Ahojky mám takový problém,v září jsem skončila u zaměstnavatele dohodou.Po měsíci mi byl dan k podpisu papír,že díky mému překlepu došlo k chybě a musím firmě zaplatit 5000 Kč.Peníze jsem ještě zaměstnavateli nedoplatila,protože v současné době žiji sama se synem a peněz nemám na rozhazování.Problém nastal až teď ,když jsem po zaměstnavateli žádala o podpis a razítko na potvrzení řekl ,že mi ho nedá z důvodu nedoplacené částky.Chci se zeptat zda na to má právo či ne?Díky
A způsobila jste jim tu škodu? Prokazatelně? Aby se nesoudili o tu částku oni s vámi, kdyžjste jim nezaplatila...
já nerozumim tomu, o jaký "překlep" šlo......... to máte podepsanou nějakou hmotku nebo co? ale i tak podle mě to nemá nic společnýho s potvrzením o zdanitelných příjmech.....
Já myslím, že nemůžou. V práci jsem se s něčím podobným setkama. Po bývalé zaměstnankyni chtěl zaměstnavatel taky uhradit nějakou škodu a vydíral jí tím, že jí nedá evidenčák. Když jsme to pak řešili s právníkem, tak nám nařídil fofrem evidenčák poslat, že to s tou případnou pohledávkou nesouvisí. Ale po těch letech si fakt už nevzpomenu, podle jakých paragrafů to bylo. Normálně bych ho ohlásila na inspektorátu práce a nazdar. Si to rozmyslí.
No vyžadovala bych po bývalém zaměstnavateli, aby mi chybu prokázal, aby na tebe nehráli habaduru - 5tis je dost. A právo nedat ti doklad nemají, asi na tebe chtějí mít nějakou páku, aby z tebe dostali ty peníze, protože az od nich budeš mít všechny papíry, museli by te dat k soudu, ze..asi ten inspektorát prace budeš muset kontaktovat.
@nikita211 našla jsem toto.....každopádně, když nám odchází zaměstnanec, tak je naše povinnost dát mu bezodkladně všechny možný papíry (potvrznení o příjmech, pak i ELDP a tak........)
http://www.adar.cz/online-poradna/4773-povinnos...
Děkuju za všechny odpovědi..Volala jsem na inspektorát práce tam mi paní bohužel nedokázala poradit,ale řekla mi že na to nemají právo a odkazala mě na finančák.Na finančním úřadě mi paní řekla ,že můžu přijít s potvrzením bez podpisu a razítka a že jim ona zavolá aby ji to dodali a pokud nedodají,že sepíšeme čestné prohlášení + přiložíme emaily a že mi to takhle veme..Takže hurá
@nikita211 tak to je úplně nejlepší řešení, dohodnout se přímo s FÚ. JInak na to právo opravdu nemají. Jste povinna ze zákona podat daňové přiznání a oni vám to tímto znemožňují. Normálně dopis na ten inspektorát, oni je vyzvou k předložení dokumentů a aspoň by měli nepříjemnosti. Zaměstnavatel musí stát za starou belu, když se uchyluje k takovýmto praktikám. taky jsem něco podobného v práci řešila a inspekci z toho úřadu nikdo ve firmě mít nechce. 😠 😀
se spíš obraťte na inspektorát práce. vydání potvrzení blokovat kvůli tomuhle...no nevím.