Výživné pro 17letého. Jaká částka je adekvátní?

marselina
21. čer 2023

Holky jaka částka je prosim adekvátní pro 17ti leteho.
Od jeho narozeni otec přispívá měsíčně částkou 4tisice korun, nikdy jsem po něm nechtěla nic navíc kromě příspěvku na rovnatka.
Nebrava si ho, nevida se s nim. Vše co syn potřebuje (chce) počítač, telefon, kolo, kroužky na nic z toho neprida, v dohodě uvedené mame ze bude přispívat i nad rámec vyzivneho.
Co myslíte? Zkusit zažádat? Vím, ze některé z vás mate nízké výživné.
Otec je zaměstnaný, praci ma evidentně Dobre placenou když už před 17ti lety mu bylo vymerene výživné v uvedené castce.
Dekuji za odpovedi

lencaa11
21. čer 2023

@marselina vyzkoušet to muzeze když vše zduvodnite že vzrostli náklady tak podle pak % z platu mu vypocitaji částku

petrasipkova1
21. čer 2023

4000 Kč je jako nic dneska pro dospělého člověka, takže určitě, pěkne bych to sepsala, a určitě požádala o navýšení. Uvidíš kolik doloží příjem. Nepodnika ? Aby neodvadel minimum a ještě to nesnižili 🙈

lenatko91
21. čer 2023

Já jsem v tomto věku dostávala 1500..

marselina
autor
21. čer 2023

@petrasipkova1 ne ne nepodnika, je zaměstnancem banky tak tam příjem snad není jak ošidit

marselina
autor
21. čer 2023

@lenatko91 kolik let zpět to je prosím ? Od narozeni syna platí 4tisice, bohužel náklady jsou čím dal vyšší. Já teď na RD s příjmem 6600kc

malinkata
21. čer 2023

Moje děti braly 1500 - 4 leta a 2500 11 lety
. Takhle 8 let. Letos syn už výživné nemá a dceři jsem zazadala o 3000 a uspěla

sikkacirek
21. čer 2023

jsem advokát a žádat o navýšení můžete klidně každý rok ....upřímně tohle moc nepochopím v dnešní době internetu, kdy se každý může zjistit jak funguje výživné. ...už jste dávno mohla mít měsíčně na syna klidně více peněz...dneska je i metodika pro výpočet výživného a pokud měl v době narození vyměřeno čtyri tisice, tj. v době, kdy soudy dávaly nízké, tak jste pro syna o dost peněz přišla, protože už tehdy musel brát poměrně dost peněz....takže podejte návrh na zvýšení a klidně ho i nadsaďte...kdyby bral ex třeba 50 tisíc čistého, tak máte nárok na skoro desítku, pokud nemá třeba další vyživovací povinnost , dluhy apod....hodně teda záleží i na soudci, ale minimálně o osmičku bych si zažádala. Neřeší se jen kolik bere měsíčně, ale jakou má celkovou životní úroveň a děti mají mít stejnou životní úroveň jako rodič. Nárok na výživné má až do doby než se o sebe začne sám starat, tj. vydělávat, takže normálně i celou vysokou pokud na ní půjde.

hanka_12345
21. čer 2023

@lenatko91 v kterém roce ale? 🤔

mrs.duck
21. čer 2023

Mně soudkyně v lednu řekla, že se má o změnu výživného žádat co tři roky, protože se dětem mění potřeby. Pokud se 17 let částka neměnila, má smysl to řešit.

barmil
22. čer 2023

@mrs.duck tak to je spis podle toho, kdy je první vyzivne priznane ne? Podle me jsou milniky nástup do školky, školy, pak druhý stupeň.. mezitím to nebude asi tak velká změna, to by šlo jen v řádu stovek, tedy pokud se samozřejmě nezmeni příjem rodiče.

l_
22. čer 2023

@barmil pro nekoho i to 'blby petikilo mesicne' navic je hodne ;)

jancazao
26. čer 2023

@sikkacirek asi jak který soudce...loni v létě jsem žádala po 6 letech o zvýšení. Paní soudkyně mi po zjištění mých příjmů a výdajů řekla, že se mám co otáčet. Chtěla přidat na každé dítě (2) 2 tisíce. Exmanžel začal fňukat, že umřou hlady. V té době bez dalších závazků, žil s paní se dvěma jejími dětmi.
No paní soudkyně mi přidala na mladšího 700 a na starší 800.
Příště bez právníka nejdu.
Do té doby přispíval na větší výdaje polovinou. Paní soudkyně mu řekla, že nemusí, že je to jen projev dobré vůle, že si mám našetřit z výživného.
Takže rovnátka dceři platím já, lyžařský výcvik, brýle...

sikkacirek
26. čer 2023

@jancazao ano, souhlasím, že záleží na soudci a opravdu hodně dělá to, když máte advokáta, protože umíme do věcí dupat a nenecháme spoustu věcí být...spousta lidí si neuvědomí, že sice dají třeba nějaký ty peníze za advokáta, ale vyplatí se to, protože se to rychle vrátí....navíc přesně všechny ty větší výdaje se nemají našetřit, ale promítnout buď do té výše výživného, nebo se hradit půl na půl separátně....asi ani nechci vědět co to bylo za soud, občas bych je postavila do situace těch samorodičů s dětma.

jancazao
26. čer 2023

@sikkacirek přesně tak, chtělo se mi brečet, spousta argumentů mi naskakovala až zpětně doma. Navíc k soudkyni "vzhlížím", takže bych se neodvážila protestovat...

jancazao
26. čer 2023

@sikkacirek já bych chtěla vidět, jak by to ti otcové zvládali finančně, kdyby to bylo naopak....

miryp
26. čer 2023

Rodičovskou dovolenou a nízkým RP bych určitě návrh na zvýšení výživného neodůvodňovala, protože nemůže jít k tíži tvého ex, že ses rozhodla se současným partnerem mít další dítě a vědomě tak snížila svůj příjem.
Návrh na zvýšení výživného samozřejmě podat můžeš, už jen současná inflace ti hraje do karet, stejně jako fakt, že se doposud výživné nezvyšovalo. A můžeš tam připsat i ten fakt, že v dohodě (je-li to písemně dané) máte, že bude přispívat nad rámec soudního rozhodnutí, ale neděje se tak. A určitě by bylo fajn také předložit soudu podklady, ze kterých bude patrné, jaké měsíční náklady na syna vydáváš...
Žádat můžeš až tři roky zpětně. Jen je třeba počítat s tím, že pokud nestihneš podat návrh před dosažením 18 let věku syna, musí si pak on tento návrh podat jako zletilý sám. Jakmile bude syn zletilý, měl by otec hradit výživné k jeho rukám.