Vyplatí se pracovat jako OSVČ?

nakad
6. pro 2016

osvč, který NENÍ plátcem DPH, nyní pozastavený žl.
by jej obnovil a pracoval na něj tak, že od zaměstnavatele dostane každý měsíc 32000 čistého, kolik mu tak zbyde, když odpočítá soc,zdrav a daně?
soc zdrav je tuším 1823+1927 minimum (byla by to jeho jediná činnost, takže "hlavní" se tomu říká tuším), ale kolik tak zhruba měsíčně (ročně) musí (pokud musí) odvést finančáku.
on si to plete, a tvrdí že když není plátce dph, tak neplatí daně, ale podle mě musí zaplatit dan z příjmu ne?

anelamates
6. pro 2016

Musí platit měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění, jaká jsou minima nevím, a samozřejmě musí potom do 31.3. následujícího roku podat daňové přiznání a zaplatit dan z příjmu. Stejně tak je povinen podat vyúčtování na zdravotní a sociální pojištění a doplatit případný rozdíl.

berenika39
6. pro 2016

mmch tohle není úplně košer - pracovat na žl pro jednoho zaměstnavatele, švarc systém🙂.
daně samozřejmě platit musí, dph a daň z příjmů je něco jiného .
Pokuta je pro zaměstnavatele i zaměstnaného, tam např. 100 000,-.

nakad
autor
6. pro 2016

no minima soc a zdrav jsem psala, to jsem si našla, ale ta dan z příjmu je kolik? asi 15%?

nakad
autor
6. pro 2016

proč je to švarc? zaměstnavatel to tak chce,,, a to že nebude využívat žl pro další práce přece není nic špatného ne?

nakad
autor
6. pro 2016

no nebo takhle, mohl by si ještě přivydělávat dalšími pracemi pro lidi, ale nyní to dělá jako sousedsky, opraví, dostane pár kaček a bez papírů, protože má i pozastavenej žl, ale přemýšlí, zda ho právě obnovit

berenika39
6. pro 2016

@nakad protože bude mít 12 fa na stejnou firmu🙂
POkud mluví osvč o zaměstnavatli - jde o šs jak vyšitý. Firmy tak krátí daně - je to pro ně výhodnější.

Nejčastějšími znaky Švarc systému z pohledu OSVČ jsou:

Vztah nadřízenosti a podřízenosti: pokud můj klient mi zadává, kontroluje a organizuje mou práci.
Zaměstnavatelovy pracovní nástroje: pokud používám k práci cizí počítač či jiné pracovní pomůcky.
Práce pro jednoho zaměstnavatele a zákaz práce pro jiného: pokud fakturuji pouze jednomu klientovi.
Pracovní doba: pokud musím docházet za klientem ve stejnou opakující se hodinu.

nakad
autor
6. pro 2016

hmm tak to by asi bylo.... no vyřídím mu to,,, díky moc 🙂

berenika39
6. pro 2016

@nakad není zač, myslím to dobře a podle toho, co jsi napsala (od zaměstnavatele by dostával atd...) je to tutovka☹. víš jak, dělá to spousta lidí, ale postižitelné to je. stačí, aby faktruoval i na další subjekty, prostě dělal něco k tomu a je to hned lepší🙂

dokument
6. pro 2016

@berenika39 tomu nerozumim. Vzdyt pracuje jako osvc a sam si plati socialni a zdravotni. Za kazdy rok spocita kolik si vydelal a zaplati dan z prijmu, pokud dosahne nejake stanovene hranice. Casto si osvc nevydelaji tolik, aby teto hranice dosahli (ted nevim kolik to je), takze vlastne ve vysledku dan platit nemusi. Ale musi podat danove priznani, aby to bylo mozno spcitat kolik si vydelal. Nejde o zamestnance a zamestnavatele. Je to osvc a zadavatel prace rekneme.

@nakad tak pravidelne musi platit to socialni a zdravotni, to minimum je povinne. A ta dan az po vypoctu, musi ale vzdy podat danove priznani. A mozna to s tou dani bude zase jinak, zalezi na politicich.

astyna
6. pro 2016

Osobne znam firmu,kde SS funguje uz desitky let. Dokonce tam byly i kontroly,tem to oduvodnili tak,ze si tam.ti lidi proste jen neco delaji. Slo o svarecskou firmu. Nebo take klasika IT firmy v Praze...tim to neobhajuju.

berenika39
6. pro 2016

@dokument jenže nesmí pracovat pro jednu firmu, která je ve skutečnosti její zaměstnavatel, to je právě ten švarc systém. ta firma tím státu zatlouká to, co by měla odvést jako za zaměstnance🙂

@astyna jj, taky znám z praxe, funguje to častěji, než si myslíme, ale je to postižitelné, a to citelně, tak mi přišlo fajn na to upozornit🙂

dokument
6. pro 2016

@berenika39 ve schwarcsystemu jde o myslim o to, ze stat prichazi o penize podvodnym jednanim zamestnanavatele nebo zamestnance, ktery neodvadi co by mel, ne? Ty znaky.... no, tak pravni narok na to zadny zadavatel prace nema, takze zalezi jak se ti dva domluvi. To je spis takove diskriminacni nez, ze by to svedcilo o podvodu a neodvadeni socialniho a zdravotniho a dani. Vim, ze se to deje, ze nekteri lidi maji pracovnepravni vztahy upraveny tak, aby jim to vyhovovalo a obejdou platne predpisy, zakony. Ale pokud maji vsechny odvody v poradku, tak je jen na nich, jestli se nechaji omezovat podobnymi pravidly, cos uvedla.

@nakad na pravidelnou cinnost tohoto typu musi mit ZL. Nemusi ji mit u umeleckych profesi, mozna jsou i jine vyjimky, reknou ti to na socialce cssz

astyna
6. pro 2016

@berenika39

Je to firma Ponam v Bludove,ktera toci desitky milionu mesicne. Tam se nejakych sto tisic nebere ani jako drobne. Ono to tam je prospesne pro obe strany,tak to nikdo neuda,ikdyz se o tom verejne vi.

berenika39
6. pro 2016

@dokument no však švarc systém funguje proto, aby zaměstnavatel nemusel odvádět tolik - krátí daně. pokud to přenese na osvč, tak je to mnohem méně, než by odváděl zaměstnavatel. to je ten princip🙂

dokument
6. pro 2016

@berenika39 Zalezi jakou maji mezi sebou uzavrenou smlouvu a co z ni vyplyva 🙂

@nakad no obecne, kdyz pracujes na sebe a nikdo za tebe pojisteni neodvadi, daleko vic se nadres, je to risk, u zamestnavatele mas klid, kdyz to porovnam. Pracovala jsem asi 15 let jako zamestnanec a asi 4 roky jako osvc. Kdyz nic nevydelas, stejne musis to zdravotni a socialni pravidelne platit. Je to stres, zacatky jsou tezke, pokud te nepodrzi nekdo z rodiny (financne). Vetsi jistota si myslim je pracovat jako zamestnanec na HPP a jako vedlejsak si treba privydelavat na ZL, kde akorat priznavas prijmy a zase musis z toho platit dan. Ale mas jistotu, ze pojisteni ti zaplati zamestnavatel (pokud funguje radne a platby statu odvadi). Neda se rict, jestli je to vyhodne. Zalezi co delas, jestli mas zakazky, jake je obdobi, jestli se dari nebo ne (sezonni prace apod.), asi bych rekla, ze je to tezke 🙂 Vydelavat sam na sebe. Daleko tezsi nez pracovat kdekoli a tu hlavni zodpovednost za sebe prevest na zamestnavatele.

berenika39
6. pro 2016

@dokument tady pár čísel z článku, nemám moc teď čas🙂. prostě se tím šidí stát.
Ještě viditelnější je rozdíl u lehce nadprůměrného příjmu. Kdo má hrubou mzdu 40 tisíc korun, získá za rok 355 560 korun čistého. Když stejných 40 tisíc každý měsíc vyfakturuje, získá o 70 tisíc více. Stát naopak v takovém případě přijde už o více jak 230 tisíc korun ročně a firma ušetří 163 tisíc. To už je velká motivace pro přestup do systému, jehož využívání navíc stát neumí trestat.

na žádné smlouvěnezáleží, prostě nesmíš být u jednoho zaměstnavatele jako osvč a fakturovat mu 12x za rok.

anelamates
6. pro 2016

Pokud pracuje pro jednu firmu a vykonává tam souvisle tu práci, je to švarcsystém jako vyšitý. nejde o to, že by podváděl on stát o odvody, ale jeho prakticky zaměstnavatel podvádí, protože za něj neplatí povinné odvody státu.
Jinak dan mu vyjde nízká, protže jako řemeslník, pokud účtuje paušálem, má paušál hodně vysoký, takže mu zbude příjem dost nízký. Peníze na vyživovanou osobu, tedy asitebe na mateřské, si myslím už nesmí odečíst, ale to je prkotina při těch vysokých procentech. nevím, ale mám dojem že to je nějakých 80%.

dokument
6. pro 2016

@berenika39 ale jako osvc nejsi zamestnanec. Jsi samostatna jednotka. Takze nemas zadne dalsi povinnosti k zadavateli prace (on pro ne bude vykonavat nejakou cinnost). Z uvodniho prispevku jsem nenabyla dojmu, ze by dany "zamestnavatel" (nevime s jistotou zda se jedna o skutecneho zamestnavatele) chtel pana zavazovat zpusobem, jaky jsi popsala vyse.

berenika39
6. pro 2016

@dokument tak vždyt tam napsala slovo zaměstnavatel.....pracoval normálně, nyní přejde na žl.

Já rozhodně netvrdím, že to tak je, ale z toho, co je v úvodu, to prostě vyplývá.

barborka09
6. pro 2016

@nakad Krom toho co psaly holky výše ohledně švarc systému je třeba zvážit i další věci. Jak to bude mít když si veme volno? Jako zaměstnanec by měl nárok na 20 dnů dovolené, jako osvč ne. Jestli mu dají ty samé peníze za měsíc, když třeba bude týden doma? A pak taky nemocenská? U osvč prvních 14 dnů zdarma, pak to z těch mimimálních odvodů není žádný zázrak. A taky bacha na to, že pojištění aby mohl pobírat nemocenskou není povinné a jestli to bude chtít musí se k tomu na sociálce přihlásit.
No a teď takový menší propočet proč ho chce mít zaměstnavatel jako osvč a ne jako zaměstnance - po odečtení soc. a zdr. pojištění zbyde osvč 28250,-Kč (předpoklad že bude daň u pušálu nulová, mohlo by vyjít) a aby měl zaměstanec tuto čistou mzdu, tak náklady od zaměstnavatele by byly něco kolem 50000,-Kč. No a proto ho k tomu zaměstnavatel nutí, mesíčně ušetří na odvodech cca 18000,-Kč.

dokument
6. pro 2016

@berenika39 tak to beru, ze nevi jaky vztah mezi sebou maji, resp. budou mit, ze se spletla. Protoze se o to asi nikdy nezajimala (pta se na odvody), tak zadavatele prace muze nazvat treba "zamestnavatel". Ja tam taky ctu, ze mel ZL - a ze by jej obnovil - sice jsem to musela cist vickrat, abych to pochopila k cemu to patri, pak jsem si rekla, ze asi k tomu, ze by obnovil ZL. Dal o zavazcich, ze by nesmel pracovat jinde nectu nic (pak cosi v jednom prispevku), ale na to by nemel zadny pravni narok, ten "zamestnavatel". Pokud by pan pracoval na ZL a fakturoval mu, statu odvadel co ma. Ja to chapu, ze jako zivnostnik, ktery mozna nebude muset platit dan a taky zaplati mene na tom pojistnem vlastne odvede statu mene. Ale v principu to spatne neni, protoze my nevime, jestli ten zadavatel prace ho hodla takto zavazovat. Pak samozrejme souhlasim s tebou, ze je to obchazeni pravidel (pokud by ho takto zavazoval, pan by dochazel fyzicky treba soustruzit na jeho stroji a mel by uplne stejny rezim jako zamenstanci, kteri maji pracovni smlouvu)

anelamates
6. pro 2016

Oni totiž právě proto mají OSVČ nižší odvody, že nemají potom hrazené dovolené, nemají hrazené přesčasy, neděle, svátky, a většinou takový živnostník dělá ve svátek i v pátek. neexistuje něco jako volno na péči o osobu blízkou, ted nevím, jak se tomu říká. Navíc musí platit odvody i kdyby prostě nevydělal, jde do většího rizika - odvede práci nedostane třeba peníze. na pracák, kdyby skončil, jít může, podporu ovšem dostane aý po ukončení zdaňovacího období - takže za rok. No a ta nemocenská, to je úplné prd. Protože mám pocit, že snad ted už tři týdny ji platí zaměstnavatel a pak až stát, takže by byl tři týdny bez koruny. Proto se směju, že běžný živnostník zvládne v pohodě přes víkend klidně odkurýrovat zápal plic v kombinaci se zlomenou nohou, protože si zkrátka nedovolí být doma. A proto je ten odvod nižší než u zaměstnavatele. A proto ho taky do švarcsystému asi tlačí.

berenika39
6. pro 2016

@dokument promiň, nechci se hádat - ale snad za všechno mluví věta:
od zaměstnavatele dostane každý měsíc 32000 čistého,

ojo
6. pro 2016

@nakad ano, měsíčně se musí platit ony minimální zálohy...na konci roku se musí spočítat daň z příjmu, která je těch 15% ze základu daně...základ daně jsou příjmy mínus výdaje a ty výdaje může uplatňovat procentním paušálem...což ve finále je výhoda, že třeba bude vycházet daň nula, ale také nemusí a na soc. a zdravotním, pokud přesáhne určitou hranici může doplácet a dokonce další rok platit i vyšší zálohy...nevýhoda paušálních výdajů je, že si neodečte tebe na mateřské a nedostávají se bonusy na děti

takže jistota výdajů je v prnvím roce platit zálohy což je cca 4tis (ale může se platit i dobrovolné nemocenské)...další výdaje si můsíte spočíst sami, jestli nějaké nářadí, dojíždění apod., pak šetřit na případnou daň

nicméně jako zaměstnanec jsou větší výhody, placená dovolená, nemocenská, bohusy na děti, na manželku...o toto vše osvč, které uplatňuje paušální výdaje, přichází...

takže je třeba rozmyslet, jestli nabídka firmy, aby odešel na ŽL je vážně tak výhodná (pro ně určitě), já bych raději zůstala zaměstnancem a přivydělávala si melouchama 🙂

astyna
6. pro 2016

@ojo

přikláním se k tobě - švagr dělá u Sulka - montuje plastová okna a k tomu dělá hodinového manžela (o víkendech), za měsíc mu to dohromady hodí i 100 tisíc. Z práce dostane kolem 25 čistého, zbytek z melouchů. Nechtěl by to ale dělat jako čistý hlavní podnikatelský záměr, přece jen má rodinu, takže musí myslet spíš na to.

nininka23
6. pro 2016

@nakad Daň z příjmu platí, záleží na tom , zda bude platit paušálem nebo ne. Jsout am také různé odpočty, pokud bude vydělávat cca 400 tisíc ročně, tak dan nebude žádná katastrofa. DPH se jej netýká. Jinak pracovat na ŽL pro jednoho zaměstnavatele je nezákonné.

nakad
autor
6. pro 2016

Dekuju vsem, meli by jit o montovani nejakych stroju, vazne jako pro zamestnavatele,

anelamates
6. pro 2016

Sakryš, jak to čtu, že tvůj švagr vydělá za víkend jako hodinový manžel měsíčně nejakých 75 litrů? Holky, nepotřebujete hodinovou manželku? za ty prachy udělám hodně!

ojo
6. pro 2016

@nakad ono je strašně jednoduché jít na ŽL, když si člověk myslí, že práci má jistou...resp. ten švarcsystem...ano je to nezákonné, ale dá se to obejít, to neni zas tak těžké...ještě jak si psala, že by sem tam prohnal přes podnikání i něco jiného pro sousedy, je z obliga....nicméně je třeba si uvědomit ty podnikatelská rizika:
-dostane nějakou ošklivou angínu a vyřadí ho to z práce na třeba necelý měsíc...a co teď? prvních 14dní nedostane ani korunu, další možná nějakých opravdu jen pár korun a odvody stejně bude muset zaplatit (ty se neplatí v případě marození celý měsíc) a z práce ani koruna...a co teprve nějaký úraz? bude muset marodit na 3 měsíce...kdyby se mu stal v práci, tak dostane plných 100% a nemusíte se bát o finance, jako osvč zůstane na nějakých pár tisícovkách (když počítám i ušetřené odvody)...
-jednou se opozdí s placením faktury a zaplatí vám to třeba až další měsíc
-nebo i cena, jeden rok těch krásných 32tis a druhý rok budou tlačit dolů třeba na 30, 28...že jinak dají práci někomu jinému...
-i ukončení je snadné, jednou mu řeknou, že už ho nepotřebují a ze dne na den nazdar...žádná výpověďní doba, žádné odstupné, z pracáku minimum...

Ano, lze to i právnicky ošetřit nějakou smlouvou, úroky z prodlení nebo i ta výpovědní doba, ale to také něco stojí...

zkrátka, jestli mám na výběr, nenechala bych se do toho uvrtat, i kdyby to vypadalo, kdoví jak platově lákavě 😉

anelamates
6. pro 2016

Je to tak, zaměstnanci sice naříkají, ale kdo zkusil oboje, ten si to nemůže vynachválit - klasika, dojde domů a čistá hlava a jediná starost jak dopadne večer fotbal. Takže jestli má na výběr, tak zaměstnání. Copak nevidí, jak v tomhle státě jedou po drobných živnostnících?