud jste ho potřebovali k ubytování, tak buďto si máte zařídit chatku a nebo stan, tam jsou jen dvě možnosti - koupě nebo půjčit od známých. Důvod, proč jsi ho chtěla koupit, jsi nenapsala, jen že jste se pohádali. A nepřijde mi, dle tvého popisu, že by ti muž nedopřál, co bys chtěla...
Ač manžel platí 90% věcí a máme každý svůj účet, bereme peníze společně. On vydělává, já mám RP + ID. Co nám zbyde navíc, dávám na můj spořící účet u mé banky. Když se stalo třeba minulý měsíc, že měl manžel vyšší výdaje, tak jsem pak všude platila já, včetně dovolené. Nikdy mi nevyčetl, že jsem něco sobě nebo nám všem doma koupila. Když kupujeme synovi věci, vždy to vybíráme spolu - ať už boty nebo oblečení. Jinak co se týče výdajů, vždy o tom mluvíme. Když je to v řádu stovek, tak to neřešíme, ale v řádu tisíců už ano - tedy až na dárky - tam nemáme nastavený limit peněz, ale množství. On ani já si sami třeba nekpupíme nový telefon nebo hodinky, protože víme, že to koupí ten druhý, když vidí, že to potřebuje.

lis6
27. srp 2024

Mě zas teda zaulalo ve výčtu, že chlap platí sekretářku🤔 to je jako jeho výdaj za zábavu jo? No to bych byla možná trošku naštvaná. Bych si pořídila zahradníka

saralinda
27. srp 2024

Chápu tě. Mám to v sobě nastavené stejně. Asi je to mojí povahou a tím, že když jsem byla malá, neměli jsme moc peněz. Taky toho z rodičáku hodně platím (plínky, sunar, staršímu obědy, kroužky, školu v přírodě, tábory, některé nákupy). Rodičák 10.000kč padne komplet. Ale taky si nejsem zvyklá říci mamželovi. Je mi to blbé. Prostě to tak v sibě mám. Tím neříkám, že je to tak dobře. Ke kadeřnici jdu rak 1x za rok. Mezi tím si to přistřihnu sama. Mamžel je rád, že zbytečně neutrácím (on taky ne), ale někdy si říkám, aby si někdy nenašel jinou, která si zajde ke kadeřnici, utratí tisíce za oblečení a kosmetiku….

andelka
28. srp 2024

@lis6 asi je podnikatel.

andelka
28. srp 2024

@saralinda to není o tom, že by si našel jinou, která utrácí tisíce. Ale ta jiná může být prostě jen ta, která má zdravé sebevědomí, vědomí vlastní hodnoty, nenechá se ovládat traumaty a frustracemi, dokáže si užít a utratit peníze za něco zbytného,ale co potěší a pohladí.. Kašlat na sebe a dávat vše ostatním není úplně dobrá cesta.

ai30
28. srp 2024

Jestli manzel vydelava dost, tak byt tebou, reknu mu i o penize na osaceni pro deti a tech 8 tisic mesicne si setrim, pripadne pouziju na neco pro sebe nebo kdyz chci sama rozhodnout o nakupu nejake veci. Pokud to rodinna financni situace dovoluje, mela bys mit vlastni financni rezervu, bez doprosovani se u manzela.

miryp
28. srp 2024

Tak a teď si udělej kávu, sedni si k tomu, co jsi napsala a pomalu si to přečti a přemýšlej... Jsi frustrovaná vlastní volbou. Chceš změnu? Změň svůj přístup...

nikjean
28. srp 2024

Přiznám se, že kolikrát taky sklouznu do těchto pocitů. Pak si ale řeknu, že přece sakra pracuju, pečuju o naše děti 24/7. Nicméně, taky radši dopřeju hlavně dětem a na sebe často zapomínám. :(

prejeta_zaba
28. srp 2024

Proč nemáte společný účet? Jaké "za svoje musím dětem koupit boty"? Děti jsou jenom tvoje nebo co? Pokud by manžel měl nějaké kecy na tyhle základní věci a ty zbytečně neutracis (nejsou to 5. boty stejného typu), postavila bych to opačně - asi ti nevyhovuje stávající model, takže co, půjdu do práce na protisměny a ty vyfasuješ děti? Čili by měl automaticky konec s veškerým domácím servisem a s volným časem, prostě byste jeli půl na půl...nebo nemáš vašim dětem kupovat boty? Ok, co navrhuje, budou chodit v o 2 čísla menších z loňska? Nebo budou v zimě nosit sandále? 🤷‍♀️ Zbytné výdaje už jsou o nějaké domluvě nebo vlastní obhajobě - stan mu možná připadal zbytečný nebo to třeba tak nemyslel, jenom něco v naštvaní plácnul...nehty třeba trochu zbytečný výdej jsou, to už je na tobě, jestli ti to udělá radost, odpočines si, budeš si připadat lépe nebo radši investuješ do něčeho smysluplnějšího...ale určitě nemá smysl si navzájem vyčítat každou položku a rozdělovat to na "moje, tvoje" a porovnávat, kdo zaplatil víc. Jako proč, tak ty přece neležíš doma nezaměstnaná, ty se staráš o vaše 2 malé děti. To je přece markantní rozdíl. 🤷‍♀️