Výměna poškozené euro bankovky. Kde?

martasek
17. srp 2022

Holky, neřešila jste to některá? Dostala se mi do zipu v peněžence 100 eurová bankovka a kousíček se utrhnul. Podle informací na internetu mám za to, že by to měla vyměnit ČNB. Včera jsem poprosila kolegyni, která bydlí kousek od té banky a tam jí řekli, že oni to nemění. Tak já nevím...to mi to jako v Česku nevymění?

levandule_k
17. srp 2022

ČNB mění jen české bankovky, 100 eurovku by ti měla vyměnit jakákoliv banka v zahraničí, kde se platí eurem. (Samozřejmě daná banka musí mít pokladnu...)

martasek
autor
17. srp 2022

@levandule_k
Aha, takže jen v zemích eurozóny. Tak to jsem to špatně pochopila. Děkuji.

levandule_k
17. srp 2022

@martasek Jj jen v zemích eurozóny. V pohodě, nikdo neví vše.

elesse
17. srp 2022

Ale zalezi jak je poskozeni velke, treba vymena ani nebude nutna

martasek
autor
17. srp 2022

@elesse právě, že kousek chybí...

elesse
17. srp 2022

@martasek to jo, ale bezne poskozene necele bankovky obchodnici vzit musi (pravidla jsou vsude cca podobna)

2810
11. led 2024

Zdravím mám problém mám 100 euro a na jednom okraji je kousek upáleni nevíte někdo co stim ?

levandule_k
11. led 2024

ČNB Česká národní banka řeší pouze koruny, to samé české banky. Výměna eurové bankovky je možná v zahraničí v bance, kde se platí eurem.

Obecně v ČR se rozlišuje standardní opotřebení, které v poho vymění a nestandardní, kde nemusí být náhrada.

Malé poškození je ok, velké se řeší individuálně.

https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/damage...

Takže na výměnu musíš, tam, kde se platí eurem a pogooglit si o bankovnictví v dané zemi.