Zdravotní a sociální pojištění po skončení dvouleté RD

verena
14. bře 2016

Ahoj holky, nejspíš se to tu už řešilo, ale nenašla jsem žádnou aktuální diskuzi. Na sociálce jsem si požádala o dvouletou rodičovskou dovolenou, v práci jsme domluveni na tři roky. Nyní přišla kamarádka, která je v podobné situaci s tím, že se byla ptát na sociálce, a prý se musí příspěvek rozložit třeba po padesátikorunách do konce období, než jde žena do práce, jinak si musí sama platit zdravotní a sociální pojištění. (Její dítě bude mít na jaře taky dva roky a dala si to do září ve třech letech, když bude dítě ve školce.) To mě dost vyděsilo. Je to pro mě dost aktuální otázka, syn se narodil 5. dubna, takže bych musela rozložení rodičáku řešit dost akutně. Paní na úřadě prý byla velmi nepříjemná, takže bůhví, zda to je pravda, ale o to míň se mi tam chce jít nepřipravená, spadám pod tu stejnou. Prosím, máte nějaké rady, a jsou nějaké formální kroky, které mám nyní vůči úřadům či v práci podniknout? Děkuju moc 🙂.

j.a.n.i
14. bře 2016

@verena Pravda to není, evidentně ví úřednice úplné prd. A vůči úřadům bych nepodnikala žádné kroky, zdravtotní je ti hrazeno z titulu RD z práce, kterou hlásil zaměstnavatel a sociální za tebe stejně nikdo neplatí.

somalicats
14. bře 2016

@j.a.n.i Bohužel mi připadá, že řada úřednic z pracáku ví o tomhle prd, na druhou stranu mě to ani nepřekvapuje, tam neřeší pracovně-právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli...

@verena opravdu nic platit nemusíš, zdravotní pojištění za Tebe bude hradit stát, dokud budeš na RD (na pracák jsi nehlásila dvouletou RD, ale volila sis výši RP, což je rozdíl, pracák nemá se zaměstnavatelem nic společného a DOVOLENÁ je záležitostí zaměstnavatele, nikoli pracáku). Sociální pojištění je za Tebe odváděno pouze tehdy, jsi-li v práci a dostáváš mzdu, takže to nemusíš vůbec řešit. Podnikat v práci či na pracáku taky nic nemusíš. Prostě budeš doma, dokud Ti neskončí RD, pak nastoupíš do práce, pokud se se zaměstnavatelem nedohodneš jinak.

j.a.n.i
14. bře 2016

@somalicats To je sice pravda, že neřeší, ale alespoň tuhle základní věc by měly vědět, aby neposkytovaly naprosto zcestné informace o nutnosti rozložit si rodičák...

somalicats
14. bře 2016

@j.a.n.i To by měly, to máš pravdu.

verena
autor
14. bře 2016

@j.a.n.i
@somalicats holky moc děkuji za uklidnění, ja jsem do toho šla s touto představou (chtěla jsem rychle vybrat peníze, ale kdybych si myslela, že budu pak sama muset něco platit, tak bych do toho samozřejmě nešla). Jen jsem si říkala, jestli se něco nezměnilo, nebo jsem to tedy nepochopila, když paní úřednice informuje takto. Ten přístup je tedy otřesný, možná se kamaradky chtěla znavit, ale myslím, že rozkládat rodicak dá víc práce než někoho správně informovat. Toto fakt nechápu. Jinak ja jsem si u staršího červnového syna prodloužila nástup do práce do září (2011) a ani tenkrát jsem nix neplatila, svezlo se to s tou osobou pečující o dítě do 6 let věku. Takže jsem dnešní odpoledne prožila v šoku, na rozložení bych mela poslední měsíc a chodit se zas někam dohadovat...