Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat. V září mi byla ukončena rodičovská dovolená, poté jsem pracovala brigádně a teď jsem zaměstnaná na hpp od 1.3. mohu si zapsat dceru do "růžového daňového" a uplatňovat na ní slevu na dítě? Otec slevu na dítě nepobírá a v péči jí mám já. Dočetla jsem se že podmínka je taková, že je potřeba v předchozím roce odpracovat alespoň 6 ti násobek minimální mzdy. Ale nevím, zda to není jinak, když byla matka na rodičovské. Nebo zda si tam budu moct dceru zahrnout až v příštím roce? Děkuji moc.
@lencaa11 Aha, takže tam ta podmínka neplatí ano? Já už svou první výplatu dostala, bez slevy, dceru jsem tam nenapsala. Dnes v práci mě nadřízená požádala ať jí do zítra pošlu rodný list dcery, důvod nevěděla a já se nedovolala, komunikace s vedením není nejsnažší😁 tak je možné že mi jí tam účetní chce zahrnout a v tomto případě je možné, že mi vyplatí tu slevu na dani i za minulý měsíc? Nevíte zda je to vůbec takto možné?
Podmínka platí, ale pokud v daném měsíci splníte polovinu minimální mzdy, slevu na daních si můžete uplatnit i měsíčně hned od nástupu. Při ročním zúčtování se přihlédne k ročnímu příjmu (za kalendářní rok), zda se doplatí zbytek nevyčerpané slevy na dítě či nikoli. Za dané měsíce, kdy je sleva už uplatněna u zaměstnavatele se sleva nevrací i kdyby celoroční příjem byl pod limitem na nárok, pokud již podmínka byla uplatněna v jednotlivých měsících. Zda Vám to mzdová účetní v následujícím měsíci doplatí i za předchozí měsíc je už na ní, ale ona bez Vašeho podepsaného prohlášení, kde je nutné uvézt slevu na děti, doložit rodný list dítěte a prohlášení druhého z poplatníků nebo doložit svěření do péče. Jinak tam slevu dát nemůže. Děti je možné i uplatňovat i ročně (tedy pro rok 2023 až při ročním zúčtování daní). Ale pokud si nejste jistá, že tam vydržíte, doložte raději vše na slevu na dítě hned.
@xcassiopea Už tomu rozumím, super, mockrát Vám děkuji.
@welinka1 můžete hned si napsat dceru co máte hpp práci do výplaty každý měsíc