Ahoj holky,
Uplatňují slevu na dani za 2. dite v následujícím případě?:
Leden-březen 2020 jsem měla normalne výplatu.Pak duben-červen osetrovne kvůli uzavření skolky (1.dcera).Nasledne červenec-září nemocenska. A od poloviny září doteď mateřská. Druhá dcera se narodila 18.10.2020.
V lednu 2021 mi zamestnavatel proplatil dovolenou za rok 2020.
Mohu si uplatnit slevu na dani za druhé dite?A pokud ano,tak za cely rok 2020 nebo za mesice (10-12/2020)?
Predem děkuji za pomoc ❤️
@lenoulinkaa takže se do toho počítá i osetrovne+mateřská+vyplacena dovolená za rok 2020?
@lenoulinkaa a uplatnit druhou dceru (narozena 10/2020) za cely rok nebo jen za mesice 10-12/2020? Moc děkuji
@fret píšu, že nemocenské dávky tj. ošetřovné, nemocenská a peněžitá pomoc v mateřství se do toho nepočítá. Počítají se vydělané peníze v hrubém v práci. A pokud nemáš vyděláno 87.600,- za rok 2020 tak si prostě děti uplatnit nemůžeš. Jestli máš uplatněné první dítě za to, co jsi odpracovala leden-březen + prosinec a neměla jsi 87.600,- tak tím jsi skončila. Víc uplatnit nemůžeš. Maximálně požádat o RZD a nebudeš vracet. Pokud jsi vydělala, tak si to druhé můžeš uplatnit.
@fret on ti skončil PP na konci roku, že máš proplacenou dovolenou??
@fret a to první si uplatňuje kdo??? když ty jsi byla na nemocenských dávkách, tak si ho neuplatňovala, protože jsi neměla z čeho.
@lenoulinkaa ano,PP skončil na konci roku 2020.Personalni mi bude zpracovávat dane,ale mám zaslat zadost+vyplněné přílohy o co zadám na odecet..Bohužel na personální se nemohu dovolat a na mail žádná odpoved😕
Tzn.,ze když jsem byla na nemocenske a teď na materske,tak si za první dceru muže uplatnit slevu manzel?
@fret tak si zkontroluj kolik máš vydělano /můžeš na ELDP nebo na páskách/ a podle toho se zarid s dětma. Buď je uplatnis ty nebo druhý z rodičů.
@lenoulinkaa super,děkuji,už je mi to jasne 👍
@fret jen teda pokud nemáš dost peněz, budeš to mít komplikovanější. Jinac není problém, aby sis děti uplatnila sama a dostaneš se do bonusu.
@fret jestlis za rok 2020 vydělala 87.600,- děti můžeš uplatnit. Jinak ne. Nemocenska dávky se do toho nepočítají.