Uplatnění slevy na dani, pokud je manžel na úřadu práce

martinadp
13. pro 2014

Ahoj holky zase jdu na Vás s prosbou. Manžela na začátku prosince 2014 propustili z práce dohodou. Jak to bude teď s uplatněním slevy na děti a na vyživovanou manželku. Vždycky jsme donesli potřebné papíry do manželova zaměstnání a tam to všechno vyřídili za nás. Nevíte jak to mám udělat teď, musí si manžel podat daňové přiznání nebo jak se to řeší. Díky všem za odpověď

j.a.n.i
13. pro 2014

Odnést do bývalého zaměstnání (za předpokladu, že do kone roku nikam nenastoupí, pokud ano, tak to řeší ten nový) nebo podat daňové přiznání sami.

serenna30
17. pro 2014

manžel si musí podat daňové přiznání sám, pokud nenastoupí do zaměstnání do 31.12.2014. V danovém přiznání si uplatní slevu na dítě i na Tebe jako na manželku.

banitram
7. led 2015

Manžel si může udělat daňové přiznání sám, ale také může zajít za posledním zaměstnavatelem v roce 2014 a požádat ho o provedení ročního zúčtování. Ale požádat u zaměstnavatele musí nejpozději do 15.2.2015 !!! Záleží také, jestli manžel nemá povinost podat si daňové přiznání sám (např. vedlejší příjmy, OSVČ, zrušení daňově uplatňované životní pojistky, překročení roční hranice solidární daně apod. apod ....)

esuska
14. led 2015

Ahojky,

moc prosím o radu.....

ráda bych se informovala na daňové přiznání za rok 2012, 2013 a 2014.
Situace se má tak, že moje maminka je zaměstnaná, ale otec je již od roku 2012 na úřadu práce a nepobírá žádnou mzdu.
Maminka, protože věci nerozumí, podepsala minulý týden paní účetní papíry k podání daňového přiznání.......Potud je vše v pořádku. ALE!!! Neuvedla, že by chtěla uplatnit slevu na manžela a to bohužel ani v loňském roce - tj. v daňovém přiznání za rok 2013, kdy tento nárok na tuto slevu také splňovala. Domnívám se, že stejná situace poprvé nastala již v roce 2012.
Můj dotaz zní, lze podat nějaké opravné daňové přiznání za rok 2013 a 2014, aby jí sleva na dani byla uznána? Za rok 2012 již asi nemá nárok opravné daňové přiznání podat, že?
Dále - stačí čestné prohlášení otce, kde uvede, že v uvedeném roce nepobíral žádnou mzdu?
Moc děkuju za odpovědi