Vrácení daní

kikina2610
28. pro 2016

Maminky, je tady prosím nějaká která umí vypočítat daně? Tento rok jsem byla skoro 8 měsíců na nemocenské. Vystřídala jsem dvě práce na HPP....daně si nenechavam dělat od účetní ze zaměstnani, ale platím za to jedné paní, tak jestli by mi mohla nějaká maminka poradit, abych nakonec neplatila víc, než mi vrátí😁

misao
28. pro 2016

Daně si už pár let dělám sama do toho interaktivního formuláře od MF.Jen tam zadám údaje, co mi vyjede účetní. Ona mi totiž odmítla dělat daně, když jsem chtěla uplatnit odpočet úroků z úvěru

kikina2610
autor
28. pro 2016

Můžu se zeptat, co to je za formulář? A kolik vám vrátí zjistíte ještě než to zanesete na úřad nebo až tam?

misao
28. pro 2016

@kikina2610 je to přímo formulář na daně vydaný ministerstvem financí, jen jsou tam ta políčka provázaná, takže po vyplnění všech kolonek vidím kolik mi vrátí (popř. Kolik mám doplatit).Pak už jen vytisknu a odešlu na finanční úřad

kikina2610
autor
28. pro 2016

Aha super děkuji🙂tak já to na netu pohledam

kikina2610
autor
28. pro 2016

Někdo tvrdí, že pokud jsem na nemocenské, tak budou vracet za dane hodně a někdo zas, že vůbec nic:(

lucisuska
28. pro 2016

@kikina2610 Mě tehdy vraceli a bylo to za 3 měsíce....🙂

misao
28. pro 2016

@kikina2610 záleží, kolik ti bylo strženo na zálohách. Vrací se totiž max to, co bylo strženo.Mě třeba loni vraceli minimum, hodně jsem marodila a zálohy na daň jsem měla nízké.

A ten formulář dávají na net ke stažení někde ke konci ledna pro aktuální rok

valeriem
28. pro 2016

@kikina2610 - hoodně teoreticky Vám budou vracet daně, které jste zaplatila na zálohách na dani za ty 4 měsíce, které jste pracovala.
Po novém roce by interaktivní formulář měl být pro rok 2016 i zde http://www.financnisprava.cz/cs/danove-tiskopis...

kikina2610
autor
28. pro 2016

Takže ty měsíce, co jsem byla na nemocenské tak se nic nestrhava takže nemají co vracet.... chápu to dobře?

kikina2610
autor
28. pro 2016

@misao A zálohy na daň jste si určovala sama nebo se nastavují automaticky?

misao
29. pro 2016

@kikina2610 ty se mi srážely samy, bylo to na výplatní pásce. Na to je zas jakýsi "klíč" při počítání mzdy.
A za měsíce nemocenské se nesrážely, tudíž nebylo "z čeho vracet". Ještě jsem zjistila, že když jsem byla v daném měsíci víc nemocná než v práci, tak mi taky nesrazili nic. Orientačně stačí vzít výplatní pásky a kouknout, kolik dělaly ty zálohy - to je maximální částka, co můžou vrátit.Pak záleží, co za úlevy ti můžou odečíst (úroky z úvěrů, tuším dárcovství krve, školkovné,....)

kikina2610
autor
29. pro 2016

@misao moc děkuji😊tak jak vidím tak mě budou vracet prd😂

esuska
29. pro 2016

Můžu se zeptat jak je to s uplatněním slevy na manžela? Je OSVČ a za rok 2016 je jasné, že bude na nule..... Mohu si ho v daňovém přiznání uvést, když on bude ale daňové přiznání podávat až v červnu? Stačí nějaké čestné prohlášení od něj? Naše účetní v práci nám vrací daň už v únorové výplatě, takže nestíhám doložit jeho kopii daňového přiznání..... Navíc by to byla kopie ne originál..... Děkuji

misao
29. pro 2016

@kikina2610 já myslím,že mě letos taky 😉

@esuska s uplatněním slevy na manžela moc neporadím, zkus si zavolat, popř.poslat mail na svůj finanční úřad. Osobně si myslím,že čestné prohlášení by mohlo stačit. Mě podobné prohlášení každoročně podepisuje muž, že úroky z úvěru si uplatňuju jen já. První rok mi ještě chybělo taky čestné prohlášení, že jsem úvěr použila na úpravu bydlení (zrovna ten rok to byla novinka) - takže pokud by jim něco chybělo, oni se ozvou

evka220
29. pro 2016

ahojte maminky

viete mi niekto poradit ked som na rodicovskom manzel pracuje a chceme si poziadat danove ako by sme mali postupovat?
aby si mna aj dieta dal do dani ale v novom zamestnani mu dali za jeden mesiac prispevok na dieta dakujem za každu radu
zijeme v prahe