Ahoj holky, dost by mě zajímalo, kolik tak měsíčně utratíte na rodičáku, jak jej máte nastavený, zda jste schopné vyjít, případně jestli pobíráte třeba nějaké příspěvky?... Přemýšlím teď totiž nad příspěvkem na bydlení... V této době, kdy se vše zdražuje, hlavně ty ceny energií, dost mě to straší a tak mě napadá, jestli to tak mají i ostatní? My si teda nežijeme nijak zle, mám syna Arturka, 25.měsíců, je skvělý, baví ho auta, psi, dost času trávíme venku Teď před těmi Vánoci je dost výdajů, začíná se topit, je potřeba oblečení na zimu, vitamíny, léky na nachlazení a tak, že jo... Kolik jste schopni utratit za oblečení? Jste třeba ochotni připlatit si i za zdravotnictví? Omlouvám se, zda to jsou pro někoho třeba moc osobní otázky... jen by mě opravdu zajímalo, zda je to jen můj pocit, že nejsem schopna vyjít, nebo zda to tak mají i ostatní
Měla jsem ještě těch 7 tisíc a nevyšla. Partner mi normálně peníze na chod domácnosti dával. Na mateřskou jsem šla se slušnou finanční rezervou, takže jsem se ani nemusela ohlížet, když jsem si pořídila něco navíc. Když holce byly dva, našla jsem si brigádu.
S klasicky rozlozenym rodicakem? To snad ani nejde ne, pokud neni jiny prijem v domacnosti a clovek plati najem. Nebo jo? Jen se ptam...
@peetratkacova s rodičakem jsem nevycházela.Podle mne se to nedá....
Mě přijde ta otázka trochu zvláštně položená - ptáš se, jestli vyjdu s rodičákem já nebo my jako rodina? Já sama bych samozřejmě nevyšla, mám nastaveno na tři roky. Jako rodina vyjdeme, ale máme nižší výdaje než většina lidí v naší sociální bublině. Platíme sice hypotéku, ale cca poloviční, než je běžný nájem v naší lokalitě. Před dítětem jsme měli slušnou rezervu, z té se platí mimořádné výdaje. Manželův plat a můj rodičák pokryje běžné výdaje včetně léků a sezónního oblečení. Ale museli jsme se uskromnit (byla jsem zvyklá pravidelně na kosmetiku, kadeřníka, restaurace, kavárny, atd.). Manžel mi posílá peníze na chod domácnosti, pleny a další výdaje. Většina mého rodičáku jde na pojištění a spoření. Pokud chci něco dražšího, tak mu to řeknu, pošle mi víc.
Já jsem vyjít s rodicakem ( 8 tis) problém neměla. Protože byl jen pro potřebu mě, dítěte a menší nákupy. Všechno ostatní a zásadní platil manžel. Máme společné hospodaření.
Omlouvám se, otázka byla myšlena na rodinu. S manželem máme také společné hospodaření, díky bohu také určité rezervy před dítětem, jsou měsíce kdy výjdeme a jsou měsíce, kdy po ní šáhneme 🤐
Také se mi nelíbí, že bych na úkor nějakých nároků byla se synem doma kratší dobu, vždyť to je to nejvíc, co mu můžeme dát a oproti ostatních států máme velkou výhodu, že můžeme být s nimi dlouho doma😇 V ostatních státech mají také dost drahá zdravotnictví😖 Jak to vnímáte vy, jste ochotní za léčbu připlatit, nebo radši pomalu a zadarmo? CHodíváte s dětmi často k pediatričce? Arturek bývá často nemocný, poslední dobou začínám řešit léčbu i dost přes mobil, ta covidová doba to dost posunula👍
Byli jsme tam teď po dlouhé době. Doteď jen na prevence. V lednu mu budou 4. Začala školka no. Ale nachlazení a kašel umím léčit sama ( v lékárně nechám dost,to jo, taky je nás 5), OCR jsem potřebovala jen jednou za 12 let co je nejstaršímu. Jinak jsem buď byla ještě doma nebo jsme se střídali s manželem a hlavně babička pomáhá.
Jinak teda zdražení je šílené. Chválabohu přišlo až poté co jsem ještě při pobírání rp nastoupila do práce na částečný úvazek. Měla jsem tedy úplně jiné představy i tom,co s penězi. Netušila jsem,že to bude akorát tak kompenzovat inflaci a zdražování energií, benzínu, stráveného..
Chod domácnosti zajišťuji já a spotřebuji na to dvojnásobek rodičovského příspěvku, ten samotný by nestačil ani na jídlo 😀
@peetratkacova mam 10 tis a nestačí, ziju z úspor uz 1,5 roku, přítel me neživi, podnika, takže je rad, ze vyjde s penezma a ted se postavil barak... Takze další 2 roky budu zit z úspor. Narok mame jen na pridavek na dite..
@peetratkacova měla jsem nastavený rodičák na 10tis mesicne, do 3 let věku dítěte. Nevzali mi dceru do školky, takže jsem to musela posunout do září příštího roku a mám měsíce 4500,-. To mi přijde a obratem jde na benzín, nákup a je to pryč. Dělám do toho na poloviční úvazek z domova a díky bohu za to. Nechtěla bych být závislá na chlapovi a prosit ho o boty pro dítě nebo sebe 🙈
Nevyjdu. Mám 11 000. Dávám na nájem, nějaký další poplatky, trochu vzal manžel na sebe, mám tak 1500 na měsíc. Občas nějaká brigáda, když se poštěstí. Synovi je rok a půl.. o příspěvku jsme přemýšleli taky, ale o kousek nám to nevychází. Měla jsem nastoupit už před zdražováním na zkrácený úvazek do bývalé práce, ale vypadlo nám hlídání. Ta odkázanost na manžela mě štve. Proto když to jde, tak nějaký peníze zkouším sehnat. Ale hold je to asi o prioritách.. buď víc peněz a míň času s prckem, nebo naopak (pokud teda partner nevydělává dost, nebo není třeba možnost práce z domova ).. takže jsem se fakt uskromnila.. občas něco koupí babičky..(my bychom teda mohli taky, ale už by to bylo třeba jedna dražší věc za měsíc, víc ne, pak se to musí nějak dorovnat atd atd…).. mám už vidinu práce, “normální výplaty” a i trochu radosti pro sebe. Ani nevim kdy naposledy jsem koupila něco vyloženě sobě, třeba aspoň tu řasenku.🙂
Nevyjdu, jdu do prace 😄 Jinak moc nerozumim te otazce se zdravotnictvim, co resis za problem? Nasi rodine zatim nastesti nabizena pece z verejneho pojisteni bohate staci a vyhovuje 👍
Nevyjdu, chlap mi dává peníze na domácnost. Z rodičáku kupuju pouze věci pro syna a pro sebe.
Zalezi,co z nej platis....ja platim veskere vydaje za sebe a deti co se tyka kosmetiky,obleceni,pleny,drobne jidlo jako krupky,kapsicky atd a mesicne mi zbyva nrkdy vic nekdy min a davam stranou, chlap plati hypo,benzin a jidlo pro vsechny...rodicak mam do 3 let mladsi
@peetratkacova Třetí podobné téma v řadě. 👍Nebylo by jednodušší přiznat barvu - “hele, potřebuji téma a data pro článek / výzkum, podělte se o názor/y na…”?
To nejcennější, co svému dítěti můžeš dát, nejsou 3 roky prosezené doma s co nejvyšším rodičákem.
To nejcennější je láska, tvá energie a čas. A ten si při troše vůle uděláš, i když pojedeš na full time za kasou.
Prosím, přestaň z místních uživatelek dělat hlupačky a nahoď témata, pro která potřebuješ odpovědi. Když budeme mít chuť a náladu, odpovíme ti.
A nebo se jednoduše slušně domluv se správci tohoto serveru a sběr dat zaplať.
Děkujeme.
@brunetka11 Ikdyby, tak by to vypadalo jako článek, jak se nám zhoršila životní úroveň a na co všechno česká matka nemá a totálně zprzněná vidina toho, jak když si nepřiplatíš dostaneš jen základ ošetření a máš smůlu, tak proč ne? Já bychna tom neviděla nic špatného, aspoň se někdo ozve a zeptala se slušně.
@peetratkacova No jako, pokud bych měla rodičovský příspěvek na rok, tak bych vyšla.
S rozložením na delší dobu, stoprocentně ne. ;) Každopádně mít teda blbej pocit, ze nevyjdes z rodičovského příspěvku, to je teda mazec ;).
Vyjdeme, musíme :D na příspěvky nemáme nárok, manžel má vysoký plat na to, aby nám cokoli příklepli (ale zas nebere sto tisíc no). Já mám rodicak nastavený na cca 6000, takže prostě většinu táhne jen muž. Děti máme tři a za oblečení moc nedám, mladší dědí po starších a nakupují hodně z druhé ruky.
@peetratkacova mám rodičák 7000,- a 5 dětí, takže jen s rodičákem bych fakt nevyšla, ani když bych k tomu přičetla všechny přídavky na tolik děti nebo měla jen jedno dítě, ale když mi manžel k tomu přidá celou svou výplatu, tak to dávám, domácí finance vedu já a vše platím taky já, nerozlišuji, co jde z jakých peněz. Oblečení prakticky vůbec nekupuji, často ani boty, zvlášť pro ty menší děti a naštěstí ani lékárnu nemusím navštěvovat, nachlazení léčíme max. odpočinkem doma a čajem, mnohdy ani to ne a připlácení ve zdravotnictví taky asi není nic pro nás, musíme se snažit být zdraví. Ale je pravda, že dárky dětem kupujeme, přes rok jen tak nic nedostávají (jen ještě narozeniny), snažíme se splnit nějaké jejich přání a to je fakt darda při tolika dětech, už jen na to mi nesračí jeden rodičák 🙈
Ja s rodicakem v pohode vychazela. Neco jsem poslala na spolecny ucet, neco slo na pojistky, telefon a mela jsem i pekne kapesne. Ale muj prispevek byl s rodicakem takovym flusancem v celkovych nakladech domácnosti. Ostatne, s tim jsme ale pred detmi pocitali. Manzel vydelaval dostatecne na to, abychom behem rd normalne zili.
Tady tyhle pseudosociologický výzkumy na MK, maskovaný za normální dotazy uživatelek, mě děsně nebaví. Jo, vycházela jsem, protože to k ostatním příjmům bylo milé kapesné. A ano, zdravotnictví už padá do propasti, jen se nahoře ještě furt tančí a bez větší porce soukromých peněz je neufinancovatelné.
S rodicakem jsem vycházela,protože všechno platil manžel. Rodičák byl na výdaje pro mě a dvě děti,oblečení,hračky,zábava. Jen s rodicakem by asi nevyšel nikdo.
Před dětmi jsem si připravila zázemí tak, abych tohle nemusela řešit. Pracuju celou dobu, pauzu jsem měla tak týden kolem každého porodu. Děti nikdo nehlida, jsou buď se mnou nebo s manželem. K doktoru chodíme jen na povinne prohlídky. Za více než tři roky byl syn nemocný 2x (šestá nemoc a noroviry), dcera za 19 měsíců jednou (zánět ledvin). Lékárna nás nestojí skoro nic, máme doma pro jistotu jeden sirup na kašel, jedny kapky do nosu a balení čípku na teplotu. Oblečení taky stojí minimum, vesměs beru z druhé ruky. Ale nemám problém utratit 2000 za zimní kombinezu na míru a na přání. Hodně nás stoji synovi terapie (víc než 10 000 měsíčně), má PAS. Za co utracim dost jsou kvalitní BF boty.
Muj rodičák letí každý měsíc rovnou na investice. Zajistila jsem si slušný příjem i po dobu rodičovské. Nemůžu si stěžovat. Kdybych nevycházela, tak si najdu brigádu nebo jdu do práce dřív.
Já nevycházím ani s mateřskou. Mám 13.000 a vše jde na poplatky, pojistky. Chlap platí elektřinu a jídlo. Naštěstí má ještě stravenkovou kartu.
Děsím se toho, co bude na rodičáku
V roce 2014 byla min.mzda 8500 Kc a trilety rodicak vychazel na 7600 Kc mesicne ted je min. mzda 16200 Kc a trilety rodicak vychazi na 10000 Kc... asi je blba otazka se ptat,jestli se s tim da dnes vyjit,kdyz realne k min.mzde doslo k markantnimu poklesu a k zadne jeho valorizaci nedochazi...
Za me to je opravdu max. tak na zakladni potrebu pro zenu,ktera pecuje o dite a ma podporu muze,ktery tahne vse vicemene sam a s predpokladem uspor na dobu rodicovske dovolene...
Ne nevychazeli jsme, mela jsem brigadu z domu, abych pokryla vse co bylo treba
@peetratkacova no jen s rodicakem 7tis bych nevyšla. Ale mám bytový dům (8 bytu) v jednom z nich bydlím a z ostatních 7 mi chodí nájem. Ze 3 bytu (těch nejvyšších nájmu) odkládám na "fond oprav a strýčka příhodu) a ze zbyleho ziju 🙂
Ne, s rodičákem bych nevyšla. Odmítám dát dítě v roce do jeslí a brát ten první rok aspoň trochu slušný peníze. Pracuju celou dobu, co jsem s dětmi doma. A obvykle z domu, občas musím někam jet - to mě zaskočí manžel. V tomhle mám kliku, že to jde.