Utrácení peněz. Kolik vám stačí na měsíc a ušetříte něco?

30. črc 2024

Ahoj holky, asi blba otázka, ale chtěla bych se zeptat kolik peněz vám stačí na měsíc a zvládnete i něco ušetřit? 🙈
Po zaplacení všeho mi zbyde 15 tisíc( Já+2 děti) Jídlo občas kupuji já a někdy zase chlap, ale i přesto s penězi nedokážu absolutně vyjít natož něco ušetřit. 🤦‍♀️

moudivlacek
30. črc 2024

Jukni vedle této diskuze napravo, máš seznam tématický podobných diskuzí co se rozpočtu a financí týče, toto se tu točí stále dokola, třeba tam najdeš odpovědi. Těžko se dá porovnávat, někdo má domácí vejce, maso, ovo zel, to dost ušetří, levné obědy v práci atd. naopak někdo má dietní omezení a alergie, to to pak naskáče. Moc nechápu v závorce já + 2 děti, a pak máš chlap, tak kolik vás je?

autor
30. črc 2024

@moudivlacek Děkuji, kouknu se.
My všechno musíme kupovat a nikdo z nás nemá žádné omezení. Já, chlap a dvě děti, ale peníze nemáme společné. Jak jsem psala co se týká jídla, tak někdy nakoupim já a někdy zase on… Akorát oblečení z 95% nakupuji já.

dura175
31. črc 2024

Piš si na papír veškeré výdaje, ať vidíš, zda nemáš nějaké rezervy, kde ušetřit. A pak je samozřejmě otázka, proč nemáte s chlapem peníze společné a jestli nejsi ty ve vztahu ve finanční nevýhodě. Kolik utratí ostatní ti moc nepomůže, protože každý máme jiné potřeby, záliby a nastavení rodiny. Pro někoho je 15 tisíc akorát, pro někoho naprosto nedostačující, opět záleží, co všechno z toho platíš a co je zbytné a nezbytné. (Chápu tedy, že se jedná o běžný provoz po zaplacení fixních výdajů)

brunetka11
31. črc 2024

Jak bylo napsáno výše, začni psát výdaje vaší rodiny. Ideálně několik měsíců, nebo ještě lépe už u toho evidování zůstat ,-)
Výdaje jsou proměnné. V některé měsíce platíte pojistky, podzim bývá náročný se školou, v létě tábory, Vánoce jsou kapitola o sobě.
Člověk pád nad těmi čísly i postupně začne víc přemýšlet o tom, co je/není ne/zbytné.
Pak zreviduj poplatky, pojistky, náklady na jídlo venku, náklady na oblečení (my jsme povětšinou kupovali oblečení pro děti z druhé ruky, teď nechávám kalhoty/elasťáky u jedné paní zašívat).
Do toho rozpočtování to však chce zapojit i partnera.

5pajina55
31. črc 2024

Mám pro sebe cca 14 tis. Každý měsíc si udělám něčím radost tak za 3tis. Zbytek si šetřím. Dřív jsem taky utratila všechno, ale už mě nějak přestalo bavit kupit krámy a utrácet jen protože můžu. Snažím se víc minimalizovat svůj život.

andelka
31. črc 2024

Taky utratím kolem 15 tisíc ( co je navíc dávám na spořák). Tři děti, jídlo platíme oba, velké nákupy já, ale nechodíme nakupovat jen spolu. Oblečení sobě a dětem, drogerie, věci do školy, školky, platby MŠ, moje obědy, telefon.. výlety a akce s dětmi tak střídavě. Manžel platí vše okolo bydlení a aut. Hospodaříme společně, ale účty máme zvlášť.

linusha
31. črc 2024

Já na RD (příspěvek celkem nízký) bez dalšího příjmu, chlap pracuje. Jídlo platíme na střídačku. Chlap bydlení, energie, pojištění a mobily. Ja platím vše kolem dítěte a veškeré dárky, mám bezlepkovou stravu. Účty máme rozdělené. A záleží na měsíci teď poslední dva měsíce se mi daří ušetřit 3,5tis z rodicaku ale hodně věcí včetně plen kupují ve slevách